Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 2. 2021,
9.01

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

urgenca reševalci dojenček Hrvaška smrt

Petek, 5. 2. 2021, 9.01

3 leta, 2 meseca

Trimesečna deklica na Hrvaškem umrla v sumljivih okoliščinah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
hrvaška dalmacijareševalno vozilo rešilec urgenca | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Dojenčica, ki so jo v torek zjutraj prepeljali v bolnišnico v Bjelovarju, nato pa jo zaradi slabega zdravstvenega stanja premestili v Zagreb, je umrla. Imela je najmanj dve zlomljeni rebri. Preiskava sumljive smrti še ni končana.

Medtem ko policija in tožilstvo preiskujeta nenavadno in hitro smrt dojenčice, ki so jo v slabem zdravstvenem stanju prepeljali v bjelovarsko bolnišnico, spletni portal 24sata razkriva nove neuradne podrobnosti tragedije. Nezavestno deklico s kliničnimi znaki smrti so v torek ob 4.45 z reševalnim vozilom pripeljali na urgentni oddelek bolnišnice v Bjelovarju. Zdravnikom je po 15 minutah oživljanja uspelo ponovno vzpostaviti delovanje vseh vitalnih funkcij deklice in jo prepeljati na pediatrični oddelek kliničnega centra v Zagrebu. Kmalu zatem je umrla.

Neja Dvornik
Sportal Ob hrvaški zmagi Dvornikova med deseterico

Po prvih neuradnih informacijah portala 24sata so zdravniki že ob sprejemu dojenčice posumili, da ima dve rebri zlomljeni. Ocenili so, da gre morda za starejšo poškodbo.

Bjelovarska policija in državno tožilstvo sta začeli postopek ugotavljanja sumljivih okoliščin poškodb in smrti dojenčice, ki bi lahko bile posledica kaznivega dejanja. Obdukcija bo pokazala časovni okvir in način poškodovanja deklice ter morebitno povezanost s prezgodnjo smrtjo.

Sljeme
Novice Gneča na hrvaškem smučišču: "Ljudje so natrpani kot sardele v konzervi"

Nezdravljena pljučnica

Po neuradnih informacijah portala je obdukcija razkrila, da je bila smrt posledica nezdravljene pljučnice. Čeprav torej ne gre za nasilno smrt, po pisanju 24sata to še ne pomeni, da niso prisotni elementi kaznivega dejanja. Če so starši vedeli za slabo zdravstveno stanje deklice in zavračali medicinsko pomoč, dokler ni bilo prepozno, bi lahko govorili o kršenju otrokovih pravic, kar je vodilo v smrt otroka. Za takšno kazen je na Hrvaškem predvidenih od tri do 15 let zapora.

Robert Prosinečki
Sportal Rekviem hrvaškega genija s težkimi pljuči

Kako so starši skrbeli za umrlega otroka, kaže dejstvo, da otroka niso niti enkrat odpeljali na pregled in obvezna cepljenja k izbrani pediatrinji. Po pisanju hrvaških medijev je oče ocenjeval, da bi bil obisk pediatra v času epidemije covid-19 nevaren. Ni hotel niti poslušati dobronamernih nasvetov prijateljev, prav tako ni sprejemal obiskov na domu. Mama ni mogla dojiti, starša pa je nista hotela hraniti z nadomestnim mlekom.

Družina, ki ima doma še enega 16-mesečnega otroka, je bila po obvestilu pediatrinje pod nadzorom centra za socialno delo. Oba starša sta brezposelna in živita od socialne pomoči, otroškega in starševskega dodatka.

Ne spreglejte