Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2014,
13.43

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet

Petek, 1. 8. 2014, 13.43

2 meseca, 2 tedna

Ko gnojilo nastane med domačimi stenami

Siol.net

Ali ste vedeli, da si lahko gnojilo pripravite tudi sami? Čisto preprosto, zdravo in poceni.

Uporaba naravnih ali bioloških sredstev za zaščito in gnojenje rastlin je zelo priporočljiva ne le za zdravje naših rastlin, temveč tudi naše zdravje. Da pa pri tem ne bi trpel tudi naš proračun, smo zbrali nekaj preprostih nasvetov, kako lahko različne rastline uporabimo kot gnojilo ali škropivo. Predstavljamo nekaj čudežnih rastlin, ki se s pravilno uporabo prelevijo v prava gnojila ali škropiva.

Med njimi je tudi kopriva, ki se lahko uporablja tudi kot škropivo. Za pripravo potrebujemo en kilogram kopriv (brez semen), ki ga namočimo v 10 litrov vode. Potrebujemo še lesen ali plastičen sodček, ki ga pokrijemo z mrežo in postavimo na sonce, kjer ga pustimo stati teden dni. Z gnojilom zalivamo tla in območje korenin.

Dobro gnojilo lahko pripravimo tudi iz zelišč. Pripravo začnemo jeseni; zelišča narežemo v veliko posodo hladne vode, dodamo lahko tudi čebulne lupine. To gnojilo je učinkovito za to, ker poživi delovanje mikroorganizmov in poveča odpornost rastlin. Gnojilo pa je lahko tudi kava, obenem pa uspešno odganja mušice. Pri uporabi upoštevajte le, da ostanek od kave zvišuje pH tal in jo rahlo zakisljuje.

Priporočamo, da za pripravke uporabite deževnico ali postano vodo. Posoda, v kateri delamo pripravke, ne sme kovinska, raje uporabite plastične ali steklene posode. Kovina bo namreč reagirala in uničila naš pripravek.

Plesnobe s paradižnika se lahko znebimo tudi s pomočjo listov drobnjaka. | Foto: Plesnobe s paradižnika se lahko znebimo tudi s pomočjo listov drobnjaka.

Pri težavah zaradi plesni in bakterijskih bolezni se podajmo v boj s česnom, čebulo in porom. 500 gramov posušenih listov in čebul česna, čebule in pora namočimo v 10 litrov vode. Pustimo na soncu, da zvarek prevre. Uporabimo razredčeno (1:10). Plesnobe s paradižnika, kumaric in paprike se boste znebili tudi s pomočjo listov drobnjaka. Liste prelijmo z vrelo vodo in ohladimo. Dva- do trikrat na teden uporabimo.

Na lov nad polže se lahko odpravite tudi z aromatičnim bezgom – tla prekrijemo z listi. Sicer pa lahko s pomočjo prevrelke iz listov – na 10 litrov vode uporabimo en kilogram listov – preženemo voluharje in krte. Mešanice ne razredčimo, vlijemo jo v jame voluharjev in krtov.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte