Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2012,
9.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

univerza eksplozija

Sreda, 11. 1. 2012, 9.22

8 let

Pred univerzo v Teheranu eksplodiral avtomobil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V eksploziji avtomobila bombe pred univerzo v Teheranu je bil ubit iranski znanstvenik Mostafa Ahmadi Rošan, je sporočila iranska televizija.

Rošan je bil namestnik direktorja za komercialne zadeve iranskega obrata za bogatenje urana v Natanzu. Natanz je osrednji iranski obrat za bogatenje urana, ki ima prek 8000 centrifug.

Rošanov voznik je poškodbam podlegel kasneje Po navedbah uradnih iranskih virov je pred univerzo eksplodiralo vozilo peugeot 405, v katerem je bila bomba. Po poročanju medijev sta napadalca na motornem kolesu na Rošanov avtomobil pritrdila magnetno bombo. 32-letni Rošan je umrl neposredno po eksploziji, medtem ko je njegov voznik poškodbam podlegel kasneje; tretji sopotnik je bil ranjen.

"Za napad je odgovoren Izrael" Od januarja 2010 so bili v bombnih napadih ubiti še trije iranski znanstveniki, od katerih sta dva delala na jedrskem programu. Namestnik guvernerja Teherana Safar Ali Baratlo je zatrdil, da za napadom na Rošana stoji Izrael. "Izrael je odgovoren za napad, način pa je enak kot pri drugih napadih na iranske znanstvenike," je dejal.

Rahimi: Uboj Rošana ne bo ustavil razvoja iranskega jedrskega programa Iranski podpredsednik Mohamad Reza Rahimi pa je za iransko televizijo izjavil, da uboj Rošana ne bo ustavil razvoja iranskega jedrskega programa. "Danes so si tisti, ki trdijo, da se borijo proti terorizmu, za tarčo vzeli iranskega znanstvenika. A vedeti morajo, da so iranski znanstveniki bolj kot kadar koli prej odločeni, da si bodo prizadevali za napredek," je dejal.

Iransko zunanje ministrstvo je za napad obtožilo tako Izrael kot ZDA. Iranski mediji pa so obtožili Mednarodno agencijo za jedrsko energio (IAEA), da je Rošanovo ime posredovala izraelski in ameriški obveščevalni službi. "Inšpektorji IAEA so se nedavno srečali z njim".

ZDA je vsakršno vpletenost zanikala Bela hiša je vsakršno vpletenost ZDA zanikala. Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Tommy Vietor je dejal, da ZDA nikakor niso povezane z napadom in da ostro obsojajo vsakršno nasilno dejanje, vključno z današnjim.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je prav tako kategorično zanikala, da bi bile ZDA vpletene v uboj iranskega znanstvenika. Ob tem je dodala, da si prizadevajo za mednarodni dogovor z Iranom o končanju njegovega programa bogatenja urana. Tiskovni predstavnik izraelske vojske, brigadni general Joav Mordehaj, pa je na uradni spletni strani na Facebooku zapisal, da ne ve, kdo se je maščeval iranskemu znanstveniku, a da sam ne bo točil solz za njim.

Ne spreglejte