Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
13.13

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sojenje Miro Kolenc balonarska nesreča

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 13.13

3 leta, 8 mesecev

Balonar Kolenc naj bi grozil partneričinemu bivšemu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča je sedel 44-letni Miro Kolenc, ki mu obtožni predlog očita ogrožanje varnosti. Kolenc je sicer v predkazenskem postopku zaradi balonarske nesreče.

Kot je znano, se je najhujša letalska nesreča pri nas zgodila 23. avgusta lani med pristajanjem balona v bližini Iga na Ljubljanskem barju. Na balonu so bili 30 potnikov ter pilot in kopilot. Na kraju nesreče so umrli štirje ljudje, in sicer družina iz Ljubljane ter še ena ženska, ki so bili tako hudo poškodovani, da so njihovo identiteto dokončno potrdili šele na inštitutu za sodno medicino. Dva potnika sta hudim poškodbam podlegla pozneje v bolnišnici. Po uradnih ugotovitvah se je nesreča zgodila zaradi striženja vetra pri tleh, kar je močno otežilo pristajanje nesrečnega balona.

Kot je pojasnil Kolenčev zagovornik Marko Makuc, je "balonarska" zadeva še v fazi preiskave, saj na policiji dopolnjujejo kazensko ovadbo. In zakaj se je torej znašel na zatožni klopi danes?

Grozil naj bi mu, da ga bo ubil Po obtožnem predlogu, ki ga je tožilstvo vložilo na predlog domnevnega oškodovanca Gašperja Bedenčiča, naj bi mu 7. novembra 2011 na bencinskem servisu Barje grozil, da ga bo ubil in nakazal, da mu bo "stisnil čelno", zaradi česar se je Bedenčič čutil ogrožen in ga je bilo strah.

Kolenc je krivdo zanikal, izkazalo pa se je, da je v ozadju "spora" nekdanja žena Bedenčiča Barbara, ki je zdaj Kolenčeva partnerica. "Na bencinski črpalki sva z Barbaro kupila kavo in šla mimo njegovega avta, ko je izjavil, da je Barbara kurba. To me je vznemirilo, rekel sem mu, da je konec njegovega ubijalskega obdobja, potem sva se umaknila. Nobene 'čelne' nisem nakazal, nisem mu grozil s smrtjo. Potem pa je on prišel do mojega avta, rekel Barbari, naj gre raje čuvat otroke, ki so jih pazili njeni starši, saj je takrat že živela pri njih, in se odločil, da bo poklical policijo," je v svojem zagovoru povedal Kolenc, ki ni znal povedati, zakaj je potem Bedenčič klical policijo.

Po njegovih besedah naj bi Bedenčič večkrat fizično obračunaval z nekdanjo ženo, tistega dne pa naj bi po obvoznici vozil pred nekdanjo ženo in ko je dala smernik, da bo zavila k bencinski črpalki, je zavil tudi on. Kolenc je zatrdil, da nima z njim sicer nikakršnih sporov, da pa je bil kot priča večkrat vabljen na sodišče zaradi ločitvenega postopka Bedenčičev. Nekdanja partnerica ga je tudi ovadila zaradi nasilja v družini.

Domnevni oškodovanec: Stal sem pri avtu, ko me je začel napadati Seveda je zgodba domnevnega oškodovanca, pričakovano, povsem nasprotna. "Tistega dne sem se ustavil na bencinski črpalki in tam opazil Kolenca in Barbaro, ki sta pila kavo. Šel sem plačat gorivo in se jima izognil. Ravno takrat me je klical prijatelj in da nisem govoril v avtu, sem parkiral na pločniku. Ko sta prišla s črpalke, me je začel Kolenc napadati," je pojasnjeval Bedenčič. Povedal je, da z ženo še rešujeta zadeve okoli skupnega premoženja in da mu je obdolženi večkrat grozil. "Prišel je do mene in rekel, naj grem raje z otroki na smučanje, sam pa sem bil tiho ob avtu. Nakazal je, da mi bo dal 'čelno', in grozil, da me bo ubil. Poklical sem policijo in operaterju rekel, da je skušal pobegniti s črpalke. A se je ustavil in prišel nazaj ter začel z menoj verbalno obračunavati, Barbara pa mu je na koncu rekla, naj neha," je navajala priča.

Izkazalo se je, da se poznata že od prej, saj naj bi ob popoldnevih v neki družbi skupaj igrala tarok, takrat pa naj bi se Kolenc pohvalil, da on in njegov sin obvladata borilne veščine in da je njegov sin kot 14 let star fant razbil nos nekemu vozniku avtobusa, zaradi česar je bilo domnevnega oškodovanca zelo strah.

Njegov pooblaščenec je v spis vložil izpiske SMS-sporočil, iz katerih naj bi bilo razvidno, da mu je obdolženi grozil že pred spornim dogodkom. Eno takšnih sporočil, ki naj bi ga obdolženi poslal 27. aprila 2011, naj bi se glasilo: "Želel si vojno, zdaj jo imaš!"

Tožilka je poleg zaslišanja Barbare Bedenčič predlagala tudi zaslišanje prijatelja, ki naj bi z Bedenčičem ravno takrat govoril po telefonu, Kolenčev zagovornik pa je nasprotoval zaslišanju prijatelja, "ker glede na posnetek videokamer na bencinskem servisu ne govori po telefonu in je tudi vidno, da je on pristopil do obdolženca. Če pa bo sodišče temu predlogu ugodilo, pa naj najprej preveri klice pri mobilnem operaterju, če sploh je imel kakšen klic ob tistem času."

Preden si bo sodišče ogledalo posnetke, bo zaslišalo Barbaro Bedenčič, sojenje pa je razpisano za 2. december.

Ne spreglejte