Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2019,
8.16

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

8

Natisni članek

NPU kriminalist

Četrtek, 24. 1. 2019, 8.16

5 let, 2 meseca

Kriminalisti zaradi organizirane prostitucije še vedno zadržujejo šest oseb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

8

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so včeraj na območju Nove Gorice in Maribora začeli preiskavo kaznivih dejanj, povezanih z izkoriščanjem in zlorabo prostitucije ter neupravičeno proizvodnjo in prometom s prepovedanimi drogami. Pridržali so osem osumljencev, šest je še vedno pridržanih.

Preiskovalci NPU so na podlagi sodnih odredb včeraj opravili pet osebnih preiskav, deset preiskav osebnih vozil, sedem preiskav zasebnih prostorov in 16 preiskav poslovnih prostorov različnih gospodarskih družb, kjer so iskali dokaze o kaznivih dejanjih. Po neuradnih informacijah so hišne preiskave izvedli tudi v savna klubu Marina v Ajševici pri Novi Gorici.

"Policisti so zbirali obvestila in izvajali druga preiskovalna dejanja, kjer so iskali dokaze o kaznivih dejanjih. V skladu z zakonom o kazenskem postopku je bila doslej odvzeta prostost več osumljencem," nam je potrdil Drago Menegalija, tiskovni predstavnik generalne policijske uprave.

Po poročanju 24ur.com so kaznivih dejanj zlorabe prostitucije osumljeni tako lastniki kot uslužbenci savna kluba Marina, kjer naj bi se prostitucija izvajala že več let. Neuradno naj bi zaslužili več kot deset milijonov evrov.

Slovenija na področju trgovine z ljudmi ciljna država

Ljubljana, 24. januarja - Prostitucija je pri nas dekriminalizirana, a se policija kljub temu srečuje z izkoriščanjem žrtev zaradi njene zlorabe. Slovenija je na področju trgovine z ljudmi ciljna država, žrtve pa najpogosteje izkoriščajo v nočnih lokalih in stanovanjih, ki jih najemajo kriminalne združbe, pravi kriminalistični inšpektor Damijan Roškarič.

Dekriminalizacija prostitucije pomeni, da tisti, ki se ukvarja s prostitucijo, ni v nobenem prekršku niti kaznivem dejanju, je v izjavi za medije pojasnil višji kriminalistični inšpektor specialist Roškarič iz sektorja za organizirano kriminaliteto.

Šest osumljencev še vedno pridržanih

Menegalija je sporočil, da predkazenski postopek poteka zoper 19 državljanov Slovenije in Romunije, ki so kot člani kriminalne združbe izvajali kazniva dejanja v daljšem časovnem obdobju, ter zoper eno gospodarsko družbo.

Prostitucija, prostitutka. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

"V skladu z zakonom o kazenskem postopku je bila prostost odvzeta osmim osumljencem, šest osumljencev je še vedno v policijskem pridržanju. Če bodo izpolnjeni vsi zakonski razlogi, bo vseh šest osumljencev v roku 48 ur od odvzema prostosti privedenih k pristojnemu preiskovalnemu sodniku, sicer bodo izpuščeni na prostost," je pojasnil Menegalija.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo. V  operativnih aktivnostih preiskave je sodelovalo oziroma še deluje 59 preiskovalcev NPU ter 85 kriminalistov in policistov policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana, Nova Gorica in Koper, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Zaradi interesa kriminalistične preiskave policija več podatkov ne more posredovati, saj še vedno intenzivno potekajo posamezne operativne aktivnosti.

Izkoriščali več kot 100 deklet in zaslužili več milijonov evrov

Po besedah pomočnika direktorja NPU Davida Antoloviča so se v glavnem delu preiskave osredotočili na preiskavo kaznivega dejanja zlorabe prostitucije. Ugotovili so, da je dobro organizirana kriminalna združba organizirala izkoriščenje prostitucije pod pretvezo izvajanja gospodarske dejavnosti hotelirstva, wellnesa in masaž v posebej za to ustanovljeni gospodarski družbi.

Sumijo, da se je to dogajalo od avgusta 2014 in da je v tem času kriminalna združba izkoriščala več kot 100 deklet in pridobila več milijonov evrov premoženjske koristi.

Preiskava sicer še ni zaključena, trenutno pregledujejo in analizirajo zasežene predmete ter zaslišujejo osumljene.

Na vprašanje, ali so se v preiskavi morda pokazali indici pranja denarja, je Antolovič odgovoril, da pri vseh kaznivih dejanjih, ki ustvarjajo premoženjsko korist, preiskujejo, ali je bil del te vložen v različne dejavnosti ali se je na kak drug način prikrival njen izvor. STA

 

Slovenija na področju trgovine z ljudmi ciljna država

Prostitucija je pri nas dekriminalizirana, a se policija kljub temu srečuje z izkoriščanjem žrtev zaradi njene zlorabe. Slovenija je na področju trgovine z ljudmi ciljna država, žrtve pa najpogosteje izkoriščajo v nočnih lokalih in stanovanjih, ki jih najemajo kriminalne združbe, pravi kriminalistični inšpektor Damijan Roškarič.

Dekriminalizacija prostitucije pomeni, da tisti, ki se ukvarja s prostitucijo, ni v nobenem prekršku niti kaznivem dejanju, je v izjavi za medije pojasnil višji kriminalistični inšpektor specialist Roškarič iz sektorja za organizirano kriminaliteto. STA
Ne spreglejte