Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 12. 2015,
8.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

SIJ gospodarski kriminal Ljubljana Ptuj

Sreda, 2. 12. 2015, 8.11

6 let, 7 mesecev

Pridržani vsi štirje člani uprave Perutnine Ptuj, dve hišni preiskavi še v teku (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na sedežu Slovenske industrije jekla in v Perutnini Ptuj sta potekali obširni kriminalistični preiskavi. Neuradno so bili kriminalisti tudi v Odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji.

"V tem trenutku vam lahko potrdimo le to, da preiskovalci NPU izvajajo preiskovalna dejanja zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete," pravijo na policiji. Po naših neuradnih informacijah so kriminalisti tudi na Perutnini Ptuj. "Nekaj se dogaja," nam je povedal predstavnik za stike z javnostmi Branko Vodušek, ki pa ni želel potrditi, da so v hiši kriminalisti.

Pridržana uprava Perutnine Ptuj Tudi na vprašanje, ali je predsednik uprave Roman Glaser v podjetju, je dejal, da tega ne ve. A po naših neuradnih informacijah so policisti pridržali predsednika uprave Perutnine Ptuj Romana Glaserja in preostale tri člane uprave podjetja, Nado Kranjc, Toneta Čeha in Milana Čuša.

Deset hišnih preiskav je bilo že končanih, tri še potekajo, prav tako pa so v pridržanju še vedno štiri osebe, pa je za STA dejal tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija.

V Perutnini Ptuj presenečeni nad preiskavo Policijsko preiskavo, v katero je vključeno večje število zaposlenih v družbi, so potrdili tudi v Perutnini. Nad preiskavo so, kot so dejali, izjemno začudeni, mnogi tudi prizadeti, vodstvo družbe, ki je tudi pridržano, pa je v poslovni stavbi in sodeluje s preiskovalci. "Upamo, da se bo preiskava čim prej končala in da se bodo lahko zaposleni ponovno posvetili opravljanju svojih delovnih zadolžitev," so v izjavi za medije zapisali v Perutnini Ptuj. Več informacij bodo lahko posredovali po koncu preiskovalnih postopkov. Gre sicer za že drugo preiskavo NPU zoper Perutnino Ptuj v zadnjem času.

Kriminalisti tudi v odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji Po naših neuradnih informacijah preiskave potekajo tudi v odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji. Pri tem naj bi bila sporna vloga odvetnika Aleša Rojsa, ki je bil vezni člen med SIJ in Perutnino Ptuj. Ta je bil na zadnji skupščini delničarjev Perutnine Ptuj, ko so potrdili dokapitalizacijo, je nastopal kot svetovalec uprave, hkrati pa je Rojs že več let tesno povezan tudi s SIJ, saj je med letoma 2007 in 2009 sedel v nadzornem svetu družbe.

V odvetniški družbi kriminalistične preiskave niso ne potrdili in ne zanikali. Poudarili so, da ne odvetniška družba ne katerikoli zaposleni nima statusa osumljenca in nihče izmed zaposlenih ni bil pridržan.

Zoper SIJ ali njene zaposlene ne poteka noben postopek Za pojasnila smo se obrnili tudi na SIJ. V sporočilu za javnost so potrdili, da na sedežu družbe sicer poteka policijska preiskava, vendar izključno zaradi pridobivanja dokumentacije zaradi suma storitve kaznivih dejanj tretjih oseb, nepovezanih z družbo SIJ. Poudarili so, da SIJ ni osumljenec v postopku in zoper družbo ali njene zaposlene ne poteka noben postopek. Poudarili so, da s preiskovalci korektno sodelujejo in jim nudijo vso potrebno pomoč pri njihovem delu.

Sij je sicer v večinski lasti ruskega Dilona, 25-odstotni lastniški delež pa ima država. Po podatkih poslovnega imenika bizi.si je imela družba lani 9,8 milijona evrov prihodkov, 1,2 milijona evrov dobička in 59 milijonov evrov dolga.

Mali delničarji opozorili na sum korupcije Sij je v začetku novembra objavil prevzemno namero za odkup Holdinga PMP, družbe v večinski lasti vodilnih menedžerjev Perutnine Ptuj, ki obvladuje deset odstotkov ptujske skupine. Sij bi tako svoje lastništvo v Perutnini, ki jo je dokapitaliziral s 40 milijoni evrov, povečal na več kot 51 odstotkov.

Predstavnik malih delničarjev Rajko Stanković je ob vstopu družbe Sij v Perutnino Ptuj dejal, da obstajajo velika koruptivna tveganja, saj naj bi uprava v zameno za prodajo svojega deleža v holdingu PMP prednost dajala Siju, saj naj bi jim tam obljubili po 100 evrov na delnico, tako pa bodo menedžerji Perutnine bogatejši za okoli tri milijone evrov.

Zadevo prijavili NPU "Že danes, najpozneje pa jutri bomo na NPU prijavili sum koruptivnega dejanja v zvezi z nakupom opcij, ki jih je Glaser priznal na skupščini. Od ATVP, ki bi o taki opciji moral biti obveščen takoj, a ni bil, bomo zahtevali, da ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi. Če se naše domneve izkažejo za resnične, potem koruptivno dejanje pomeni tudi ničnost vsakršnih sprejetih sklepov," je konec avgusta napovedal Stanković.

Ne spreglejte