Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
10. 1. 2019,
16.32

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Natisni članek

uporabniški vmesnik mobilna aplikacija Facebook Messenger

Četrtek, 10. 1. 2019, 16.32

5 let, 3 mesece

Ali bo nova podoba Messengerja prepričala ali razočarala?

Adijo, dozdajšnji Messenger, novemu in drugačnemu se boste tokrat težko izognili

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Messenger, 4 | Facebooj je začel množično vključevati prenovljeno podobo svoje aplikacije za hipno sporočanje Messenger. | Foto Facebook

Facebooj je začel množično vključevati prenovljeno podobo svoje aplikacije za hipno sporočanje Messenger.

Foto: Facebook

V Facebooku verjamejo, da je nov vmesnik prijaznejši in učinkovitejši, a marsikateri uporabnik se težko odpove vmesniku, ki ga je vajen, zato ne manjka niti nezadovoljnih odzivov. Uporabniki poročajo, da so gradniki na nekaterih mobilnih napravah preprosto videti preveliki.

Ni se še poleglo ogorčenje uporabnikov nad spremembami mobilne aplikacije za Instagram, katere lastnik je Facebook, zdaj pa iz iste hiše prihaja tudi prenova mobilne aplikacije za hipno sporočanje Messenger.

telefon, InstBranka
Novice Kako je Instagram mnogim pokvaril praznike

Spremembo opravijo kar na svojih strežnikih

Omejenemu številu uporabnikov je Facebook že konec lanskega septembra dostavil oblikovno prenovljeni Messenger, ki se ga je oprijelo ime Messenger 4, nekaterim izmed poskusnih zajčkov pa so sredi novembra (morda tudi zaradi velikega števila slabih odzivov) vendarle povrnili staro podobo.

Zdaj se je Facebook očitno dokončno odločil za množično dostavo vsem uporabnikom, o čemer smo se lahko prepričali na svojih mobilnih napravah, na podlagi poročanja svetovnih tehnoloških portalov in utripa na družbenih omrežjih.

Če še niste prejeli novega Messengerja, se bo to po predvidevanjih zgodilo najpozneje v nekaj dneh. Sama nadgradnja aplikacije še ne bo nujno prinesla nove podobe, ker je ta vezana na Facebookove strežnike, a ko se to zgodi (lahko celo brez posodobitve aplikacije), bo to dokončno slovo od stare podobe, ki so je uporabniki že dolgo vajeni.

Več beline, manj zavihkov

Nova podoba Messengerja je veliko bolj prostorna in z manj možnostmi za prilagajanje, ki so zdaj zbrane pod profilno sliko. Poudarek je na temeljnem poslanstvu, in sicer hipnem sporočanju, vse preostale funkcije pa so nekako potisnili v ozadje.

Namesto devetih zavihkov so zdaj samo še trije: pogovori, stiki in igre (vključno s chatboti). Takoj pade v oči veliko več beline, kar je postal trend med razvijalci uporabniških vmesnikov za mobilne aplikacije, a se ta marsikomu zdi preveč svetla (kar so jasno dali vedeti že ob prvih Facebookovih preverjanjih glasu ljudstva).

Temnega ozadja še ni (a je na poti)

Zagovornikom temnih tem za aplikacije ostaja upanje, da bo, skladno z napovedmi, ki jih je Facebook objavil že maja lani, v eni od naslednjih nadgradenj (končno) na voljo tudi temni način, ki je načeloma do oči, zagotovo pa, kar zadeva porabo energije, veliko prijaznejši. Uradna časovna opredelitev: v bližnji prihodnosti

Čas bo pokazal, ali je prenovljeni Messenger še vedno tako zelo energijsko potraten, kot je bil njegov predhodnik.

Ne spreglejte