Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 1. 2014,
15.05

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Robert Časar Eugenija Carl odškodnina

Četrtek, 23. 1. 2014, 15.05

5 let, 5 mesecev

Časar od Slovenke leta terja odškodnino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na okrajnem sodišču v Ljubljani se je nadaljevala pravda, s katero nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar od novinarke RTV Eugenije Carl terja odškodnino za duševne bolečine.

Deset tisočakov naj bi bile vredne njegove duševne bolečine, ki jih terja tako od novinarke kot od RTV. A Časarja danes, pričakovano, na sodišče ni bilo, kje je, ni vedela pojasniti niti njegova pooblaščenka. Kot je v svojem zagovoru pojasnila Carlova, je njegova nenavzočnost ne čudi: "Dejstvo namreč je, da ga išče vsa Slovenija, iščejo ga vročevalci in detektivi. Čudi pa me, da stojim za tem pultom."

Carlova, ki je bila ravnokar izbrana za Slovenko leta, je v Dnevniku, ki je bil na sporedu 10. septembra 2012, objavila prispevek z naslovom Luški denar za Časarjevo ograjo in nadstrešek, v katerem je med drugim povedala, da se je takrat proti nekdanjemu predsedniku uprave Luke Koper Robertu Časarju pripravljala nova obtožnica: "Zlorabil naj bi položaj in se okoristil pri nakupih zemljišč v Beltincih, kjer je Luka nameravala zgraditi logistični terminal. Za vodenje postopkov odkupa zemljišč v Pomurju je Luka konec leta 2007 najela podjetje inženiring Graj iz Murske Sobote. Grajev račun se je tako v kratkem času odebelil za 1,5 milijona evrov."

Tožilstvo je, kot je navedla Carlova, takrat ugotavljalo, da so bile parcele preplačane, nekatere storitve po večkrat plačane, računi pa večinoma fiktivni. Po njenem poročanju je Graj Luki menda izdal račune za storitve na 680 parcelah, čeprav jih je pogodba navajala le 150, vse to pa da sta menda dobro vedela Časar in tudi direktor podjetja Graj. Tako si je Graj na račun Luke menda pridobil za 700.000 evrov protipravne premoženjske koristi, je poročala Carlova.

Carlova: O Časarju bomo poročali do pravnomočnosti vseh njegovih sodb Kot prva je sicer na oder za priče stopila nekdanja dopisnica časnika Dnevnik Tatjana Tanackovič, ki je pojasnila, da se o nekdanjem predsedniku uprave Luke Koper piše že od prvih hišnih preiskav v Luki Koper leta 2009 in da v prispevku kolegice ni bilo nič takšnega, kar drugi mediji in ona sama že ne bi pisali. "Novo je bilo to, da se je zadeva preselila na sodišče," je pojasnila priča.

Carlova je v svojem zagovoru sistematično zavrnila vse očitke Roberta Časarja. Poudarila je, da je domnevno sporni prispevek nastajal tako, kot so nastajali njeni drugi prispevki, da je bilo nedvomno v javnem interesu, da se zgodba objavi, saj gre za človeka, ki je vodil državno podjetje, zato je pravica do obveščenosti javnosti prevladala nad njegovo pravico do zasebnosti.

"Iluzorno je pričakovati, da zato, ker ni več predsednik uprave Luke Koper, mediji ne bomo več poročali. Poročali bomo do pravnomočnosti vseh osmih ali devetih sodnih sodb, ki se nanašajo na Luko Koper, potem pa ga bomo pustili pri miru," je bila ostra Carlova.

Časar si napačno razlaga kodeks novinarjev glede vira Časar v svoji tožbi navaja, da je novinar dolžan razkriti svoj vir, "zato je res škoda, da ga danes ni, ker je vsem v tej dvorani jasno, da novinar mora spoštovati zaupnost vira, ga mora zaščititi. O tem govorita tako novinarski kodeks kot zakon o medijih. Če bi novinar izdal svoj vir, bi s tem zajezil svoboden tok informacij", je sodišču pojasnjevala toženka in Časarjevi pooblaščenki Nini Naglič postavila retorično vprašanje, ko jo je ta spraševala, kdo je bil vir njenih informacij: "Saj ne pričakujete odgovora na to vprašanje?"

Očitek, da informacij ni preverjala pri njem, je označila kot brezsramno laž, "saj sem ga klicala ob vsakem prispevku posebej. Je pa res, da na klice ali ni odgovarjal ali pa je bilo z druge strani žice bilo slišati očitke, grobe besede, tudi žaljive, v smislu nehaj me klicarit, kaj te briga moja hiša in podobno".

Osumljenec, obdolženec, danes tudi obsojenec "Moja navedba, da se v javnosti pojavlja le še kot obdolženec ali osumljenec, danes bi dodala tudi obsojenec, je resnična. Na sodiščih smo ga lahko srečali tudi po trikrat tedensko. Če se mu vsebina ni zdela resnična, bi lahko zahteval popravek, prikaz nasprotnih dejstev, lahko bi me prijavil častnemu razsodišču, saj mi očita kršitev kodeksa, pa tega nikoli ni storil," je v svojem zagovoru poudarila Carlova.

Zavrnila je tudi njegove očitke o duševnih bolečinah, ki naj bi jih imel zaradi njenega prispevka: "Le nekdaj dni po objavi prispevka, ko je bil tako šokiran, je bil precej dobre volje, ko mu je na dražbi na piranski občini uspelo zdražiti zemljišča okoli njegove hiše, da bi uredil legalizacijo. Zame ta tožba, in še ena druga zaradi drugega prispevka, ne pomeni nič drugega kot pritisk name, rad bi me utišal, me prikazal kot neverodostojno novinarko. A moje zgodbe stojijo, do zdaj nisem naredila napake," je sklenila Carlova.

Časarju jutri poziv za prestajanje kazni Pooblaščenec Carlove je sicer že uvodoma nasprotoval opravičilu Časarja za obravnavo, ki je bila razpisana novembra lani, češ da je moral nujno na službeno pot v Carigrad, ne glede na vse pa je sodišču predlagal, da se sojenje preloži za nedoločen čas "oziroma do takrat, ko bo Časar prestajal zaporno kazen in ne bo težav z njegovo navzočnostjo".

Naslednja obravnava bo 24. marca, medtem pa naj bi koprsko sodišče Časarju jutri poslalo poziv na prestajanje kazni v zadevi Orleška gmajna; čaka ga pet let in devet mesecev zapora.

Če tudi tega poziva ne bo dvignil oziroma ga ne bodo našli, se lahko sodišče odloči za izdajo tiralice in evropskega naloga za prijetje.

Ne spreglejte