Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 7. 2014,
13.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Himalaja plaz

Torek, 29. 7. 2014, 13.00

7 let, 12 mesecev

Na kirgizijskem sedemtisočaku umrl hrvaški alpinist, Slovenci na varnem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Šesterica slovenskih in četverica hrvaških alpinistov se je v teh dneh želela povzpeti na priljubljenega sedemtisočaka v Kirgiziji, a je odpravo presenetil plaz, ki je odnesel dva Hrvata.

Šest slovenskih alpinistov, ki so se jim pridružili kolegi iz Hrvaške, se je v tem poletju poskušalo povzpeti na 7010 metrov visoko goro Khan Tengri, ki leži na tromeji Kirgizije, Kitajske in Kazahstana v pogorju Tien Šan.

Odpravo je žal prekinil plaz, ki je zajel dva hrvaška državljana, Reneja Lisaca in Krešimirja Milasa, ki sta se iz baznega tabora na višini 4100 metrih odpravila proti naslednjemu taboru. Lisacu se je uspelo rešiti, se vrniti v bazni tabor in o plazu, ki je odnesel Milasa, obvestiti kolege. Lisca so pozneje zaradi ozeblin hospitalizirali. Krešimirja Milasa so v reševalno-iskalni akciji našli mrtvega, poroča hrvaški Index.

Slovenci na varnem Na Slovenski planinski zvezi podrobnih informacij o odpravi nimajo, saj je bila izvedena v zasebni režiji in ni bila podprta v okviru planinske zveze. Vedo le, da je z vsemi šestimi slovenskimi alpinisti vse v redu, nam je povedal strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.

Na spletni strani friko.si nam je uspelo izvedeti, da so bili v odpravi Mojca Balant (AO Rašica), Sabina Lamprecht (AO Rašica), Grega Zakrajšek (AO Rašica), Matevž Kastrin (AO Ljubljana-Matica), Blaž Gladek (AO Kamnik), Matej Mučič (AO Kamnik) in vodja Janez Toni (AO Rašica).

Zaradi slabih vremenskih pogojev so Toni, Zakrajšek ter Balantova in Lamprechtova odpravo že končali, medtem preostali ostajajo v bazi, so zapisali včeraj.

Gospodar neba priljubljena točka slovenskih in hrvaških alpinistov Vrh Khan Tengri alpinisti v slovenskem prevodu poznajo kot Gospodar neba in velja za precej priljubljeno goro tako med slovenskimi kot hrvaškimi alpinisti. "Tako kot pri nas Triglav so tudi zunaj določene gore zelo priljubljene in oblegane.

Gre za nek tak cilj, ki tehnično ni tako zelo zahteven in tam lahko alpinisti dobijo izkušnje na višini za kakšne resnejše odprave," je dejal Šerkezi in dodal, da so plazovi v takšnih gorah nekaj vsakdanjega.

Ne spreglejte