SiolNET. Novice Črna kronika
0,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po prekinitvi kazni se niso vrnili za rešetke

0,61

termometer

Zapor
Pravočasno se za rešetke niso vrnili štirje zaporniki, zaradi česar so zoper njih uvedli postopek za razpis tiralice. Foto: Getty Images

Do nedelje bi se moralo po okvirnih podatkih uprave za izvrševanje kazenskih sankcij v zapor vrniti 150 od 214 ljudi, ki jim je bila zaradi epidemije odobrena prekinitev prestajanja zaporne kazni. Pravočasno se niso vrnili štirje, zaradi česar so zoper njih uvedli postopek za razpis tiralice. Z njo so enega sicer že privedli nazaj za rešetke.

Marca sprejeti zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni covid-19 je po poročanju STA direktorjem zaporov omogočil, da so lahko za namene preprečevanja epidemije obsojencu za en mesec z možnostjo podaljšanja prekinili prestajanje zaporne kazni, če pri tem niso obstajali varnostni zadržki. Človeka so lahko tudi izpustili na prostost, če je imel do konca kazni manj kot šest mesecev in če za to ni bilo varnostnih zadržkov.

slovenska policija Novice Policistoma zbežal na zasebno zemljišče in ju napadel

Četverica se ni vrnila v zapor

Na podlagi teh določb so v času epidemije predčasni odpust odobrili 79 zapornikom, 214 pa so izdali odločbe o začasni prekinitvi zaporne kazni. Do nedelje bi se moralo po okvirnih podatkih uprave za izvrševanje kazenskih sankcij v zapor vrniti okoli 150 zapornikov, česar pa štirje niso naredili. Povsem natančno število oseb, ki bi se morale do določenega dneva vrniti nazaj v zapor, je sicer po pojasnilih uprave težko navesti, saj se odločbe o prekinitvi kazni iztečejo na različne datume, tudi obsojenci jih prevzemajo različno.

Zdaj, ko je epidemije uradno konec, bodo sicer direktorji odločbe o vrnitvi poslali vsem tistim, ki bi se jim začasna prekinitev iztekla po 31. maju. Po zakonu mora namreč direktor zapora v treh delovnih dneh od ugotovitve, da so prenehali veljati razlogi za prekinitev, izdati odločbo o nadaljevanju prestajanja kazni.

Izola Novice Z avtomobilom zapeljal v morje in skoraj umrl

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin