Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 8. 2022,
12.30

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Natisni članek

visoke cene inflacija Anglija

Sreda, 24. 8. 2022, 12.30

1 leto, 8 mesecev

Ob visoki inflaciji zahteve po zvišanju minimalne plače in stavke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Big Ben, ura, stolp, London, Anglija | Delavci v številnih panogah so zaradi nastalih razmer na nogah. Ta teden je osemdnevno stavko začelo skoraj dva tisoč delavcev v največjem britanskem kontejnerskem pristanišču Felixstowe. | Foto Reuters

Delavci v številnih panogah so zaradi nastalih razmer na nogah. Ta teden je osemdnevno stavko začelo skoraj dva tisoč delavcev v največjem britanskem kontejnerskem pristanišču Felixstowe.

Foto: Reuters

Britanska sindikalna konfederacija TUC ob naraščajoči inflaciji in padanju realnih plač vlado poziva k zvišanju minimalne urne postavke z 9,5 funta (11,29 evra) na 15 funtov (17,83 evra), in sicer čim prej. Osrednji sindikati so zaradi zaostrenih razmer na Otoku aktivni že vse poletje, posebej v industriji. Sledijo si tudi stavke.

Podatki britanskega statističnega urada ONS, objavljeni pretekli teden, kažejo, da so plače v Veliki Britaniji v trimesečju do konca junija rekordno zaostajale za inflacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Osnovne plače so se sicer v četrtletju zvišale za 4,7 odstotka, a niso mogle slediti inflaciji, ki je bila junija na letni ravni 9,4-odstotna in je tako dosegla nov 40-letni vrh.

Novice Objestnost in predrznost: tako jih je prehitel po Pelješkem mostu #video
Saša Krajnc
Novice Le prijateljstvo novinarja RTVS z vladnim funkcionarjem ali prikrit konflikt interesov? #video

V petek bodo stavkali novinarji časnika Daily Mirror

Delavci v številnih panogah so zaradi nastalih razmer na nogah. Ta teden je osemdnevno stavko začelo skoraj dva tisoč delavcev v največjem britanskem kontejnerskem pristanišču Felixstowe. Zaradi stavke zaposlenih pri britanski poštni skupini Royal Mail, vključenih v sindikat CWU, je pričakovati moteno dostavo pošte, za petek pa je napovedana še stavka novinarjev časnika Daily Mirror.

Trenutno minimalna plača za delavce, stare 23 let in več, v Veliki Britaniji znaša 9,50 funta, za mlajše še manj. V TUC zahtevajo njeno zvišanje, vlado pa pozivajo, naj pripravi načrt za okrepitev kolektivnih pogajanj v gospodarstvu.

Novice Bizarne obtožbe na ruski televiziji: Ta država igra vlogo evropskega ISIS

"Vsak delavec si zasluži dostojen življenjski standard"

Njihovi predlogi vključujejo tudi reformo korporativnega upravljanja in "strategijo vseživljenjskega učenja in spretnosti", namenjeno reševanju pomanjkanja delovne sile.

Generalna sekretarka TUC Frances O'Grady je pri tem opozorila, da si vsak delavec zasluži dostojen življenjski standard, ne pa da "na milijone slabo plačanih delavcev živi iz dneva v dan in so zdaj zaradi visokih računov in naraščajočih cen potisnjeni na rob".

Novice Urbanija po preiskavi na TV SLO: Šlo je za hudo programsko kršitev
RTVS
Novice Nedostojne besede na Radiu Slovenija: primitiven izpad ali zgolj napaka?
Ne spreglejte