Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2017,
12.29

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

umor sodišče Velenje

Torek, 7. 3. 2017, 12.29

7 let, 1 mesec

Oče koroških dečkov za uboj partnerice obsojen na 13 let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Celjski okrožni sodnik Zoran Lenovšek je očeta koroških dečkov Romea Bajdeta, ki je obtožen, da je decembra 2015 v Velenju ubil svojo partnerico, obsodil na 13 let zapora, čeprav je tožilka Simona Razgoršek Kuzman zahtevala 25 let zaporne kazni. Kot je povedal sodnik, je bila obtožnica zoper Bajdeta prekvalificirana iz umora v uboj.

Lenovšek je še dejal, da je Bajde uboj storil v stanju zmanjšane prištevnosti in pijanosti, podaljšal pa mu je pripor do pravnomočnosti sodbe.

Tožilka, ki je napovedala pritožbo na sodbo, je v sklepnih besedah ocenila, da so bili vsi očitki iz obtožnice med sojenjem dokazani. Dejala je tudi, da je Bajde umor svoje partnerice priznal policiji, preiskovalni sodnici in na glavni obravnavi, v noči umora pa je na Facebooku izrazil žalovanje zaradi umora.

Tožilka: Bajde je partnerico zadavil

Po besedah tožilke je Bajde med sojenjem povedal, da ga je partnerica pred smrtjo zmerjala, vendar tega ni mogel dokazati. Bajde je na eni izmed obravnav dejal, da se ne spomni, s čem je udaril svojo partnerico, česar mu tožilka ni verjela, prav tako mu ni verjela, da se ne spomni kaznivega dejanja.

"Ne drži niti to, da mu je pred smrtjo rekla, da ga ima rada, glede na to, kar ji je storil," meni tožilka, ki je poudarila, da je Bajde partnerico najprej pretepel in jo potem zadavil.

Koroška dečka je Center za socialno delo Velenje brez vednosti starih staršev, pri katerih sta fanta živela po smrti matere, namestil v rejniško družino. Za 8. marec je na mariborskem upravnem sodišču napovedana prva obravnava tožbe, s katero babica zahteva rejništvo.

Vrhovno sodišče je oktobra lani odločilo, da je bil odvzem dečkov iz vrtca 30. marca lani nezakonit ter da so kršili ustavne pravice njune babice, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom. V zvezi s to sodbo je ustavno sodišče nedavno zavrglo ustavno pritožbo CSD Velenje. Ustavno pritožbo je vložil tudi odvetnik babice Velimir Cugmas, a te ustavno sodišče ni sprejelo, zato je v nadaljnjem postopku vložil pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Ocenila je tudi, da jo je Bajde ubil iz ljubosumja, ker je imela novega partnerja. Tožilka je še dejala, da je Bajde partnerici grozil tudi z odvzemom otrok, če ga bo zapustila, oziroma da bo ubil otroka, njo in potem še sebe.

Bajdetov zagovornik Tomaž Bromše je v izjavi za javnost povedal, da sodišče ni sledilo obtožnici tožilke, saj je presodilo, da ni šlo za umor, ampak uboj, zato je sodišče uporabilo drugačen kaznovalni okvir.

Kot olajševalne okoliščine je sodišče vzelo dejstvo, da je bil Bajde v času uboja bistveno manj prišteven, priznanje, da je vzel življenje svoji partnerici in da je tvorno sodeloval v predkazenskem postopku.

Obsojen zaradi spolnih dejanj z desetletno deklico

Bajde, ki je že bil obsojen na zaporno kazen zaradi spolnih dejanj z desetletno deklico, je na lanski decembrski obravnavi zanikal navedbe iz obtožnice, da je partnerico ubil iz ljubosumja. Dejal je tudi, da je ne bi smel ubiti in da mu je tik pred smrtjo povedala, da ga ima rada. Svojo partnerico je ubil med prepirom, nato pa jo je z vozilom odpeljal do dežurne ambulante velenjskega zdravstvenega doma in reševalcem priznal dejanje.

Ne spreglejte