Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2013,
13.43

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

KPK

Sreda, 17. 7. 2013, 13.43

7 let, 11 mesecev

Zaradi domnevnih nezakonitih premestitev preiskujejo direktorja PU Celje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Specializirano državno tožilstvo je potrdilo, da njihov posebni oddelek zaradi domnevno nezakonitih premestitev zaposlenih in korupcije v PU Celje preiskuje direktorja uprave Jožeta Senico.

Kako daleč je postopek preiskave, pa ne morejo povedati. "Kako daleč je postopek preiskave in kakšne so ugotovitve, ne moremo povedati, saj gre za predkazenski postopek," so zapisali na specializiranem državnem tožilstvu.

Komisija za preprečevanje korupcije(KPK) pa je navedla, da je prijavo zoper Senico sicer prejela, a jo je zavrgla, ker ni bilo pogojev za postopek ugotavljanja kršitev iz njene pristojnosti.

KPK prijave zoper Kosa "glede na razpoložljive evidence" ni prejela Po poročanju Večera zaradi suma nezakonitih premestitev zaposlenih in korupcije v Policijski upravi (PU) Celje preiskujejo Senico in vodjo uprave za organizacijo in kadre na notranjem ministrstvu Roberta Kosa. Protikorupcijska komisija je sicer navedla, da prijave zoper Kosa "glede na razpoložljive evidence" ni prejela.

Kot poroča Večer, ki se sklicuje na neuradne podatke, naj bi se med preiskovanimi znašla tudi nekdanji generalni direktor policije Janko Goršek in nekdanji direktor celjske policijske uprave Karol Turk.

Turka je aprila lani na mestu direktorja zamenjal Senica, ki naj bi po podatkih iz anonimke nadaljeval prakso domnevno nezakonitih premestitev v PU Celje, v nekaterih primerih pa so nezakonite premestitve po navajanju Večera že potrdili v vladni komisiji za pritožbe.

Nezakonite premestitve zaposlenih pa je Večeru potrdil tudi neimenovani policist, ki naj bi bil sam žrtev premestitve v PU Celje. To so potrdili tudi v vladni komisiji, a je še vedno na delovnem mestu, kjer je zaposlen nezakonito, navaja dnevnik. Takšnih primerov naj bi bilo v omenjeni policijski upravi še veliko, zaradi nekaterih premestitev pa naj bi inšpekcija za javno upravo že izdala kazni odgovornim v vrhu policije, dodaja.

"Vse premestitve izvajamo zakonito" Tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija pa je zagotovil, da vse premestitve izvajajo zakonito, v skladu s predpisano zakonodajo, pravnimi standardi in delovnimi potrebami službe. Ob tem je dodal, da niso bili obveščeni o ugotovljenih nezakonitostih ali drugih nepravilnostih pri izvedenih premestitvah.

Na GPU-ju so se odzval tudi v sporočilu za javnost, v katerem so zapisali, da so premestitve na Policijski upravi (PU) Celje potekale zakonito in z namenom zagotavljanja učinkovitejšega dela organa. Ob tem zavračajo "namigovanja in podtikanja" o koruptivnem ravnanju odgovornih oseb na PU Celje, na GPU in na notranjem ministrstvu.

Na GPU pričakujejo konkretne primere Zapisali so, da je bilo za realizacijo premestitve treba slediti določilom zakona. Vsi predlogi policijskih uprav za premestitev zaposlenih so v nadaljnjih postopkih podvrženi tudi "preverjanju" na pristojnih službah na GPU oziroma na ministrstvu za notranje zadeve. Obenem ima vsak zaposleni, ki se s premestitvijo ne strinja, na voljo vsa pravna sredstva, o katerih nato odločajo neodvisni organi.

Na GPU pričakujejo, da bodo seznanjeni s konkretnimi vsebinskimi primeri domnevnih kršitev posameznih premestitev, da bi tako lahko objektivno in korektno pojasnili postopke opisanih premestitev in nasploh obrazložili potek postopkov premestitev.

Ob tem napovedujejo, da bodo za zaščito svojih interesov, dobrega imena in integritete policije zoper zlonamerna, neresnična in žaljiva pisanja oziroma zoper njihove avtorje uporabili razpoložljiva pravna sredstva. "Iz članka izhajajoče navedbe anonimnega pisca in navedbe anonimnega policista, ki naj bi bil domnevno oškodovan z nezakonito premestitvijo, imajo namreč nekatere znake kaznivega dejanja," so zapisali.

Ne spreglejte