Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
23. 8. 2016,
16.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,68

9

Natisni članek

Milojka Kolar Celarc Andrej Možina Andreja Smajila Luis Guillermo Martinez Bustamante Radivoj Nardin streljanje bolnišnica Izola

Torek, 23. 8. 2016, 16.47

6 let, 6 mesecev

Po streljanju v Izoli: zaposleni prosijo za dopust, policisti jemljejo naboje iz sten #foto #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,68

9

Izola bolnišnica | Foto Zdravko Primožič/FPA

Foto: Zdravko Primožič/FPA

Zaposleni v izolski bolnišnici po včerajšnjem streljanju zahtevajo poostritev  varnostnih pogojev v bolnišnici. Predsednik Zdravniške zbornice​ Andrej Možina meni, da je krivda za dogodek tudi pri odločevalcih v zdravstvu, torej politiki.

Poudarki:
- včeraj je v izolski bolnišnici moški ustrelil dva policista in zdravnika

- ubit tudi napadalec, ki je orožje posedoval nezakonito
- 70-letni napadalec je bil v bolnišnici nasilen že pred 18 leti
- stanje drugega policista je stabilno

Policijski uslužbenci nadaljujejo preiskavo včerajšnjega streljanja v izolski bolnišnici. V času našega prihoda je bil ob zadnjem vhodu parkiran policijski avtomobil, na hodniku smo opazili dva policista. "Preiskava poteka dalje, policisti še danes jemljejo naboje iz sten," je povedal vodja bolnišnice Radivoj Nardin. Vzdušje med zaposlenimi je po besedah vodilnih moreče, več naj bi jih po včerajšnjim dogajanju prosilo za prost dan.

Pred bolnišnico je bilo sicer danes mirno:

Nasilen že pred leti

Do zdaj je znano, da je 70-letni lokalni prebivalec, ki je veljal za vaškega posebneža, že v ponedeljek v bolnišnici iskal zdravnika Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja, pri katerem se je zdravil, a ga ni bilo. Včeraj je ponovno prišel k njemu, po pogovoru pa naj bi bolnik izvlekel pištolo in zdravnika večkrat ustrelil. Nato je ustrelil še policista, ki se je tam znašel po naključju in je poskušal posredovati. 

Po poročanju RTV Slovenija naj bi imel storilec spisek ljudi, ki naj bi jih želeli ustreliti. V izolski bolnišnici sicer pravijo, da jim preiskovalci tega niso omenjali.

V kartoteki storilca niso našli zapisov o morebitnih zapletih pri zdravljenju ali nesoglasjih med zdravnikom in bolnikom. So morda v njej kakšni zaznamki, da je bil kdaj v preteklosti nasilen do zdravnika? "Nič posebnega. Se pa nekateri uslužbenci spomnijo, da je storilec pred 18 leti, ko je bil v zaporu, prišel v bolnišnico na poseg in ko je bil brez lisic, napadel paznika," nam je povedal Mladen Gasparini, vodja kirurškega oddelka v bolnišnici. 

Daljše čakalne vrste za urološke bolnike

Zaposleni v bolnišnici medtem žalujejo za kolegom. Ker gre za enega od le dveh specialistov za bolezni sečil, je njegova smrt še toliko večja izguba za bolnišnico in bolnike, pravijo na Obali. "S tem smo izgubili 50 odstotkov kapacitet za zdravljenje bolnikov z boleznimi sečil. Zdravnik je samo včeraj pregledal 60 bolnikov," je pojasnil Gasparini.

Po njegovih besedah so pravkar kupili opremo, ki naj bi zdravniku omogočila posege z uporabo najbolj naprednih praks na področju urologije. "Zdaj bo razvoj na tem področju gotovo zastal," pravi.

Bolnišnica se bo trudila najti zamenjavo, tako da ne bi podaljšali čakalnih vrst, kar pričakuje tudi sindikalistka Andreja Smajila, sicer ginekologinja. Pomoč pri iskanju specialista je obljubila tudi ministrica Milojka Kolar.

Za dodatne varnostne ukrepe

"Razmišljamo, da bi predlagali dodatne varnostne ukrepe in s tem zagotovili večjo varnost bolnikov, obiskovalcev ter osebja," pravi sindikalistka Andreja Smajila. | Foto: Andreja Lončar "Razmišljamo, da bi predlagali dodatne varnostne ukrepe in s tem zagotovili večjo varnost bolnikov, obiskovalcev ter osebja," pravi sindikalistka Andreja Smajila. Foto: Andreja Lončar Sindikat se bo zavzel tudi za dodatne varnostne ukrepe. "Zdaj imamo varnostnika, ki pa nima pooblastil za nošenje orožja. Do zdaj nismo uspeli govoriti z direktorjem bolnišnice, pričakujem pa, da nam bo to uspelo v prihodnjih dneh in da mu bomo predstavili naša pričakovanja," pravi Smajilova.

V izolski bolnišnici se je v času, ko je potekala izjava za javnost, mudil tudi šef zdravniške zbornice Andrej Možina. "Prišel sem na pogovor z zdravniki o odnosih z bolniki ter varnosti," nam je dejal. Včerajšnje dogajanje je seveda obsodil, podpira predlog uvedbe fizičnega varovanja, medtem ko meni, da varovanje z orožjem ne bi bistveno zmanjšalo tveganj.

Predsednik zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina podpira predlog uvedbe fizičnega varovanja, medtem ko meni, da varovanje z orožjem ne bi bistveno zmanjšalo tveganj. | Foto: Matej Leskovšek Predsednik zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina podpira predlog uvedbe fizičnega varovanja, medtem ko meni, da varovanje z orožjem ne bi bistveno zmanjšalo tveganj. Foto: Matej Leskovšek Možina o odgovornosti politike

Možina meni, da je treba odpraviti vzrok za nezadovoljstvo ljudi z zdravstvenim sistemom, ki vodi v konfliktne situacije.

"Zdravniki imamo že tako pogosto za bolnike in svojce slabe novice. V Sloveniji pa jih imamo še več v luči tega, da država obljublja brezplačno zdravstvo in vse mogoče, mi pa vsega tega ne moremo dati. Tako jim vedno znova tudi glede tega sporočamo slabe novice. Javnost pogosto tega ne vidi, a v ozadju tragedije, kot je včerajšnja, je lahko množica malih dogodkov, ki so se nabirali in naposled privedli do izbruha," meni.

Dejal pa je, da se tak primer lahko zgodi tudi v urejenem zdravstvenem sistemu, ki ga Slovenija po njegovem nima.

Ministrica za zdravje je obljubila pomoč v obliki sistemskih ukrepov. | Foto: Zdravko Primožič/FPA Ministrica za zdravje je obljubila pomoč v obliki sistemskih ukrepov. Foto: Zdravko Primožič/FPA Zapustil dva majhna otroka, Kolar Celarčeva obljublja pomoč

Ministrica Milojka Kolar Celarc je danes obljubila pomoč v obliki sistemskih ukrepov, skupaj z vodstvi bolnišnic bodo pregledali tudi varnostne protokole.

Obljubila pa je tudi finančno pomoč družini zdravnika mehiškega rodu Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja, ki je v Sloveniji, kot smo uspeli izvedeti, pristal, ker je njegova žena Slovenka. Imata dva majhna otroka.

"Poskrbeli bomo, da bodo vsaj mladoletni družinski člani v takih dogodkih umrlih zdravstvenih uslužbencev dobili pomoč, ki jim bo omogočala običajno šolanje. To bomo predlagali v okviru sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti, podobno kot to že imajo policisti."

Ne spreglejte