Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
2. 3. 2020,
12.07

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

Valencia Barcelona Webit Mobile World Congress

Ponedeljek, 2. 3. 2020, 12.07

4 leta, 1 mesec

Ali bo Valencia postala nova Barcelona?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
Samsung Galaxy S9, MWC18 | Utrinek s predlanske izvedbe dogodka, ki so ga letos uradno odpovedali zaradi koronavirusa | Foto Srdjan Cvjetović

Utrinek s predlanske izvedbe dogodka, ki so ga letos uradno odpovedali zaradi koronavirusa

Foto: Srdjan Cvjetović

Največjega svetovnega sejemsko-kongresnega dogodka mobilnih komunikacij letos ni bilo. Ali je to priložnost za "neke nove igralce"?

Formalno zaradi koronavirusa, neformalno pa morda tudi zaradi česa drugega, so Barcelona, telekomunikacijska panoga in na njej sloneča podjetja, 110 tisoč nesojenih udeležencev in pravzaprav vsa svetovna javnost ostali letos brez največjega svetovnega dogodka mobilnih komunikacij – Mobile World Congressa.

MWC, MWC 2017
Novice Hud udarec za Mobile World Congress: Kaj vse je odneslo letošnjo "Barcelono"?

Odpoved ne pomeni ustavitve

Podjetja so nemudoma začela iskati nadomestne načine, kako priti do stikov, ki bi jih vzpostavila na Mobile World Congressu, in pri tem ubrala različne pristope. Nekateri, kot so Huawei, TCL in Kaspersky, so že v času nesojenega letošnjega dogodka kar na nadomestnih lokacijah v Barceloni organizirali svoje, sicer nekoliko prirejene predstavitve.

Huawei, Richard Yu
Novice Zvezda Huaweia je pregibni Mate Xs

Nekateri, kot je Samsung, so se (že lani) odločili, da svoje največje novosti predstavijo že kak teden prej, akreditirani medijski predstavniki za letošnji Mobile World Congress pa že dobivamo vabila za nadomestne video konference in/ali lokalne predstavitvene dogodke večjega števila proizvajalcev in ponudnikov storitev.

San Francisco
Novice Samsungova presenečenja

Osebni stik je (ne)nadomestljiv

Čeprav je mnogo razstavljavcev pripomnilo, da so cene razstavnega prostora ponorele, in čeprav se odpira vprašanje, ali bo letošnja odpoved spremenila oziroma celo ukinila Mobile World Congress, kot ga poznamo do lani, obstajajo tudi želje, da bi drugi dogodek vsaj deloma prevzel vlogo, ki jo ima oziroma jo je imela Barcelona.

Svoje "mesto pod soncem" mobilnih komunikacij bo sredi junija dobila Valencia, ki je od Barcelone oddaljena le nekaj ur vožnje z vlakom ali avtom. Tam bodo v drugi polovici junija prvič organizirali Mobile Innovation Summit, katerega namen je, kot pravijo organizatorji, "prikazati mobilni napredek".

Podjetja so nemudoma začela iskati nadomestne rešitve, kako priti do stikov, ki bi jih vzpostavili na Mobile World Congressu, in pri tem ubrala različne pristope. | Foto: Srdjan Cvjetović Podjetja so nemudoma začela iskati nadomestne rešitve, kako priti do stikov, ki bi jih vzpostavili na Mobile World Congressu, in pri tem ubrala različne pristope. Foto: Srdjan Cvjetović

15 ni 110, a je vendarle spoštovanja vredno

Dogodek, prvi v vrsti tistih, ki naj bi postali vsakoletni, se imenuje Webit, združenje inovatorjev. Webit se sicer že 12 let srečuje na svojih letnih konferencah, a bodo letošnjo, ki bo potekala med 17. in 20. junijem, okrepili z novim dogodkom. V organizacijski odbor se je vključilo tudi predstavnike komunikacijskih podjetij, vlad, globalnih organizacij, naložbenikov, zagonskih podjetij in inovatorjev, skratka predstavnikov na najvišjih položajih.

V svojem prvem letu pričakujejo okoli 15 tisoč delegatov iz več kot 120 držav, kar je veliko manj kot približno 110 tisoč udeležencev lanske Barcelone – a glede na razmere, bo ta številka, če jim uspe, vsekakor spoštovanja vredna.

Mobile World Congress je lani obiskalo približno 110 tisoč udeležencev. | Foto: Srdjan Cvjetović Mobile World Congress je lani obiskalo približno 110 tisoč udeležencev. Foto: Srdjan Cvjetović

Vse letošnje aktualne teme

Pričakovane glavne teme bodo enake, kot bi bile na letošnjem Mobile World Congressu, predvsem 5G, kibernetska varnost, digitalna zasebnost, zdravstvo v digitalni družini, digitalna zabava in mediji, mobilnost ter fintech (finančne tehnologije) in mobilno bančništvo, napovedujejo organizatorji.

Cat S61, MWC18
Novice Po odpovedi MWC: vračila denarja za razstavni prostor ne bo

Seveda bo o mnogih naštetih področjih govora tudi v Berlinu v prvih dneh septembra, ko poteka sejem IFA – ta je sicer nekoliko bolj usmerjen na potrošniško elektroniko in gospodinjske aparate, že vrsto let pa ga proizvajalci in ponudniki računalniških ter komunikacijskih storitev tudi izkoristijo za predstavitev svojih najpomembnejših novosti – toliko bolj, odkar sejma CeBIT v Hannovru ni več.

Ne spreglejte