SiolNET. Novice Črna kronika
6,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prelomna sodba: v zapor prva slovenska bankirja

6,30

termometer

 | Foto: Bor Slana
Foto: Bor Slana

Nekdanja vodilna v Factor banki Dušan Valenčič in Boris Pesjak bosta morala za leto in tri mesece v zapor. Ljubljansko višje sodišče je namreč v celoti sledilo prvostopenjski obsodbi, ki je bankirja obsodilo zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti v sostorilstvu, so sporočili s specializiranega sodišča.

Pesjak bo moral plačati tudi dobrih 9.200 evrov stranske denarne kazni.

Na tožilstvu, kjer so sodbo prejeli v četrtek, poudarjajo, da je s to odločitvijo pravnomočna postala prva obsodilna sodba, povezana z bančnim kriminalom.

Sinu omogočila 100 tisoč evrov premoženjske koristi

Obsojenca sta zdaj pravnomočno kriva, da sta leta 2012 v škodo Factor banke sinu Borisa Pesjaka Blažu Pesjaku in družbi Daj Invest Limited s Cipra - njena družbenika sta bila Boris Pesjak in njegova hči Anja - pridobila za 100 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.

Dvojico je ljubljansko okrožno sodišče obsodilo 18. novembra 2016, vendar sta se obsojena pritožila. Zagotavljala sta, da ni dokazov, da bi z neprimerno zavarovanim posojilom namerno zlorabila položaj.

In četudi bi se obsojena odločila sodbo spodbijati na vrhovnem sodišču, to ne zadrži izvedbe kazni, kar pomeni, da ju kmalu čaka zapor.

Specializirano tožilstvo je s pravnomočno obsodbo in izrečeno kaznijo zadovoljno, saj je po njihovem mnenju dobro izhodišče za vse preostale še odprte postopke, v katerih se obravnava bančna kriminaliteta najvišje ravni. Prav tako pa je pomembno sporočilo, da se bo dokazane zlorabe bančnega sistema ustrezno strogo sankcioniralo, so sklenili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 116
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin