Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2011,
12.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Franc Kangler policija

Ponedeljek, 23. 5. 2011, 12.09

8 let

Kangler ovadil sedmerico iz policijskih vrst

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mariborski župan Franc Kangler se je po odmevni policijski preiskavi pred tremi tedni, v kateri mu je bila odvzeta tudi prostost, odločil za protiudarec.

Znova je zavrnil vse obtožbe in pojasnil, da je v petek na vrhovno tožilstvo podal kazenske ovadbe zoper sedem ljudi iz policije. Ovadba zaradi "podajanja lažnih podatkov" še pred zaključkov preiskave Kangler je kazensko ovadil odgovorno osebo na policiji, ker je ta javno nastopala v medijih in podajala lažne podatke, še preden je preiskava sploh bila zaključena. Ker je bilo v njegovo škodo storjenih še več drugih kaznivih dejanj, je prepričan župan, se je odločil tudi za kazensko ovadbo zoper štiri pooblaščene osebe iz Policijske uprave Maribor. Med drugim jim očita zlorabo uradnega položaja, nevestno delo v službi ter izdajanje tajnih podatkov. Ovadba tudi zoper tri pooblaščene uradne osebe Kazensko ovadbo pa je spisal tudi zoper tri pooblaščene uradne osebe, dva iz mariborske policijske uprave ter enega iz Ljubljane, ki jim prav tako očita nevestno delo v službi, saj naj bi zavestno kršili zakon in druge predpise ter opustili nadzor v okviru svojih dolžnosti, zaradi tega pa naj bi po njegovem mnenju prišlo do hujše kršitve pravic. Policija je, tako Kangler, v javnost posredovala različne podatke, ki niso bili preverjeni in so bili lažni, s čimer je zlorabila svoja pooblastila.

Mariborski župan ni želel govoriti o imenih ovadenih, je pa potrdil, da gre pri vseh za predstavnike policije, svoje ovadbe pa podkrepil tudi z materialnimi dokazi. Hkrati je danes pred javnostjo zavrnil prav vse od šestih v policijski odredbi zapisanih očitanih dejanj, zaradi katerih je bil 4. maja policijsko pridržan dobrih 16 ur. Napovedal je tudi vložitev odškodninskih tožb, ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal pa za izrečene besede v oddaji Pogledi Slovenije pozval k javnemu opravičilu.

Zavrnil jemanje podkupnine Kangler je tako zavrnil jemanje podkupnine v obliki stavbnega pohištva s strani podjetja Mik pri menjavah zemljišč pri projektu toplarne, kar naj bi dokazovali tudi dokumenti ministrstva za okolje in prostor.

Zavrnil je prejemanje daril od direktorja Snage Zavrnil je tudi, da naj bi s strani današnjega direktorja Snage Ivana Hajnška prejemal različna darila v obliki računalniške opreme in spletnih kamer, slednji pa naj bi na njegovo posredovanje poskrbel tudi za ureditev spletne strani Lovskega društva Duplek. Kot je dejal, so policisti zapisali trditve, ki ne držijo, saj sta s Hajnškom družinska prijatelja, oba pa tudi člana omenjenega društva, ki povrhu vsega sploh nima urejene spletne strani.

Župan je s sabo na novinarsko konferenco prinesel tudi ptičjo hišico, o kateri se je veliko govorilo na dan preiskave, saj naj bi bila v njej spletna kamera, ki naj bi jo prejel od Hajnška. Kot je dejal, se je za namestitev kamere odločil zaradi varnosti, ta pa naj sploh ne bi bila predmet preiskave in ima zanjo vso ustrezno dokumentacijo.

Kangler: Bolj tiha prodaja ne pomeni kršitve predpisov Zavrača tudi oškodovanje Mestne občine Maribor v višini pol milijona evrov, do česar naj bi prišlo s tiho prodajo zemljišča mariborski pravoslavni cerkvi. Kako lahko policisti takšno vrednost sploh zapišejo brez sodnega cenilca in kakršnekoli analize, se sprašuje Kangler in dodaja, da "bolj tiha" prodaja še ne pomeni, da so to storili v nasprotju s predpisi.

"Kot župan imam pravico skrbeti za javno podjetje v lasti občine" Kangler je zavrnil tudi sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje pri pridobivanju posla za Nigrad v Dravskih elektrarnah Maribor (DEM), saj meni, da ima kot župan pravico skrbeti za javno podjetje v lasti občine, sploh pa pogodba na koncu po njegovem ni bila podpisana z Nigradom, pač pa z Mestno občino Maribor.

Župan tudi nima pojma, za kakšno stanovanje gre v Portorožu, v katerem naj bi kot darilo dobil možnost njegove uporabe, prav tako ni bil podkupljen na način, da naj bi od neznane osebe prejel darilo v višini najmanj 98.000 evrov, za kolikor naj bi ceneje dobil apartma na Pohorju, v zameno pa poskrbel za ponovno dodelitev koncesije Športnemu centru Pohorje za upravljanje z žičnicami.

Ovadbe sta podala še dva pridržana Vse očitke sta na sedežu Mestne občine zavrnila tudi direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner in direktor javnega podjetja Snaga Ivan Hajnšek, ki sta bila prav tako med pridržanimi. Tudi sama sta podala vsak po tri kazenske ovadbe, o tem pa naj bi po Kanglerjevih besedah razmišljali še nekateri od deveterice pridržanih.

Odziv Generalne policijske uprave Na ovadbe so se že odzvali tudi na Generalni policijski upravi (GPU), kjer so zapisali, da povračilni ukrepi ne bodo odvrnili kriminalistov od preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete. Kot pravijo, ti za policijske preiskovalce nič novega in so del skoraj že vsake preiskave kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, v katerih so udeležene različne javne osebnosti, ki postopke pogosto komentirajo kot rezultat politične instrumentalizacije policije in javnosti sporočajo, da so postopki nezakoniti ali polni nedopustnih procesnih napak.

GPU: Ukrepi se izvajajo zakonito "Policija v preiskavah gospodarske kriminalitete izvaja operativne ukrepe zakonito, v skladu s kriminalistično stroko in praviloma pod usmerjanjem državnega tožilstva. Za vsa izvedena preiskovalna dejanja, kot so na primer prikriti preiskovalni ukrepi in hišne preiskave, pridobimo odredbe, ki jih izda sodišče in ki vnaprej, poleg državnega tožilstva preveri obstoj zakonskih pogojev za njihovo izvedbo," zagotavljajo na policiji.

Odvračanje pozornosti? Kot pravijo, je bilo tako tudi v konkretnem primeru in zato se ta kriminalistična preiskava v ničemer ne razlikuje od ostalih obsežnih in kompleksnih preiskav, tudi ne po povračilnih ukrepih, saj so ti že nekaj časa tudi njen sestavni del. Podane ovadbe zoper policiste zato na GPU razumejo kot odvračanje pozornosti iz obstoječih sodnih postopkov.

Ob tem poudarjajo, da gre v konkretnem primeru za dolgotrajno preiskavo, v kateri so v sodelovanju z drugimi nadzornimi organi in institucijami, predvsem z računskim sodiščem in davčno upravo, izvedli številne aktivnosti v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije.

Predkazenski postopek po njihovem še ni končan Predkazenski postopek za zdaj po njihovem še ni končan, poteka pregled zaseženih podatkov in zbiranje obvestil, o zbranih ugotovitvah pa bodo obvestili mariborsko državno tožilstvo. Kot še dodajajo, sta in bosta o vsebini zbranih dokazov iz že podanih kazenskih ovadb presojala državno tožilstvo in sodišče.

Seznanjanje zgolj z najosnovnejšimi informacijami Sicer pa je po njihovem policija v tem primeru tudi pri obveščanju javnosti dosledno upoštevala veljavne predpise. Glede na dejstvo, da so preiskovalna dejanja še potekala in da predkazenski postopek še ni (bil) zaključen, so javnost seznanili zgolj z najosnovnejšimi informacijami, pri čemer so upoštevali varstvo osebnih podatkov in varovanje interesa predkazenskega postopka, menijo v GPU, kjer napovedujejo, da bodo storili tudi vse potrebno, da se zaščiti integriteta posameznih kriminalistov in kriminalistične policije.

Ne spreglejte