Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2024,
15.57

Osveženo pred

5 dni, 18 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

sojenje umor črna kronika

Sreda, 10. 7. 2024, 15.57

5 dni, 18 ur

V primeru umora posojilodajalca Kirbiša pričali njegovi sorodniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
Kristjan Slodnjak | Proti Kristijanu Slodnjaku, ki ga obtožujejo pomoči pri umoru Andreja Kirbiša, so pričali sorodniki žrtve. | Foto STA

Proti Kristijanu Slodnjaku, ki ga obtožujejo pomoči pri umoru Andreja Kirbiša, so pričali sorodniki žrtve.

Foto: STA

Na ptujskem sodišču se pred novim sodnim senatom pod vodstvom sodnice Nike Brumen nadaljuje že drugič ponovljeno sojenje Kristijanu Slodnjaku, ki ga obtožnica bremeni pomoči pri umoru Kidričana Andreja Kirbiša februarja 2022, ko je še vedno neznani storilec nanj streljal na makadamski cesti v naselju Mostje v občini Juršinci.

Obtožnica Slodnjaku očita, da naj bi bil prav on naročnik umora, saj naj bi umorjenega Kirbiša, ki je od njega terjal izplačilo dolga, z zvijačo zvabil zvečer na osamljen kraj.

To naj bi po mnenju tožilstva dokazovala tudi SMS-sporočila, ki jih je Kirbiš tik pred tragičnim dogodkom pošiljal Slodnjaku. Devetintridesetletnik je bil s streli umorjen malo po 21. uri, obtoženi pa naj bi si v tem času zagotovil alibi s tem, da je v Benediktu z eno od strank sklepal zavarovanje, še meni tožilstvo.

Neuspešni pravni manevri obtoženčevega odvetnika

Slodnjakovemu zagovorniku Andreju Kacu ob začetku ponovljenega sojenja ni uspelo z ugovori pravne narave, med drugim tudi zaradi dejstva, da še vedno ni odkrit izvršitelj umora, s tem pa ni dokazana povezava obtoženega z morilcem. Nato so zaslišali vse tri oškodovance, partnerico umorjenega Kirbiša ter njegovo mati in brata.

Vsi trije so tako še enkrat izpovedali svoja pričanja izpred dobrega leta. Žrtvina partnerka, ki je bila z njim v zvezi devet mesecev pred umorom, je znova povedala, da je le malo vedela o poslih umorjenega. Vedela pa je za Slodnjakov dolg, saj je ta nekajkrat prišel pred njuno hišo. Povedala je še, da je imel še nekaj drugih dolžnikov, o kakršnihkoli grožnjah pa ni vedela nič.

Je umor naročil dolžnik?

Žrtvina mati je bila seznanjena s posojilnimi posli svojega sina, pa tudi z dolgom, ki ga je do njega imel Slodnjak. Prepričana je, da je ta bil tisti, ki je naročil umor njenega sina, pa tudi, da je zadnji svojega morilca zagotovo poznal, saj sicer nikoli ne bi ustavil na samotnem kraju, kjer bi za njim pripeljal neznani avtomobil.

Še naprej dvomi v delo policistov v preiskavi, o tem, da naj bi bil njen sin povezan s kriminalno združbo, pa naj ne bi vedela ničesar. Po njenem mnenju je povsem normalno, da je njen sin pritiskal nanj zaradi vračila denarja, še posebej v zadnjem času, ko je izvedel, da bo Slodnjak razglasil osebni stečaj.

Brat umorjenega ni bil seznanjen z grožnjami

Manj je o poslih Kirbiša vedel njegov brat, ki je že na prvem sojenju dejal, da si nista bila preveč blizu, za dolg Slodnjaka pa je izvedel v zadnjem času, ko je bratu pomagal pri prenovi stanovanja v Kidričevem. Ni pa poznal okoliščin glede izposoje denarja, niti tega, ali je Kirbiš Slodnjaku ali komurkoli drugemu grozil ali da bi kdo grozil njemu.

Sojenje se bo nadaljevalo v četrtek, ko bo podrobnosti glede okoliščin, zaradi katerih je policija za pomoč pri umoru kazensko ovadila Slodnjaka in je ta pristal na zatožni klopi, znova predstavil Marko Vehovar, ki je vodil preiskavo vse od ogleda na kraju dogodka naprej. Ta je že marca lani na več ur dolgem zaslišanju med drugim dejal, da so preverjali tudi govorice o domnevnih kriminalnih dejavnostih Kirbiša, a da niso mogli v ničemer potrditi, da bi bil del kakšne kriminalne združbe ali da bi se ukvarjal s preprodajo drog.

Sojenje se vleče

Prvo sojenje, ki se je februarja lani začelo pod vodstvom Katje Kolarič, je bilo po več obravnavah prekinjeno. Senat je zaradi ugotovitve, da je v spisu dokaz, ki tam ne bi smel biti, predlagal svojo izločitev, predsednica sodišča pa je zaradi obstoja tehtnih razlogov predlogu ugodila. Drugi poskus sojenja je propadel po tem, ko se je zaradi premestitve na drugo sodišče iz primera izločila sodnica Bernarda Galun.

Kristijan Slodnjak
Novice Na sojenju Slodnjaku pričal posrednik pri posojilu umorjenega
Ne spreglejte