Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 5. 2014,
9.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Zoran Janković sodišče

Torek, 27. 5. 2014, 9.12

8 let, 5 mesecev

Sodišče še brez odločitve o Jankovićevi pritožbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča še ni odločil glede pritožbe ljubljanskega župana Zorana Jankovića na obtožnico, ki je bila vložena zaradi poslov Mercatorja v Nišu.

Janković je obtožnico prejel na začetku aprila, sodišče pa je z odločanjem moralo počakati, ker je eden od soobtoženih preklical pooblastilo zagovorniku.

Obtožnica vložena tudi zoper Marinška in Brodnjaka Tožilstvo je obtožnico zoper ljubljanskega župana vložilo zaradi poslov Mercatorja v Nišu iz leta 2005, ko je Janković vodil Mercator. Očitali naj bi mu zlorabo položaja. Obtožnica naj bi bila, kot je na začetku aprila dejal Janković, vložena še zoper njegova nekdanja sodelavca Mitjo Marinška in Stanislava Brodnjaka.

Sodišče pa o njihovih pritožbah zoper obtožnico še ni moglo odločati, ker je eden od obtoženih preklical pooblastilo zagovorniku. "Postavljena sta mu bila že dva zagovornika po uradni dolžnosti (gre za obvezno obrambo), vendar sta oba prosila za razrešitev, sodišče mu je zdaj postavilo tretjega zagovornika po uradni dolžnosti," so pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Okrožno sodišče v Ljubljani je preiskavo zoper ljubljanskega župana in soobdolžence začelo zaradi suma zlorabe položaja v Mercatorju v času, ko je Mercator v Nišu kupoval zemljišče za trgovski center.

Poleg Jankovića je sodišče preiskovalo Marinška in Brodnjaka ter tudi ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisa Milevoja. Preiskava je bila končana 27. septembra lani, sodišče pa je spis poslalo na ljubljansko okrožno tožilstvo.

Protipravno naj bi si prilastili sto tisoč evrov Ovadba zoper vse omenjene naj bi sicer temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se je nanašala na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković. Obtoženi naj bi prek prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča pridobili protipravno premoženjsko korist sto tisoč evrov.

Janković je sicer do zdaj že večkrat zatrdil, da pri omenjenem nakupu ni šlo ne za sporne posle ne za zlorabo položaja ali kaznivo dejanje. Kot je pojasnil, se sam ni dogovarjal za sklenitev pogodbe za nakup omenjenega zemljišča, prav tako pa je ni podpisal.

Ne spreglejte