Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 11. 2013,
8.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Cimos preiskava evropska sredstva pranje denarja

Sreda, 20. 11. 2013, 8.30

8 let

Preiskava v Cimosu povezana z razvojnim centrom Sieva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kriminalistična preiskava v Cimosu naj bi bila po neuradnih informacijah povezana z razvojnim centrom Sieva. Kriminalisti preiskujejo več kaznivih dejanj, pridržani sta še dve osebi.

Hišne preiskave so opravili pri osmih fizičnih in 11 pravnih osebah. Po neuradnih informacijah so jih izvedli tudi pri nekdanjem prvem možu Cimosa Francu Krašovcu in nekdanjem izvršnem direktorju Cimosa Zorku Kendi. Kriminalisti pa so se med drugim oglasili tako v prostorih Cimosa v Kopru kot tudi v Senožečah.

V hišnih preiskavah naj bi iskali dokaze glede sumov goljufije v škodo EU ter pranja denarja. Na koprski policijski upravi so pojasnili, da preiskava še traja in trenutno ni mogoče reči, kdaj bo končana. Pridržani sta še dve osebi, a se to število glede na potek in potrebe preiskave ves čas spreminja.

Odobrenih je bilo 36 milijonov evropskih sredstev Že julija je več medijev navajalo, da bosta morala razvojna centra Sieva in Simit zaradi nepravilnosti pri nabavi opreme, na račun katere so jim odobrili 36 milijonov evropskih sredstev, vrniti del denarja. Nadzor je pokazal, da so del denarja porabili za nakup stare opreme. Skupno naj bi družbi zdaj vrnili 3,5 milijona evrov.

V obeh centrih sodeluje kar nekaj podjetij, Cimos je v obeh petinski lastnik. Spornih je domnevno največ štiri milijone evrov, ki jih je prek njiju dobil Cimos še v obdobju, ko ga je vodil Krašovec. Cimos je staro opremo prikazoval kot novo, razliko pa neupravičeno obdržal in s tem zlorabil javna sredstva.

Ugotovili naj bi tudi nepravilnosti pri opremi v nabavni vrednosti sedmih milijonov evrov, od tega pa je subvencija znašala približno 3,5 milijona evrov. V Sievi naj bi tako odkrili nepravilnosti pri porabi 1,6 milijona evrov evropskega denarja, v Simitu pa pri slabih dveh milijonih evrov.

Iz Cimosa so medtem pisno tudi sami potrdili potek današnjih hišnih preiskav, ob tem pa so poudarili, da je nova uprava, ki jo od spomladi vodi Jerko Bartolić, aprila že sama obvestila ustrezne organe in vse družbenike obeh razvojnih centrov o nepravilnostih, ki jih je po nastopu mandata ugotovila v povezavi z dodelitvijo sredstev za del opreme, ki ni bila skladna z razpisnimi pogoji.

KPK ščiti prijavitelja Iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) pa prihajajo dodatne informacije o ozadju preiskave. KPK je namreč sporočil, da je že pred meseci vzpostavil stik s prijaviteljem, ščitijo ga kot prikritega prijavitelja. Ker je žvižgač podal informacije o zlorabi evropskih sredstev in so obstajali sumi storitve kaznivih dejanj, se je komisija povezala s policijo, ta pa je začela izvajati svoje pristojnosti odkrivanja kaznivih dejanj.

Na KPK ob tem kot hvalevrednega in zglednega ocenjujejo postopek policije, ta je ravnala tako, da identiteta prijavitelja ni bila razkrita.

V komisiji znova poudarjajo pomen zakonske zaščite prijaviteljev. "Žvižgači imajo pomembno vlogo pri odkrivanju in preprečevanju korupcije ter kaznivih dejanj s področja gospodarstva. Njihova vloga je pomembna tudi pri zaščiti javnih financ, vključno z evropskimi sredstvi," so zapisali.

Kriminalisti obiskali tudi sedež in hčerinski družbi korporacije Hidria V okviru današnjih kriminalističnih preiskav v Cimosu so kriminalisti obiskali tudi sedež in hčerinski družbi korporacije Hidria v Godoviču in Spodnji Idriji. Predmet preiskave naj bi bila gradnja čiste sobe v Sievi, in sicer v poslovni enoti v Spodnji Idriji. Ta soba je v Hidria inštitutu za avtomobilsko industrijo v Tolminu, kjer poslovna enota najema prostore.

"Čista soba je bila dokončana leta 2011, v njej pa razvijamo Hidriine čepne svečke s senzorjem tlaka, ki ga izvaja Sieva. Investicija Sieve v čisto sobo v Tolminu je bila sicer že pred časom tudi pod drobnogledom inšpektorja iz urada za nadzor proračuna, ki pa ni ugotovil nikakršnih nepravilnosti," so pojasnili v Hidrii. Predstavniki Hidrie s kriminalisti sodelujejo, obenem pa so zagotovili, da je bila izvedba omenjene čiste sobe v tolminskem inštitutu povsem pregledna in v skladu z zakonom.

Ne spreglejte