SiolNET. Dom Vrt in okolica
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Povprečen žar ima več bakterij kot straniščna školjka

3

termometer

 | Foto:

Zunanji žari niso tako čisti, kot bi si mislili. Žari, ki jih njihovi lastniki nevestno čistijo, imajo celo več bakterij kot straniščna školjka, bakterije pa romajo kam drugam kot v naša usta.

Verjetno ste se ob zgornjih vrsticah že zamislili in pomislili, kdaj ste nazadnje temeljito očistili žar. Precej se lahko zamislijo tudi Britanci, pri katerih je bila izvedena raziskava, ki je pokazala te precej umazane podatke. Njihovi žari naj bi imeli na 100 kvadratnih centimetrih kar 1,7 milijona mikrobov, kar je 124 odstotkov več, kot jih lahko najdemo na straniščni školjki. Le 36 odstotkov Britancev čisti žare več kot dvakrat na leto, rezultat česar so žari, polni bakterij.

Preizkus so opravili tudi na žarih, ki so bili na prvi pogled videti čisti, a pogled pod mikroskopom je razkril umazanijo. Med mikrobi so našli celo bakterije E. coli, salmonelo in listerio.

Raziskovalci navad čiščenja žarov so se najbolj čudili nad podatkom, da imajo anketiranci sicer pospravljanje v krvi, saj večina redno čisti pomivalno korito in stranišče, ne pa tudi žara po uporabi. Nekateri so imeli celo ostanke rastlinskega in živalskega izvora, saj niso bili pravilno pospravljeni.

Kot so povedali strokovnjaki, ki so sodelovali v raziskavi, v katero je bilo vključenih kar 1.400 ljudi, je vrt podaljšek naših domov, zato moramo z njim ravnati enako kot z notranjimi prostori. Čistoča v naravi le ni tako samoumevna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin