Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 1. 2014,
15.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pirotehnika

Torek, 7. 1. 2014, 15.43

8 let

Inšpektorji glede uporabe pirotehnike izdali 25 upravnih ukrepov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Inšpektorat za notranje zadeve je od sredine oktobra 2013 do konca decembra 2013 opravil 59 inšpekcijskih pregledov pri uporabi pirotehnike in izdal 25 upravnih ukrepov.

Od 25 ukrepov so izdali štiri odločbe in 21 opozoril. Zaradi ugotovljenih prekrškov so inšpektorji izrekli tudi osem prekrškovnih sankcij, in sicer štiri opomine in štiri prekrškovne odločbe. Najtežje kršitve so bile opravljanje prodaje brez dovoljenja za promet, opravljanje prodaje z osebami, ki jim je poteklo potrdilo o strokovni usposobljenosti za varno delo s pirotehničnimi izdelki, bili pa so tudi trije primeri opravljanja prodaje neskladnih izdelkov.

V 21 primerih so inšpektorji izrekli upravna opozorila zaradi nepravilnosti, ki so jih ugotovili v zvezi z ureditvijo prodajnih mest in skladišč pirotehnike. Zavezanci so po opozorilu inšpektorja te nepravilnosti v večini primerov odpravili že med nadzorom ali pa pred potekom odrejenega roka.

Primer dobre prakse Inšpektorji so zabeležili tudi primer dobre prakse. Po ukrepu prepovedi prodaje neskladnih pirotehničnih izdelkov v poslovni enoti gospodarske družbe je oseba, ki v enoti odgovarja za pravilno prodajo pirotehnike, o ukrepu inšpektorja obvestila tudi vse preostale poslovne enote. Vključilo se je tudi poslovodstvo gospodarske družbe in podprlo inšpektorjev ukrep tako, da so vse poslovne enote neskladne izdelke umaknile iz prodaje in jih vrnile dobavitelju.

Pojavil pa se je tudi nasprotni primer, ko gospodarska družba ni spoštovala odločitve inšpektorja, da je treba neskladne izdelke umakniti iz prometa, in je prodajo nadaljevala. Postopek zato še traja.

Inšpektorat za notranje zadeve je v letu 2013 poleg nadzora prodaje pirotehničnih izdelkov v trgovini na drobno opravil tudi nadzor nad skladnostjo tehničnih in varnostnih lastnosti ognjemetnih izdelkov kategorije 2 v okviru sodelovanja organov držav članic za nadzor notranjega trga pirotehnike v evropskem projektu PROSAFE 2011. Nadzor skladnosti je opravil pri šestih največjih slovenskih uvoznikih in distributerjih pirotehnike.

40 odstotkov izdelkov je bilo treba odstraniti iz prometa Rezultati preizkusov pri priglašenem organu za ugotavljanje skladnosti so pokazali, da so bile pri 40 odstotkih vzorcev ognjemetnih izdelkov ugotovljene takšne neskladnosti, da je bilo treba izdelke odstraniti iz prometa v RS.

Ne spreglejte