Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 2. 2020,
6.45

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,26

Natisni članek

veter nesreča nesreča noad

Ponedeljek, 10. 2. 2020, 6.45

4 leta, 2 meseca

Hud vetrolom: veter poškodoval streho ptujske bolnišnice #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,26

Močan jugozahodni veter, ki je v sunkih na izpostavljenih mestih dosegal tudi od 70 do 100 kilometrov na uro, je povzročal številne nevšečnosti. Na cesti Dravograd–Maribor je na voznika, ki je vozil proti Mariboru, padlo drevo. Dvainpetdesetletni voznik je na kraju nesreče umrl. Poleg podrtih dreves v nekaterih predelih države težave povzročajo tudi izpadi električne energije.

Več o vremenu po Sloveniji preberite na vreme.siol.net.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki opravlja tekoče posle, Aleksandra Pivec je v luči izrednih vremenskih razmer, zaradi katerih se v gozdovih podirajo drevesa, za torek sklicala krizni sestanek s predstavniki Zavoda za gozdove in predstavniki strokovnih služb ministrstva. Stanje na terenu si bo pozneje ogledala tudi sama, piše STA. Zavod za gozdove je medtem danes opozoril na izredne razmere v gozdovih in ljudem odsvetoval zadrževanje v njih.

Zaradi močnega vetra je danes med 8. in 12. uro za severozahod države Agencija RS za okolje izdala rdeče vremensko opozorilo, v popoldanskih urah pa bo po napovedih vremenoslovcev veter oslabel.

Drevo padlo na 52-letnika

Na cesti Dravograd–Maribor pri Podvelki je drevo padlo na vozilo 52-letnega voznika, ko je vozil iz smeri Dravograda proti Mariboru. Voznik je na kraju nesreče umrl. Pri odstranjevanju posledic nesreče je drevo poškodovalo še vozilo delavcev, ta sta pred nesrečo odstranjevala prej podrta drevesa. Nobeden od delavcev ni bil poškodovan, so sporočili celjski policisti. 

Fotogalerija
1 / 3

Obvoz za osebna vozila je možen po cesti Lovrenc na Pohorju-Ribnica-Vuhred, so dopoldne sporočili s Policijske uprave Celje.

Ob 17.30 je cesta po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste še vedno zaprta, župan Občine Podvelka Anton Kovše pa je za STA povedal, da naj bi jo kmalu polovično odprli in promet izmenično uredili s pomočjo semaforjev. Povedal je tudi, da je na cesto padlo drevo iz zasebnega gozda nad cesto in da so sicer pogovori o tem, da je drevesa na tem območju treba odstraniti, v preteklosti že potekali.

To ni prva tragična nesreča

Sicer pa to ni prva tragična nesreča, ki se je na območju podvelške občine zgodila po oz. ob ujmah. Tokratna nesreča se je namreč zgodila približno tri kilometre od mesta nesreče, ko se je v bližini kraja Brezno najverjetneje zaradi predhodnega obilnega deževja 30. oktobra 2018 na glavno cesto Dravograd-Maribor prikotalila skala in pristala na avtomobilu ter tako pod seboj pokopala dve osebi. Po dogodku so pristojni na več območjih nad cesto postavili zaščitne mreže, še več naj bi jih v prihodnje, je še napovedal Kovše, poroča STA.

Veter poškodoval streho ptujske bolnišnice

Močan veter je škodo povzročal tudi na območju Spodnjega Podravja, kjer so prostovoljni gasilci in drugi pristojni posredovali v okoli 45 intervencijah. Med drugim je odneslo del strehe na internem oddelku ptujske splošne bolnišnice. Kot je povedala direktorica Anica Užmah, so, potem ko je popoldne veter pojenjal, streho za silo sanirali, piše STA.

Sunki vetra so namreč odpihnili okoli sto kvadratnih metrov pločevinaste strehe bolnišnice. Na pomoč so prihiteli gasilci in streho vsaj zasilno pritrdili, da veter ne bi povzročil še dodatne škode, za kar se jim je Užmahova tudi zahvalila, še piše STA.

Močan veter je sicer oviral promet tudi na območju celjske policijske uprave. Kot so sporočili, se je na relaciji Frankolovo–Stranice na cesto podrla skala. Vanjo je trčil avtobus, na srečo v njem ni bilo potnikov. Voznik v trčenju ni bil poškodovan.

Izdano rdeče opozorilo:

Jugozahodni veter je bil najmočnejši dopoldne. Najmočnejši sunki so bili v severovzhodni Sloveniji. Po nižinah je veter v sunkih dosegel hitrost od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah pa tudi nad 100 kilometrov na uro. Na omenjenih območjih so verjetni vetrolomi večjih razsežnosti.

Opozorilo | Foto: Arso/meteo.si Foto: Arso/meteo.si
Drugod po državi je na izpostavljenih mestih ter v višjih legah veter dosegal hitrosti od 70 do 90 kilometrov na uro. Na severovzhodu bo veter oslabel zvečer in se ponoči prehodno znova nekoliko okrepil. Na jugu bo veter oslabel v torek zjutraj, ob morju, kjer bo pihal zmeren veter zahodnih smeri, šele popoldne, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Drevo padlo na hišo

 V kraju Marija Reka v občini Prebold je večje drevo padlo na hišo in jo poškodovalo, piše na strani Neurje.si na Facebooku.

Zaradi močnega vetra več ljudi brez elektrike

Veter, pihanje vetra | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Iz vzhodne Slovenije poročajo o številnih podrtih drevesih, številni odjemalci pa so ostali brez električne energije.

V Apačah je brez električne energije ostalo 863 odjemalcev, v Zrečah 134 odjemalcev, na območju Lendave pa 274 odjemalcev. Težave z elektriko so imeli tudi na območju Letuša.

Ob 23.11 je na Jurčičevi cesti v Višnji Gori v občini Ivančna Gorica zagorel električni drog, ki se je nato prelomil in padel na bližnje ciprese. Gasilci iz PGD Višnja Gora in PGD Stična so požar pogasili. Delavci podjetja Elektro odpravljajo posledice. Trenutno je na tem območju 1.709 gospodinjstev brez električne energije.

Ob 21. uri je območje občine Šmartno ob Paki zajel močan veter, podrl je drevo na cestišče in nagnil drog električne napeljave. Gasilci PGD Šmartno ob Paki so podrto drevo razžagali in odstranili s cestišča, delavci pristojnega elektropodjetja pa so odpravili napako na električnem omrežju. Ob 21.37 sta se v Kavčah v občini Velenje na cesto podrli drevesi. Gasilci PGD Velenje in Šentilj so ju razžagali in odstranili s cestišča.

Fotogalerija
1 / 6

V občini Rače-Fram je veter podrl električni drog in pri tem poškodoval streho stanovanjske hiše. 


Poškodovana vozila

O močnem vetru, ki je povzročal težave, so poročali tudi iz občin Vransko, Velenje, Šmartno ob Paki, Šentjur, Radlje ob Dravi, Prebold, Polzela, Laško, Gornji Grad, Križevcev pri Ljutomeru, Luč, Nazarij, Slovenskih Konjic, Šoštanja in Vitanj.

O močnem vetru poročajo tudi z območja Slovenske Bistrice. Aktiviranih je bilo več gasilskih društev iz GZ Slovenska Bistrica.


Fotogalerija
1 / 4

Ob 22.13 se je zaradi močnega vetra na cesto Stranice–Vitanje v Zaborku v občini Zreče podrlo drevo. Gasilci PGD Stranice so podrto drevo razžagali in odstranili.

Fotogalerija
1 / 6

Zaradi močnega vetra na območju občine Podvelka podrta drevesa v naseljih Brezno in Kozji Vrh ovirajo promet. Drevesa odstranjujejo delavci cestnega podjetja. Na kraju posredujejo tudi gasilci PGD Radlje ob Dravi.


Podrta drevesa ovirajo promet

Kot so sporočili iz prometnoinformacijskega centra, je močan veter oviral promet predvsem na območju severovzhodne Slovenije, zato so voznikom priporočali, da se na to območje odpravijo samo, če je to res nujno. 

Zaradi podrtih dreves so zaprte glavna cesta Maribor–Dravograd ter cesti pri Podvelki in Hidroelektrarni Vihred. Obvoz za osebna vozila je mogoč po cesti Lovrenc na Pohorju–Ribnica–Vuhred.

Ravno tako so zaprte cesta Pesek–Zreče na odseku Rogla–Resnik, cesta čez prelaz Vršič in cesta Gornji Dolič–Vitanje. Na štajerski avtocesti je zaprto počivališče Polskava v obe smeri.

Stanje na cestah:

Na AMZS opozarjajo, da ima vožnja v vetrovnih razmerah veliko pasti, zato jo morajo vozniki prilagoditi voznim pogojem. Svetujejo zmanjšanje hitrosti in povečanje varnostne razdalje, vozniki pa naj volan trdno držijo z obema rokama.

Med vožnjo so še posebej nevarni nenadni močni sunki vetra iz različnih smeri, ki lahko presenetijo voznika, zato je pomembno, da se vozniki na vožnjo pripravijo, da spremljajo prometna obvestila in vremensko napoved ter da so med vožnjo zbrani in pozorni na dogajanje okoli sebe.

Vozniki naj se prav tako izogibajo prehitevanju in povečajo varnostno razdaljo, saj si bodo s tem zagotovili večji manevrski prostor za reševanje kritičnih situacij. S tem se tudi lažje izognejo morebitnim predmetom, ki jih lahko močan veter prinese na cestišče, piše STA.

Ne spreglejte