Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 8. 2016,
14.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

3

Natisni članek

Policija streljanje

Torek, 23. 8. 2016, 14.03

6 let, 6 mesecev

Nekdanji kriminalist: V uniformi nosiš glavo na pladnju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

3

Izola, streljanje, policija | Foto Tomaž Primožič/FPA

Foto: Tomaž Primožič/FPA

"Nekaj je usposabljanje na strelišču, popolnoma nekaj drugega pa, ko moraš strelsko orožje izvleči v dnevni situaciji," o rokovanju z orožjem pravi upokojeni kriminalist, ki ne želi biti imenovan. Še težje je, kot pravi, v situaciji, kot je bila včerajšnja v Izoli – ko se na kraju streljanja znajdeš povsem po naključju. 

Po včerajšnjem streljanju v izolski bolnišnici, v katerem sta poleg storilca umrla zdravnik in policist, smo se pogovarjali z nekdanjim policistom in upokojenim kriminalistom. Poskušata razumeti, kaj se je dogajalo, čeprav je to ob dejstvu, da sta omejena na informacije medijev, težko.

Nekaj okoliščin je vendarle znanih. Primorske novice so poročale, da je storilec po pogovoru z zdravnikom izvlekel pištolo in ga ustrelil v prsni koš. Strele je slišal prometni policist, ki je prišel v bolnišnico po poškodbeni list za udeleženca prometne nesreče, ter stekel na kraj streljanja. Storilec naj bi ga ustrelil v hrbet – Primorske novice domnevajo, da je policist tekel mimo storilca, ki ga je nato ustrelil od zadaj.

"V uniformi nosiš glavo na pladnju"

"Kot je razumeti, je storilec načrtoval napad na zdravnika, potem je ustrelil še na policista. Glede na to, da je bil v preteklosti že obravnavan zaradi kaznivih dejanj, je mogoče, da je gojil sovraštvo do uradnih institucij," pravi upokojeni kriminalist.

Situacije, v kakršni se je znašel včeraj umrli policist, so popolnoma nepredvidljive, opozarjata. "Tudi sam sem včasih hodil po poškodbene liste. To je, kot da bi šli vi v trgovino, kjer ne pričakujete kakršnega koli varnostnega tveganja. Če bi policist vedel, da to obstaja, bi imel varnostno čelado in neprebojni jopič," pravi upokojeni kriminalist, ki je v policijskih vrstah preživel tri desetletja.

Izpostavljata, da je danes ogroženost njegovih kolegov precej večja, kot je bila v desetletjih pred tem in morajo biti že med hojo po ulici precej bolj previdni. Omenimo, da so v dveh letih umrli že štirje policisti, vsaj v dveh primerih je šlo za naklepni umor. "Tri desetletja sem bil v policiji, pa se to ni dogajalo. Bile so poškodbe, a je šlo bolj za fizične obračune. Današnji policijski sistem ni sledil razvoju in postavljanju človekovih pravic v ospredje. Zato se je sesul. Ko greš v uniformi po cesti, praktično nosiš glavo na pladnju," meni upokojeni kriminalist.

"Policisti so usposobljeni in šolani za akcijo, a je te tekom kariere policista izredno malo oziroma je sploh ni," pravi nekdanji policist.  | Foto: Ana Kovač "Policisti so usposobljeni in šolani za akcijo, a je te tekom kariere policista izredno malo oziroma je sploh ni," pravi nekdanji policist. Foto: Ana Kovač

Realna situacija povsem drugo kot strelišče

Kako dobro so policisti pripravljeni na strelske obračune? Vsak policist opravi usposabljanje za uporabo orožja. "Gre za izobraževanje, kdaj ima policist zakonsko podlago za njegovo uporabo, naučiš se, kako se orožje polni in prazni, kako šteti naboje in drugo. Redno poteka tudi vadba na klasičnih in premičnih tarčah na strelišču," razlaga kriminalist v pokoju.

Nekdanji policist, ki je vrsto let svoj poklic opravljal ravno na Obali, pa pravi, da poleg strelskih vaj veliko pozornost posvečajo taktičnemu usposabljanju, psihofizični pripravljenosti in samoobrambnim tehnikam. "Letno se preverja strelsko znanje in fizične sposobnosti. Če preverjanja ne opraviš, izgubiš licenco," razlaga nekdanji policist. 

Oba tekom svoje kariere v policiji nista nikdar streljala na človeka, se pa je upokojeni kriminalist znašel v situaciji, ko je orožje izvlekel – in tu so okoliščine povsem drugačne kot na strelišču. "Bil sem pripravljen na to, da lahko pride do najhujšega, a mi na koncu orožja ni bilo treba uporabiti," pravi.

V takem trenutku je reakcija seveda odvisna od posameznika oziroma njegove psihološke pripravljenosti. "Moraš biti razsoden in vedeti, kakšne so lahko posledice tega dejanja. Torej, moraš se zavedati, da lahko vzameš življenje."

Poleg usposabljanje za uporabo orožja v policiji veliko pozornost posvečajo taktičnemu usposabljanju, psihofizični pripravljenosti in samoobrambnim tehnikam. | Foto: Bor Slana Poleg usposabljanje za uporabo orožja v policiji veliko pozornost posvečajo taktičnemu usposabljanju, psihofizični pripravljenosti in samoobrambnim tehnikam. Foto: Bor Slana

Policisti usposobljeni za akcijo, ki je ni

Nekdanji policisti ob tem opozarja, da so policisti usposobljeni in šolani za akcijo, a je te tekom kariere policista izredno malo oziroma je sploh ni. "Tudi zato so mlajši policisti večkrat deležni kritik zaradi prekomerne uporabe pooblastil. Ker pričakovane akcije ni, policist z leti postane otopel, pričakovanje po akciji zbledi in pride do situaciji, ko je nepripravljen ujet v strelski obračun," opozarja.

Več usposabljanj za ukrepanje ob strelskih pohodih

Čeprav o včerajšnjem streljanju ne moremo govoriti kot o amok situaciji (morilskem pohodu posameznika) – v takih primerih policija dobi poziv, včeraj pa je bil policist naključno že na kraju streljanja –, upokojeni kriminalist opozarja, da bi morali več pozornosti nameniti usposabljanju policistov za te primere.  

"Kazniva dejanja, ki smo jih zadnja leta spremljali predvsem v ZDA, prihajajo v Evropo in tudi k nam. Gre za situacije, ko je policist sam proti storilcu. Več poudarka bi morali dati usposabljanju policistov operativcev, torej tistih s policijskih postaj, ki so prvi na kraju in poročajo dalje. Lahko naletijo na mino ali pa ne, v vsakem primeru pa je treba zagotoviti, da bodo znali poskrbeti za lastno varnost. Če si sam ne boš pomagal, ti ne bo nihče."

Ne spreglejte