Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 6. 2014,
15.13

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hrvaška zdravniki

Četrtek, 5. 6. 2014, 15.13

1 leto, 3 mesece

Primer Hipokrat: Farmal podkupil več kot 360 hrvaških zdravnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Več kot 800 strani sestavlja obtožnico, po kateri se več kot 360 hrvaškim zdravnikom očita, da so v zameno za darila predpisovali zdravila farmacevtske družbe Farmal.

Megalomansko sojenje v Zagrebu, s katerim se po obsežnosti listin ne more primerjati niti razvpiti primer Forex, ki velja za eno največjih preiskav na Hrvaškem, se počasi bliža koncu, poroča Jutarnji list. Obtožnica med drugim šefom majhne farmacevtske družbe iz Ludbrega in 23 trgovskim potnikom očita, da so organizirano med letoma 2009 in 2012 podkupovali zdravnike po vsej državi, da bi ti svojim pacientom predpisovali prav njihova zdravila. Farmal naj bi imel celo sklad za podkupnine, v katerem naj bi bilo okoli milijon in 850 tisoč evrov.

Več kot 200 zdravnikov priznalo krivdo Več kot 200 zdravnikov naj bi v zameno za to, da jim ni bila odvzeta zdravniška licenca, krivdo priznalo, s tem pa so se izognili tudi zaporni kazni, saj bodo svojo kazen odslužili z družbenokoristnim delom. Večina zdravnikov se je zagovarjala, da niso vedeli, da počnejo kaj nezakonitega, saj jim je tudi zavarovalnica nalagala, da predpisujejo čim cenejša zdravila.

Zdravniki niso prejemali le denarja, šlo je za darila v obliki trgovinskih bonov, pohištva, letalskih vozovnic, gospodinjskih aparatov, televizorjev. Farmal je po pisanju Jutarnjega lista šele 17. po vrsti glede svoje velikosti oziroma pomembnosti, njihov tržni delež na Hrvaškem je komaj 2,18-odstotni. Pliva ima denimo nekaj več kot desetodstotni tržni delež.

Kolaps zdravstvenega sistema, če bi več kot 300 zdravnikov ostalo brez licenc Leta 2013 so farmacevtske družbe uradno prijavile, da so za zdravnike potrošile več kot tri milijone evrov. Honorarje naj bi prejelo več kot 3000 zdravnikov. Farmacevti so torej priznali, da so denar potrošili, a je bilo vse legalno, saj je šlo za uradne lobistične posle. Se pa Jutarnji list sprašuje, kakšen kolaps zdravstvenega sistema bi se zgodil, če bi sodišče zgoraj omenjene zdravnike poslalo v zapor in jim odvzelo zdravniške licence.

Ne spreglejte