Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 8. 2015,
12.51

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

balonarska nesreča Miro Kolenc obtožnica

Ponedeljek, 17. 8. 2015, 12.51

3 leta, 7 mesecev

Balonarska tragedija po treh letih še vedno brez epiloga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Minevajo tri leta od najhujše balonarske nesreče pri nas, v kateri je umrlo šest potnikov. Tožilstvo krivdo za tragedijo pripisuje pilotu, ki mu grozi do osem let zapora.

Obtožnica zoper pilota Mira Kolenca, ki naj bi bil odgovoren za smrt šestih potnikov v balonu, je bila vložena 24. aprila letos, vendar še ni pravnomočna. Kot nam je pojasnila Tamara Gregorčič z ljubljanskega okrožnega tožilstva, mu očitajo kaznivo dejanje povzročitev splošne nevarnosti iz malomarnosti.

Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen do pet let zapora. Če mu dodamo element malomarnosti, lahko dobi še denarno kazen ali do enega leta zapora, če je posledica tega dejanja tudi smrt, pa do osem let zapora.

V nesreči umrlo šest potnikov Najhujša balonarska tragedija pri nas se je zgodila nekaj po 8. uri zjutraj 23. avgusta 2012 na Ljubljanskem barju. V njej je življenje izgubilo šest potnikov, služba za preiskovanje letalskih nesreč pa je v svojem končnem poročilu zapisala, da je bil neposredni vzrok balonarske tragedije napačna tehnika pilotiranja v pristajalni fazi, posredno pa še nespoštovanje predpisov in neupoštevanje vremenskih razmer.

Balon je ob pristajanju večkrat udaril v tla, vmes pa trčil še v drevo. Več ponesrečencev je popadalo iz košare, druge je zajel ogenj. Na balonu je bilo 32 ljudi, med temi so na kraju nesreče umrli štirje, dva sta umrla pozneje v bolnišnicah. Med poškodovanimi je bil tudi Kolenc.

Pilot ob pristanku ni zaprl ventilov na jeklenkah Operator na dan nesreče ni imel dovoljenja za opravljanje komercialnih prevozov z baloni, kot to določa zakon o letalstvu, je pa imel sklenjeno zavarovanje zrakoplova iz naslova odgovornosti za škodo, povzročeno tretjim osebam, potnikom in prtljagi. Na nesrečo je vplivalo tudi vreme, požar pa je izbruhnil, ker pilot ob pristanku ni zaprl zapornih ventilov na jeklenkah.

Tragedija je razkrila zmedo na področju opravljanja komercialnih poletov, zato je agencija za promet balonarje za nekaj časa dobesedno prizemljila, predpise in nadzor pa poostrila.

V spodnjem videu si lahko ogledate trenutke po največji balonarski nesreči pri nas.

Ne spreglejte