Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 8. 2016,
6.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

Policija streljanje bolnišnica Izola

Torek, 23. 8. 2016, 6.42

6 let, 7 mesecev

Bolnišnica v Izoli: Mi smo izgubili kolega, vsi pa odličnega urologa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Izola, bolnišnica | Foto Zdravko Primožič/FPA

Foto: Zdravko Primožič/FPA

Poudarki:

- napadalec orožje posedoval nezakonito

- 70-letni napadalec v bolnišnici nasilen že pred 18 leti

- stanje drugega policista stabilno

- stekle priprave na pogreb 43-letnega policista

Pretreseni kolegi ubitega v izolski splošni bolnišnici poudarjajo, da imajo v Sloveniji pacienti pravice in nobenih dolžnosti. Zdravstveno osebje, predvsem na urgencah, je vse pogosteje žrtev predvsem verbalnega nasilja, dodajajo.

V SB Izola so povedali, da je dogodek močno vplival "na delovanje in naš pogleda na naše delo". Izrekli so sožalje družini in svojcem pokojnega zdravnika, 36-letnega Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja, in pokojnega policista ter želje po čimprejšnjem okrevanju hudo ranjenega policista. Čeprav so včerajšnji dogodek označili za eksces, so poudarili, da je nad zdravstvenim osebjem vse več nasilja, predvsem verbalnega. Zahvalili so se obema policistoma, ki sta posredovala, ob čemer je bil eden ubit, drugi pa ranjen.

 Kaj so povedali v SB Izola:

Mladen Gasparini | Foto: Zdravko Primožič/FPA Foto: Zdravko Primožič/FPA Predstojnik kirurškega oddelka Mladen Gasparini:
"Izgubili smo izvrstnega kolega, mladega, polnega ambicij. Pretreseni smo. Z nejevero gledamo na včerajšnji dogodek. Skušali smo rekonstruirati dogodke in stkali zgodbo: šlo je za bolnika dr. Martineza. Postopki z njegovo boleznijo so bili vodeni korektno. Dr. Martinez si je vedno vzel čas za bolnike. Omenjeni pacient je dr. Martineza po nepreverjenih informacijah iskal že dan prej. Ko ga je našel, sta se usedla na klop. Dr. Martinez je mislil, da mu mora še kaj pojasniti, nato pa so bili sproženi streli, ki so bili za zdravnika usodni. 

Policist je bil po naključju v bolnišnici. Tudi njega je napadalec pokončal s streli, nato pa zapustil bolnišnico. Pred bolnišnico je bil ranjen še en policist in v strelskem obračunu ubit omenjeni bolnik.

Prišle so reanimacijske ekipe. Policistu ni bilo več pomoči. Dr. Martineza so premestili v operacijsko dvorano, pa tudi policista. Na pomoč so pritekle vse razpoložljive ekipe. Iz Ljubljane je priletel dr. Klokočovnik in operiral. Ranjenega policista so premestili v UKC Ljubljana. Kljub vsem mogočim naporom je dr. Martinez umrl. Izgubili smo precej več. Izgubili smo kolega, mi vsi pa urologa. Obala je ostala brez 80 odstotkov urologov. Naši zdravniki so zdaj v nekem krču, strahu. Izgubo bodo občutili pacienti. Apeliram, da si sežemo v roke. Na eni strani zdravniki ponujamo roko. Noben zdravnik si ne želi, da bi bili pacienti bolni, da bi čakali dlje, kot je treba. Treba je postaviti mejo, kjer bo imel pacient svoje odgovornosti. Treba je vzpostaviti partnerstvo, ki je bilo včeraj ponovno skrhano.

Včerajšnji dogodek je verjetno izoliran primer, a če hočemo preprečiti, da se take stvari tudi v milejši obliki dogajajo, je treba vzpostaviti partnerstvo med zdravniki, medicinskimi sestrami in pacienti. Dr. Martinez je včeraj pregledal 60 pacientov, a si je še vedno vzel čas, da je govoril s svojim - tega takrat še ni vedel - morilcem."

 

Peter Golob | Foto: Zdravko Primožič/FPA Foto: Zdravko Primožič/FPA Dr. Peter Golob, predstojnik urgence:
"Osebje je, takoj ko je videlo, kaj se je zgodilo, skušalo nuditi pomoč. Poškodbe so bile tako hude, da smo poškodovana takoj prepeljali v operacijsko sobo. Žal so bile poškodbe kolega tako hude - posebej poškodbe glave -, da ni dobil te bitke za življenje.

Takih dogodkov nismo vajeni in tudi varnostno na to nismo pripravljeni. Instinkt pri zdravstvenem delavcu je očitno močnejši kot instinkt, da bi obvaroval lastno življenje. Slišijo se razne zgodbe o tem, kako smo sebični, a ljudje so tekli tja, kjer se je streljalo in pomagali ljudem na tleh."

 

Felice Žiža | Foto: Zdravko Primožič/FPA Foto: Zdravko Primožič/FPA Strokovni direktor Felice Žiža:
"Še danes ne morem verjeti, da se je to zgodilo. Želel bi se zahvaliti zdravnikom in kirurgom, ki so pomagali. V operacijski so bili vsi kirurgi, zaposleni v naši bolnišnici, številni so prišli z dopusta.

Zdravnikov v Sloveniji je malo. Kljub velikemu pomanjkanju se preostali zdravniki trudijo in naredijo vse, kar pacienti potrebujejo. Pacient ima veliko pravic in se vseh zaveda. Pravilno je, da se zdravnik maksimalno potrudi za vse paciente, ki pa v Sloveniji nimajo dolžnosti. Manjka zdravnikov, manjkajo normativi, manjka partnerstvo med zdravniki in pacienti.

Vsakodnevno se, predvsem na urgenci, srečujemo z agresivnostjo pacientov. Pacient, ko je bolan, vidi sebe in želi biti oskrbljen v najkrajšem času.

Slovenija je bila ocenjena kot varna država, drugod pa imajo v bolnišnicah varnostno osebje, ki varuje osebje zdravstvenih ustanov. Mislim, da se bomo o tem in še marsičem pogovarjali v prihodnjih tednih.

Ostajamo z enim samim specialistom urologom, zato bomo imeli težave. Naredili bomo vse, da bodo ambulante delale s pomočjo vseh slovenskih bolnišnic, ki so nam ponudile pomoč. Izgubili smo urologa, človeka, očeta dveh majhnih otrok. Tega ne bomo nikoli pozabili."

Kako bo ukrepala ministrica?

Milojka Kolar Celarc | Foto: Zdravko Primožič/FPA Foto: Zdravko Primožič/FPA Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc:
"Dogodek me je globoko pretresel. Tukaj sem predvsem zato, da dam podporo zaposlenim, da sočustvujem z njimi. Ostro obsojam in obžalujem vsake tovrstne ekscesne dogodke. Na srečo jih v Sloveniji v preteklosti ni bilo veliko, je pa očitno tudi Slovenija del globalizacije in takih dogodkov ne moremo v celoti preprečiti. Moramo pa pogledati, kaj vseeno lahko naredimo, da bi se v maksimalni mogoči meri izognili oziroma zmanjšali tveganja.

Sklicala sem vodstva bolnišnic, da ugotovimo, kakšne standarde imajo za varovanja bolnišnic, ali dobro teče komunikacija s policijo oziroma MNZ, ko pride do takih groženj. Od policije imam zagotovilo, da se običajno odzovejo. Na tem sestanku bomo govorili tudi o tem, ali so urgentne službe najbolj izpostavljene in kje bi bilo mogoče ustrezno razmišljati o nekih dodatnih varnostnih ukrepih.

V Sloveniji primanjkuje urologov. Lahko poiščemo urologe v drugih slovenskih bolnišnicah in drugih državah, od koder bi lahko začasno ali trajno zapolnili manjkajoče vrste. Omenim lahko še standarde in normative, ki jih bodo začeli meriti v šestih slovenskih bolnišnicah. To bo pripomoglo k boljšemu upravljanju.

Vsi se zavedamo tega, kaj nam mora nuditi naš zdravstveni sistem. Mogoče bi bil čas, da naloga vsakega izmed nas postane to, da najprej sami poskrbimo za svoje zdravje, zdravo življenje in imamo tudi do zdravstvenih ustanov določene obveznosti. Do konca leta bomo veliko tega rešili tudi na sistemski ravni.

Zahvala za požrtvovalno delo in sožalje družinam pokojnih."

V preteklosti v bolnišnici napadel paznika

"Pravi razlog za dejanje tega gospod še ni znan. Morda ne bomo nikoli vedeli, kakšen je bil njegov motiv za tako nerazsodno dejanje. Bolnišnice so, tako kot šole, odprte. Tukaj mora biti sožitje, zaupanje. Ne moremo izolirati zavode z nekimi rentgenskimi napravami kot npr. na letališčih. Na najbolj izpostavljenih delih bi morda lahko namestili varnostnike," je ministrica povedala o možnosti uvedbe detektorjev kovine v zdravstvenih ustanovah.

Na vprašanje, ali je napadalec v preteklosti že kdaj kazal znake nasilja nad zdravstvenim osebjem, je Gasparini odgovoril, da je. Ko se je pred 18 leti zdravil v bolnišnici, medtem ko je prestajal zaporno kazen, je napadel svojega paznika: "Očitno je kazal latentne znake nasilja, očitno je bil neki vaški posebnež. Očitno je šlo za neko premišljeno dejanje."

Odziv UKC Ljubljana:

Motiv predolge čakalne vrste?

Policisti nadaljujejo preiskavo streljanja v izolski bolnišnici, ki je zahtevalo tri življenja. Ogled kraja in obdukcija bosta razkrila podrobnosti dogajanja, ki naj bi jih na Policijski upravi Koper pojasnili v sredo na novinarski konferenci. 

Žurnal24 poroča, da je napadalec zbolel za rakom prostate, motiv za njegovo streljanje na urologa pa naj bi bila predolga čakalna doba, saj se v SB Izola na pregled pri urologu specialistu po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) čaka 140 dni.

Premier Miro Cerar se je danes sestal z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, ki mu je poročala o streljanju, ob 17. uri pa se bo znova sestal z ministrico in generalnim direktorjem policije Marjanom Fankom. Ta bo Cerarja podrobneje seznanil z dozdajšnjimi ugotovitvami glede včerajšnjega streljanja.

Izjava očividke za Radio Capris:

Kaj se je zgodilo:

Do streljanja v izolski bolnišnici je prišlo v ponedeljek okoli 15. ure, ko je 70-letni napadalec iz Svetega Antona pri Kopru ustrelil zdravnika, po posredovanju pa ustrelil in ubil še uniformiranega 43-letnega prometnega policista, ki je bil takrat v bolnišnici. Ko je napadalec poskušal pobegniti z avtomobilom, so ga skušali ustaviti policisti. Pri tem je napadalec v prsni koš ustrelil še 46-letnega policista in ga huje ranil, sam pa umrl v obračunu s policijo.

Drugi policist, ki ga je ustrelil napadalec, je zunaj smrtne nevarnosti, potem ko so ga operirali v UKC Ljubljana.

Napadalec orožje posedoval nezakonito
Kriminalisti nadaljujejo preiskavo dogodka, opravljajo ogled kraja streljanja ter razgovore s številnimi pričami dogajanja v bolnišnici in pred njo.

Sedemdesetletni storilec kaznivega dejanja je bil v preteklosti že obravnavan zaradi kaznivih dejanj z uporabo orožja, za katera je bil kaznovan. Dosojene kazni je tudi odslužil. Policija je pojasnila, da ni bil rezervni policist v samostojni Sloveniji - po razpoložljivih podatkih je bil v rezervnem sestavu milice do leta 1981 -, zato tudi ni imel orožja s tega naslova. Storilec za orožje ni imel ustreznih dovoljenj, posedoval ga je nezakonito. Tega tragičnega dogodka policija zato v nobenem primeru ni mogla preprečiti, čeprav so se policisti odzvali takoj, usklajeno in strokovno, so sporočili s PU Koper.

Več informacij bodo predstavili na jutrišnji novinarski konferenci.

"Oviti smo v brezmejno žalost"

Takoj po dogodku je bila vsem policistom, ki v teh dneh preživljajo težke trenutke, zagotovljena psihološka pomoč. Danes so v sodelovanju z družino pokojnega stekle tudi priprave na pogrebno slovesnost. "Sodelavci in prijatelji pokojnega policista smo oviti v brezmejno žalost," so dodali na PU Koper.

Izola, streljanje, policija | Foto: Tomaž Primožič/FPA Foto: Tomaž Primožič/FPA Izola, streljanje, policija | Foto: Tomaž Primožič/FPA Foto: Tomaž Primožič/FPA Izola, streljanje, policija | Foto: Tomaž Primožič/FPA Foto: Tomaž Primožič/FPA Izola, streljanje, policija | Foto: Tomaž Primožič/FPA Foto: Tomaž Primožič/FPA Izola, streljanje, policija | Foto: Tomaž Primožič/FPA Foto: Tomaž Primožič/FPA Izola, streljanje, policija | Foto: Tomaž Primožič/FPA Foto: Tomaž Primožič/FPA

Ne spreglejte