Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2015,
7.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Perutnina Ptuj preiskava NPU

Četrtek, 3. 12. 2015, 7.52

8 let

Roman Glaser po kriminalistični preiskavi ne čuti potrebe po odstopu (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Včerajšnje dogajanje močno krni ugled družbe. Od uprave družbe Perutnine Ptuj pričakujemo, da prevzame odgovornost in odstopi," se je na preiskave NPU odzval SIJ. Glaser ne vidi razloga za odstop.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so ponoči opravili še zadnjo od hišnih preiskav zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja pri dokapitalizaciji Perutnine Ptuj. Preiskovalci bodo zdaj nadaljevali pregled zaseženih podatkov in listin, so sporočili z Generalne policijske uprave.

V sredo so preiskovalci opravili 13 hišnih preiskav na območju mariborske in ljubljanske policijske uprave. Po naših neuradnih informacijah so bili med obsežno kriminalistično preiskavo pridržani predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser in preostali trije člani uprave podjetja Nada Kranj, Tone Čeh in Milan Čuš. Vsem štirim osebam so medtem odpravili pridržanje.

SIJ: Nismo obtoženci Obiskali so tudi Slovensko industrijo jekla (SIJ), ki je dokapitalizirala Perutnino. "Včeraj so iskali dokumente, ki so povezani s postopkom dokapitalizacije Perutnine Ptuj. Rad bi poudaril, da preiskava poteka zoper tretje osebe. Niti SIJ d.d. niti uprava niti nihče od zaposlenih ni obtoženec. Uprava SIJ je včeraj konstruktivno sodelovala s policijo, postopek je potekal korektno, vodstvo je omogočilo dostop do vseh gradiv. Želimo si, da se preiskava čimprej zaključi," je danes povedal izvršni direktor za korporativno komuniciranje SIJ Denis Mancevič.

Pojasnil je, da se prevzemna postopka Perutnine Ptuj in PMP Holdinga nemoteno nadaljujeta. Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) ni sprožila nobenega postopka zoper SIJ. "Septembra je ATVP od SIJ v povezavi s postopkom dokapitalizacije zahtevala določena pojasnila in jih je dobil. Dovolil je nadaljevanje postopka prevzemanja. ATVP nadaljevanja verjetno ne bi dovolila, če bi ugotovila kakršne koli nepravilnosti," je zatrdil Mancevič.

Pričakujejo, da Perutnina prevzame odgovornost Glede cene je povedal, da se od septembra v medijih napačno pojavlja cena delnic Perutnina Ptuj in delnic PMP Holdinga. Zanikal je informacije, da naj bi SIJ štirim fizičnim osebam za delnico ponudil 14 evrov, medtem ko je dokapitalizacijska cena sedem evrov. "Vrednost PMP Holdinga niso samo delnice, ki jih holding ima v Perutnini Ptuj, je tudi drugo premoženje. Knjigovodska vrednost delnice PMP Holdinga je več kot 100 evrov. Premoženje družbe lahko vsak javno preveri prek AJPES," je dodal. "Cena delnice je poštena in v obeh primerih odraža realno vrednost."

Mancevič je komentiral tudi postopek dokapitalizacije. "SIJ je bil najboljši ponudnik, zato je bil tudi izbran. Ponudil je osem evrov za delnico in 40 milijonov za dokapitalizacijo. Opcijska pogodba je bila sklenjena pod odložnim pogojem in je začela veljati pozneje. Z vidika SIJ ta pogodba ni sporna. Tudi priglasitev sklenitve te opcijske pogodbe ni bila potrebna, od nas je ni nihče zahteval."

"Včerajšnje dogajanje močno krni ugled družbe. S tem ne moremo biti zadovoljni. Zato od uprave družbe Perutnine Ptuj pričakujemo, da prevzame odgovornost in odstopi," je povedal Mancevič.

Glaser: SIJ je bil o vsem obveščen Poziv SIJ k odstopu Glaserja nekoliko preseneča, saj je, kot je dejal, danes govoril s predstavniki kapitala, in takšne "insinuacije" ni bilo. "Seveda bomo z lastniki v naslednjih dnevih sedli skupaj in jasno razčistili, kakšne so stvari in kako tečejo. Mi nobenega postopka v dokapitalizaciji nismo vodili mimo Sija, pač pa skupaj z njimi. Sij je bil in je z vsem informiran, zato ni nobenega dvoma, da se bomo pogovorili o tem, kaj je prav za obe hiši," je dejal prvi mož ptujske skupine.

Glaser zato ne čuti potrebe po odstopu. Hkrati je spomnil, da dokler nekdo ni spoznan za krivega, je nedolžen.

Glaser: Informacije o vrednosti delnic so izmišljene Glede očitkov, ki jih preiskuje policija, je Glaser znova zatrdil, da z opcijsko pogodbo niso oškodovali niti delničarjev znotraj Holdinga PMP, niti znotraj Perutnine Ptuj. Poplačilo vseh delničarjev holdinga, ki je okoli desetodstotni lastnik Perutnine in ga obvladuje menedžment Perutnine, bo identično poplačilu za delnice, ki jih imajo v lasti člani uprave. Prav tako bodo po njegovih zagotovilih enako poplačani tudi vsi delničarji Perutnine Ptuj.

"Oba prevzema in pravna subjekta pa imata neke svoje značilnosti in specifike. Ne moremo namreč enako opredeljevati delnic Perutnine in holdinga, saj ima slednji drugačno strukturo upravljanja in lastništva. Informacije o tem, da naj bi bila delnica Perutnine v holdingu vredna 14 evrov, so povsem izmišljene. Delnica je enako vredna osem evrov, a to je le ena od naložb holdinga, medtem ko sta dve drugi naložbi dodana vrednost holdinga, zaradi česar je vrednost delnic slednjega tudi višja," je pojasnil Glaser.

Kriminalisti tudi v odvetniški družbi Preiskave so po naših neuradnih informacijah potekale tudi v odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji. Sporna naj bi bila vloga odvetnika Aleša Rojsa, ki je bil vezni člen med SIJ in Perutnino Ptuj. V odvetniški družbi kriminalistične preiskave niso ne potrdili ne zanikali. Poudarili so, da ne odvetniška družba ne katerikoli zaposleni nima statusa osumljenca in da nihče izmed zaposlenih ni bil pridržan.

Ne spreglejte