Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 2. 2021,
12.57

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,95

25

Natisni članek

cepivo Microsoft milijarder Bill Gates

Sobota, 27. 2. 2021, 12.57

3 leta, 2 meseca

Preroška napoved ameriškega milijarderja. Se bo ta uresničila?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,95

25

Bill Gates | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški milijarder Bill Gates je potrdil, da je v preteklih dneh prejel drugi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu. V intervjuju je med drugim napovedal, kdaj bi se lahko začeli počasi vračati v normalno življenje.

Bill
Novice Napovedal je epidemijo koronavirusa. Zdaj svari pred nečim še hujšim.

Ustanovitelj računalniškega podjetja Microsoft Bill Gates je v pogovoru, ki so ga predvajali na aplikaciji Clubhouse, povedal, da se je v preteklih dneh cepil z drugim odmerkom cepiva proti koronavirusu. Kljub temu pa 65-letnik še naprej namerava slediti vsem varnostnim in preventivnim ukrepom za zaščitno in zajezitev širjenja virusa, ki povzroča bolezen covid-19. 

Kdaj se bomo vrnili v normalno življenje?

"Želim biti vzgled," je po poročanju spletne strani CNBC pojasnil Gates in dodal, da se kljub cepljenju virus še vedno lahko prenaša naprej. Ameriški center za nadzor nad boleznimi (CDC) namreč pravi, da morajo tudi tiste osebe, ki so cepljene proti bolezni covid-19, še naprej upoštevati vse varnostne ukrepe.

Čeprav so se cepiva izkazala za zelo učinkovita pri preprečevanju predvsem hudih oblik bolezni ter smrti zaradi covid-19, pa v tej fazi namreč ni jasno, ali so cepljene osebe še vedno lahko prenašalci virusa ali ne. "Ne bom prenehal nositi zaščitne maske ali biti previden, še posebej v bližini starejših ljudi, ki niso bili cepljeni," je še dejal Gates.

Bill Gates je potrdil, da je prejel drugi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu. | Foto: Reuters Bill Gates je potrdil, da je prejel drugi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu. Foto: Reuters

Med drugim se je dotaknil tudi napovedi, kdaj bi se lahko vrnili v normalno stanje, ali vsaj, kdaj bo mogoče zmanjšati preventivne ukrepe, kot sta socialno distanciranje in nošenje mask. "Šele pozno spomladi ali poleti bomo prišli do številk, ki bodo dovoljevale spremembo vedenja," je tako napovedal milijarder.

Gates je še zagotovil, da namerava zaščitno masko nositi še čez jesensko obdobje, dokler se stopnja okužb, po njegovih besedah, ne bo bistveno zmanjšala. Dodal je tudi, da ta preventivni ukrep ni "neka velika katastrofa," še piše stran CNBC.

Cepljenje covid-19
Novice Farmacevtska podjetja pojasnila zamude pri dobavi cepiv EU

Cepila se je tudi njegova hči

Nedavno smo sicer poročali, da je prvi odmerek cepiva prejela tudi Gatesova hči, 24-letna Jennifer Gates. Novico o tem je delila kar na svojem Instagramu, kjer je obenem izkoristila priložnost, da se je šaljivo ponorčevala in obregnila ob podpornike teorije zarot, ki Gatesu očitajo, da je pandemijo zakrivil kar sam, da bi lahko zaslužil s cepivi oziroma da bo s cepivom "čipiral" ljudi. Kot je zapisala, ji cepivo "ni vsadilo njenega genialnega očeta v možgane".

24-letnica, ki je trenutno študentka drugega letnika medicine, je na svojem Instagramu zapisala, da se počuti izjemno privilegirano, ker je prejela prvi odmerek cepiva. | Foto: Reuters 24-letnica, ki je trenutno študentka drugega letnika medicine, je na svojem Instagramu zapisala, da se počuti izjemno privilegirano, ker je prejela prvi odmerek cepiva. Foto: Reuters

Te teorije najverjetneje izhajajo iz dejstev, da je Gates na možnost pandemije zaradi še neznane nalezljive bolezni opozarjal že pred leti, da so del njegovega naložbenega portfelja tudi delnice farmacevtskih podjetij (Pfizer in BioNTech, na primer) in da je največji zasebni donator Svetovni zdravstveni organizaciji. 

Gates in njegova žena Melinda sta razvoju cepiva proti novemu koronavirusu namenila 125 milijonov dolarjev (nekaj več kot 103 milijone evrov, op. p.). Pred časom so sicer po spletu krožile objave, da Gates svojim otrokom naj ne bi dovolil cepljenja proti koronavirusu, 24-letnica pa je s to objavo dokazala ravno nasprotno.

Cepljenje covid-19
Novice Razveseljiva novica, ki bi bila lahko ključna za vrnitev v običajno življenje
Ne spreglejte