Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
22. 8. 2016,
20.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

11

Natisni članek

Policija Jože Romšek Peter Umek

Ponedeljek, 22. 8. 2016, 20.26

6 let, 7 mesecev

Zakaj je moral umreti že četrti policist v dveh letih?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

11

Policija | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V zadnjih dveh letih so za posledicami napadov umrli štirje policisti. Pred tem je od osamosvojitve zaradi enakega razloga umrl en policist. 

"Živimo v popolnoma drugačni varnostni in družbeni situaciji kot pred 20 ali 25 leti. Ljudje so bolj izpostavljeni vsakodnevnim pritiskom. Tudi pretok najrazličnejših ljudi po državi je intenzivnejši. Več je nervoze, strahu. Država bo morala več sredstev nameniti ne samo za materialna in tehnična sredstva, ampak predvsem za usposabljanje policistov, tudi s strelnim orožjem," pravi nekdanji generalni direktor policije Jože Romšek.

Preberite še:
Moški streljal v izolski bolnišnici: dva mrtva, dva hudo poškodovana

Izola: v streljanju trije mrtvi. Kaj bo razkrila preiskava?

"Policisti ne smejo imeti občutka, da so prepuščeni sami sebi," pravi nekdanji prvi mož policije Jože Romšek. | Foto: STA , "Policisti ne smejo imeti občutka, da so prepuščeni sami sebi," pravi nekdanji prvi mož policije Jože Romšek. Foto: STA , "Vodstvo policije se bo moralo zavedati tudi, da bo policist ravnal ustrezno le, če bo čutil, da ima zaslombo in da ni prepuščen samemu sebi. Policist, ki je pred 15 leti v Celju uporabil orožje, je bil 15 let preganjan po sodiščih. Sprašujem se, kako bi lahko potem tak človek in njegovi kolegi še intervenirali. Mislim, da so policisti premalo zaščiteni. Država se mora zganiti in zagotoviti sredstva za usposabljanje policistov in tudi stati za policisti, ko bodo ti prisiljeni zakonito ukrepati," je prepričan.

"Napadi niso usmerjeni proti policistom. Gre bolj za naključje kot pa za kaj drugega," pravi psiholog Peter Umek. | Foto: Osebni arhiv "Napadi niso usmerjeni proti policistom. Gre bolj za naključje kot pa za kaj drugega," pravi psiholog Peter Umek. Foto: Osebni arhiv

Peter Umek: Gre za naključje

"Mislim, da so to zelo redki dogodki. Bolj gre za naključje kot pa kaj drugega. Menim, da napadi niso usmerjeni ravno proti policistom. Dva od štirih napadov sta zakrivila duševna bolnika, današnji napad pa ni bil usmerjen proti policistom. To, da je bil policist tam, je bilo naključje. Seveda je policijski poklic nevaren, a ti dogodki so bolj naključje kot to, da bi bil v ozadju poseben razlog," pa meni psiholog Peter Umek.

 

Enako kot Romšek tudi on meni, da bi policisti morali več vaditi postopke, hkrati pa bi morali bolj paziti na svojo varnost. 

 

 

 

Ne spreglejte