Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2019,
12.54

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

14

Natisni članek

preiskava prostitucija policija NPU

Petek, 25. 1. 2019, 12.54

5 let, 3 mesece

Prostitucija: Člani kriminalne združbe novačili ženske za ponujanje spolnih uslug #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

14

Predstavniki Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in Generalne policijske uprave (GPU) so sporočili, da so v okviru nedavnih preiskav, povezanih z izkoriščanjem in zlorabo prostitucije, razkrili dobro organizirano kriminalno združbo, ki sta jo vodila slovenska državljana z območja Maribora. Člani združbe so od avgusta 2014 v prostorih na območju Nove Gorice za ponujanje spolnih uslug novačili ženske. Osumljenci so s tem pridobili premoženjsko korist v višini 14 milijonov evrov.

Pomočnik direktorja NPU David Antolovič je povedal, da so kriminalisti v preteklih dneh opravili več preiskav, ki so bile povezane z izkoriščanjem in zlorabo prostitucije, trgovino z ljudmi ter prometom s prepovedanimi drogami: "Ugotovili smo, da gre za dobro organizirano hudodelsko združbo s 14 člani, ki sta jo vodila 50-letna osumljenca, sicer slovenska državljana z območja Maribora."

NPU
Novice Kriminalisti zaradi organizirane prostitucije še vedno zadržujejo šest oseb #video

Ženske, ki so ponujale spolne usluge, so se morale prijaviti prek spletne strani

Kot je pojasnil Antolovič, je kriminalna združba svoje prostore na območju Nove Gorice oglaševala kot savne, spa in wellness s pridihom erotičnih vsebin, dejansko pa je v omenjenih prostorih prišlo do izkoriščanja in zlorabe prostitucije. V prostore so namreč lahko vstopali le moški, ki so plačevali vstopnino v višini od 60 do 85 evrov.

Ženske so lahko vstopale le, če so privolile v ponujanje spolnih uslug. "Ženske osebe so se morale prijaviti prek spletne strani, nato pa so dobile rezervacijo, ki jim je bila odobrena. Na tak način so imeli osumljenci nadzor nad številom oseb, ki so v omenjenih prostorih ponujale spolne usluge. Ob vsakokratnem vstopu v prostore so morale plačati 70 evrov," je razložil Antolovič.

Bankomat
Novice Priprli Bolgara, ki sta vlamljala v bankomate

"Žrtve so bile prisiljene v prostitucijo"

Prostitucija se je po njegovih besedah izvajala po pravilih, ki so jih postavili osumljenci. Če se osebe niso držale teh pravil, so jim v nadaljevanju onemogočili ponovni vstop v omenjene prostore: "Osumljenci so določili tudi cene spolnih uslug, na tak način pa so vzpostavili odnos do žrtev, ki so jim bile podrejene, saj so bile zaradi svoje ekonomske situacije prisiljene v prostitucijo."

Pomočnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada David Antolovič je pojasnil, da bo šesterica pridržanih osumljencev zaradi suma storitve 11 kaznivih dejanj danes privedena pred preiskovalnega sodnika. | Foto: Planet TV Pomočnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada David Antolovič je pojasnil, da bo šesterica pridržanih osumljencev zaradi suma storitve 11 kaznivih dejanj danes privedena pred preiskovalnega sodnika. Foto: Planet TV

Izkoriščanje žrtev je po Antolovičevih besedah potekalo od avgusta 2014, v omenjenih prostorih je spolne usluge nudilo več kot 300 oseb: "Gospodarska družba s sedežem v Mariboru je na tak način pridobila najmanj 14 milijonov evrov premoženjske koristi." Na podlagi sodnih odredb so kriminalisti v preteklih dneh opravili 42 preiskav.

Prostost so odvzeli osmim osumljencem, šestim so odredili policijsko pridržanje. Šesterica bo po besedah pomočnika direktorja NPU zaradi suma storitve 11 kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi in prometa s prepovedanimi drogami danes privedena pred preiskovalnega sodnika. Med pridržanimi sta tudi vodji hudodelske združbe. Žrtve so bile tujke, večinoma so prihajale iz Romunije, Ukrajine, Albanije in držav nekdanje Jugoslavije.

Po Antolovičevih besedah je za zlorabo prostitucije zagrožena kazen od treh do 15 let zapora. Za trgovino z ljudmi v okviru hudodelske združbe je predvidena kazen od treh do 12 let, za promet s prepovedanimi drogami pa od enega do deset let zapora.

Prepovedana droga
Novice Zaradi tihotapljenja mamil na srbsko-hrvaški meji prijeli Slovenko

Policija: Trend iz preteklih let se nadaljuje

Višji kriminalistični inšpektor specialist iz Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na GPU Damijan Roškarič je poudaril, da se trend iz preteklih let, ki se nanaša na novačenje ter izkoriščanje žrtev prostitucije in žrtev trgovine z ljudmi, ki so izkoriščene v povezavi s prostitucijo, pri nas nadaljuje.

V Sloveniji se trend iz preteklih let, ki se nanaša na novačenje ter izkoriščanje žrtev prostitucije in žrtev trgovine z ljudmi, nadaljuje, je pojasnil višji kriminalistični inšpektor Damijan Roškarič.
 | Foto: Planet TV V Sloveniji se trend iz preteklih let, ki se nanaša na novačenje ter izkoriščanje žrtev prostitucije in žrtev trgovine z ljudmi, nadaljuje, je pojasnil višji kriminalistični inšpektor Damijan Roškarič. Foto: Planet TV

Storilci omenjenih kaznivih dejanj po njegovih besedah izkoriščajo ranljivost žrtev. "Ugotavljamo, da se večina žrtev prostitucije ne prepozna kot takšnih, in sicer zato, ker kriminalne združbe izkoriščajo ranljivost oziroma slab socialni in ekonomski položaj žrtev. Te spravljajo ljudi v finančno odvisnost, s tem pa dosežejo, da se žrtve začnejo ukvarjati s prostitucijo," je pojasnil Roškarič.

Poudaril je, da v policiji veliko pozornosti posvečajo tudi identifikaciji žrtev prostitucije in trgovine z ljudmi. "Na tem področju odlično sodelujemo tudi s predstavniki nevladnih organizacij, ki delujejo na področju boja proti trgovini z ljudmi," je še dodal Roškarič.

Ne spreglejte