SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj so netopirjevi iztrebki na vrtu tako zaželeni?

0,13

termometer

Netopir
Foto: Reuters

Netopirji so skrivnostne nočne živali in so edini sesalci, ki so sposobni aktivnega leta. Pogosto naselijo podstrešja hiš in cerkvenih zvonov, tam pa za sabo puščajo veliko iztrebkov. Zaradi tega pogosto niso zaželeni, a le malo jih ve, da so netopirski iztrebki nekaj najbolj kakovostnega, kar lahko pridelovalci ponudijo prsti v sezoni vrtnarjenja.

Netopirski iztrebki, poznani pod imenom netopirsko gvano, so produkt netopirjev, ki ga nočni sesalci izločajo v velikem številu. So majhne valjaste oblike in temno rjave do rdeče barve. Barva netopirskega gvana je namreč odvisna od načina prehranjevanja teh nočnih letalcev.

Video: YouTube

Vedno bolj zaželena sestavina naravnih gnojil

Netopirsko gvano je eno od najbolj hranljivih gnojil naravnega izvora in je vedno bolj zaželeno tudi na trgovskih policah kot sestavina ekoloških in bioloških naravnih gnojil. Netopirski iztrebki so namreč zelo učinkoviti ravno zaradi izjemne visoke vsebnosti dušika, fosforja in kalija, ki so najpomembnejše sestavine za rast rastlin.

Novice Iztrebki policijskih konjev kot gnojilo

Netopir Foto: Reuters

Ali ste vedeli, da …

- je imelo v 19. stoletju gvano pomembno vlogo pri razvoju metod intenzivnega poljedelstva,
- do 20. stoletja gvano ni bil cenjen produkt, danes pa je zelo zaželen v ekološkem poljedelstvu,
- se je gvano v nekaterih obalnih mestih Španije zaradi svoje visoke kalorične vrednosti uporabljalo celo za pridobivanje  elektrike,
- je netopirsko gvano gnojilo, ki deluje tudi kot nematocid in fungicid, kar pomeni, da obvaruje vrtnine pred škodljivimi črički in glivami.

Netopir Foto: Reuters

Netopir Foto: Reuters Netopirji, ki se v svojem nočnem življenju prehranjujejo z insekti, imajo tako visoke vrednosti dušika in fosfata kot morske ptice, ki veljajo za ptiče z najbogatejšim gvanom. Njihovi iztrebki namreč vsebujejo izredno visoke vrednosti pomembnih sestavin za rast, zemlja pa po gnojenju z gvanom zelo izboljša svojo rodovitnost.

Trendi Ko gnojilo nastane med domačimi stenami

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin