Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2019,
19.27

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

4

Natisni članek

zvonček nabiranje evforija visoke cene

Torek, 19. 2. 2019, 19.27

5 let, 2 meseca

Navdušenje se spreminja v obsesijo, za zvonček bi odšteli tudi več kot tisoč evrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

4

Prihajajo dnevi, ko bodo pri nas na svoj račun prišli ljubitelji zvončkov. Medtem ko bi v Sloveniji lahko rekli, da je zvončkov dovolj za vse, je v Veliki Britaniji, Nemčiji, na Nizozemskem, Irskem in Švedskem povsem drugače. Zvončkov je namreč tam v primerjavi z njihovimi ljubitelji bistveno manj.

Navdušenje nad zvončki se v nekaterih državah spreminja v pravo manijo, pri kateri cena ni več pomembna, so poročali v oddaji Danes na Planetu. Nekateri navdušenci so namreč za eno samo rastlinico pripravljeni odšteti več sto evrov, največji ljubitelji pa tudi več kot tisoč evrov.

Zvončki
Novice Koliko inšpektorjev na terenu lovi neposlušne nabiralce zvončkov?

Najdražji zvonček so na eBayu prodali za slaba dva tisočaka

Galantofili, kot se imenujejo ljubitelji zvončkov, so za omenjene spomladanske cvetlice pripravljeni plačati tudi vrtoglave zneske. "Pred nekaj leti so najdražji zvonček na eBayu prodali za 1.750 funtov (1.992 evrov, op. a.). Zdi se podobno kot na primer pri obsesiji s tulipani na Nizozemskem v 17. stoletju. Toda to je bila izjema, večina se jih proda veliko ceneje," je pojasnil glavni vrtnar v Avon Bulbs United Kingdom Alan Street.

Največji navdušenci nad zvončki so Skandinavci in Britanci. "V našem katalogu se prodajajo za 10 funtov, 15, 20, 30 funtov, ampak obstaja veliko ekstremnih zbiralcev tako v Veliki Britaniji kot v Evropi, ki so obsedeni z zbiranjem zvončkov. Hočejo sorto, želijo si rastlino, zato jim je vseeno za ceno. Pripravljeni so plačati veliko denarja," je pojasnil Street.

Nekateri navdušenci so namreč za eno samo rastlinico pripravljeni odšteti več sto evrov, največji ljubitelji pa tudi več kot tisoč evrov. | Foto: Thinkstock Nekateri navdušenci so namreč za eno samo rastlinico pripravljeni odšteti več sto evrov, največji ljubitelji pa tudi več kot tisoč evrov. Foto: Thinkstock

Zvonček na dražbi prodali za dobrih 500 evrov

Tudi v Sloveniji so nekateri za zvončke odšteli visoke zneske. "Cene gredo od sto do nekaj sto evrov, tudi čez tisoč evrov. Enega nam je uspelo na dražbi prodati za 513 evrov, pri čemer je bila začetna cena 99 centov," je dejal direktor Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani Jože Bavcon. Zvonček sorte nova gorica, ki je zelo redek, je takrat romal na Nizozemsko.

Pri nas sicer poznamo že okoli 50 različnih sort zvončkov. Vse gojijo v raziskovalni zbirki botaničnega vrta. "Imamo navadne in takšne zvončke, ki so že na pogled nekoliko drugačni. To je pravzaprav tisto, kar jim daje ceno," je pojasnil Bavcon.

Trendi Zvončki lahko dosegajo vrtoglave cene #video

Če boste pretiravali z nabiranjem, vas čaka denarna kazen

Zvončki so pri nas zaščiteni, trgovina s tistimi s travnikov pa je prepovedana. Kazen za prodajo znaša do deset tisoč evrov, z denarno kaznijo od sto do 300 evrov pa vas lahko kaznujejo inšpektorji, če boste z nabiranjem pretiravali.

Zvončke zato raje občudujte v naravi, med prvim in tretjim marcem pa se v ljubljanskem botaničnem vrtu udeležite njihovega festivala, so še poročali na Planetu.

Ne spreglejte