SiolNET. Novice Črna kronika
9,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdravnika hladnokrvno ustrelil v glavo, policista pa v srce (foto)

9,90

termometer

Osumljeni se je očitno pripravljal na umor zdravnika. Očital mu je, da zavlačuje z zdravljenjem njegovega rakavega obolenja, po ponedeljkovi tragediji v izolski bolnišnici, v kateri je 70-letni bolnik ustrelil svojega zdravnika in dva policista, pravi policija.

Okoli 15.ure je 70-letnik prišel v bolnišnico. Na hodniku je čakal na svojega urologa. Po kratkem pogovoru z zdravnikom je osumljeni izvlekel pištolo Crvena Zastava in začel streljati na zdravnika, ki je poskušal zbežati, a je ustreljen obležal na tleh, nato pa ga je moški še najmanj enkrat ustrelil v glavo, dogajanje opisuje policija. 

Potem je napadalec odšel v urgentni blok, kamor mu je sledil 43-letni policist, ki je ravno takrat v bolnišnici opravljal druge naloge. Moški je policista pričakal in ga iz neposredne bližine ustrelil v srce. Ker mu je zmanjkalo nabojev, je policistu odvzel službeno pištolo in z njo odšel pred vhod bolnišnice, kjer jo je preizkusil in izstrelil vsaj en naboj.

Policist je nosil neprebojni jopič

Odšel je do svojega avtomobila, kjer sta ga dohitela dva policista. Morilec je iz avtomobila ustrelil enega od policistov, ki je nosil neprebojni jopič. Zadel ga je v pazduho, a je na srečo preživel. Drugi policist je proti moškemu izstrelil najmanj štiri naboje, vendar še ni jasno, ali so napadalca ubili policistovi streli ali si je sodil sam.

Poleg napadalca sta tako umrla zdravnik, ki ga je morilec v bolnišnici iskal že en dan prej, in policist, drugi policist pa se zdravi v ljubljanskem kliničnem centru, njegovo stanje je stabilno.

Doma je imel tudi puško

Sodišče policiji ni izdalo naloga za preiskavo doma osumljenca, češ da je ta mrtev in da dodatni dokazi niso potrebni. Policiji je nato lastnik stanovanja dovolil, da vstopi vanj. V stanovanju so našli še napadalčevo puško, za katero ni imel dovoljenja.

Znanci napadalca so po besedah policije povedali, da jim je govoril, da se pripravlja na svoj pogreb in da želi biti pokopan v žari. Znanci niso mogli predvideti, da pripravlja napad na zdravnika, meni policija.

Vabljeni k branju:
Bolnišnica v Izoli: Mi smo izgubili kolega, vsi pa odličnega urologa​

Po streljanju v Izoli: zaposleni prosijo za dopust, policisti jemljejo naboje iz sten #foto #video

Nekdanji kriminalist: V uniformi nosiš glavo na pladnju

Zakaj je moral umreti že četrti policist v dveh letih?

Umrl tudi zdravnik, ki je bil tarča napadalca v izolski bolnišnici​

70-letni napadalec je streljal z nezakonitim orožjem, ki si ga je priskrbel na črnem trgu. Napadalca je policija v preteklosti že obravnavala za kazniva dejanja z uporabo orožja, bil je obsojen in dosojene kazni odslužil. Obenem so pojasnili, da je bil napadalec do leta 1981 v rezervnem sestavu milice, ni pa bil rezervist v samostojni Sloveniji in na ta način ni mogel dobiti orožja.

"Čakalne dobe ne morejo biti vzrok za ponedeljkov tragičen ekscesni primer"

Čakalne dobe po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc niso in ne morejo biti vzrok za takšen tragičen ekscesni primer, kakršen se je v ponedeljek zgodil v izolski bolnišnici. Ob tem je bila kritična do zdravniške zbornice in sindikata, ki po njenih besedah tovrstne tragedije izrabljata za politično manipulacijo in sindikalen boj.

"Tukaj smo danes tudi zato, da predvsem izrazimo vso podporo zdravstvenim delavcem. Vlada bo storila vse, da skupaj z zdravstvom pa tudi drugimi deležniki v družbi takšne situacije preprečimo," je poudaril Miro Cerar. "Tukaj smo danes tudi zato, da predvsem izrazimo vso podporo zdravstvenim delavcem. Vlada bo storila vse, da skupaj z zdravstvom pa tudi drugimi deležniki v družbi takšne situacije preprečimo," je poudaril Miro Cerar. Foto: Matej Leskovšek  

Kolar Celarčeva je v spremstvu premierja Mira Cerarja in notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar danes v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana obiskala policista, ki v bolnišnici okreva po ponedeljkovem napadu. Cerar je ob odhodu dejal, da jih je dogodek vse zelo pretresel, nekoliko so se pomirili ob novici, da je stanje ranjenega policista stabilno in da bo z njim vse v redu.

"Postajamo nestrpni, se ne poslušamo, ni zaupanja ..."

Ministrica za zdravje je medtem zavrnila možnost, da bi bil motiv za ponedeljkov tragičnem napad v Izoli, v kateri so umrli zdravnik, policist in storilec, dolge čakalne vrste. "Dejstvo je, da je situacija v družbi taka. Postajamo nestrpni, se ne poslušamo, ni zaupanja, ni nekih moralnih in etičnih načel. To je nekaj, kar bo treba na urediti na širši ravni," je poudarila.

Kot je dejala, je v njeni pristojnosti predvsem gradnja zaupanja, spoštovanja ter sodelovanja med bolnikom in zdravstvenim osebjem, "če je namreč to porušeno, lahko prihaja do nesoglasij in težav," je pojasnila.

Kritična je bila do Zdravniške zbornice Slovenije in zdravniškega sindikata Fides, ki sta po ponedeljkovem napadu odgovornost za vse večje napetosti pripisala državi. "Začudena sem in zdi se mi nespodobno, da se tak ekscesni primer zlorabi za politično manipulacijo in sindikalni boj," je poudarila.

STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin