SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bazilika, kraljica italijanske kuhinje

0,41

termometer

bazilika
Foto: Pixabay

Bazilika je eno od najbolj priljubljenih zelišč v kuhinji, sploh ko kuhamo italijanske jedi. Zato ne bi smela manjkati v nobenem zeliščnem vrtu, loncu na balkonu ali terasi.

Vrste

Obstaja več vrst bazilike. Razlikujejo se tako po videzu kot po okusu. Limonasta bazilika ima nežen okus limone, cimetova bazilika ima priokus po cimetu, tudi okusi okrasnih bazilik so precej specifični in različni. Med "lepšimi" izstopajo bazilike v rdečih – "purple" odtenkih. Najpogostejša in po mnenju kulinaričnih strokovnjakov, tudi najokusnejša, z izrazito in značilno aromo, je še vedno bazilika "Genovese", ki ji pravimo kar klasika.

Vzgoja

Baziliko za nadaljnje presajanje na prosto sejemo od marca do maja v lončke. Sadike presadimo na prosto maja, ko ni več nevarnosti pozebe. Presadimo jih v bogata in prepustna tla, na sončno, toplo in zatišno lego, ob tem pa pazimo, da ima rastlina enakomerno oskrbo z vodo. Če baziliko sejete in sadike vzgajate v notranjih prostorih, je vzgoja mogoča preko celega leta.

bazilika Foto: Pixabay

Bazilika potrebuje približno šest do osem tednov, da izpolni vse stadije razvoja in tako razvije svoj popolni okus.

Pomembno: Da semena bazilike vzklijejo, potrebujejo poleg vlage in temperature nad 20 °C tudi svetlobo, zato semen ne zakopljemo z zemljo.

Shranjevanje in uporaba

Ker je bazilika zelo občutljiva, jo moramo porabiti tako, ko smo jo porezali, sicer izgubi tako aromatične kot tudi hranilne snovi. Če jo pridelamo preveč in jo želimo posušiti, jo sušimo pri temperaturi, nižji od 40 °C. Bazilika s sušenjem delno izgubi svoj značilni vonj, zato je priporočljivo, da jo čim več uporabljamo svežo. Viri navajajo, da naj je ne bi niti oprali pred uporabo, ker naj bi že s tem izgubila del okusa.

bazilikin pesto

Ker je bazilika tako vsestransko uporabna rastlina, naj ne manjka na še tako majhnem vrtu!

Urška Bregar Foto: osebni arhiv Vrtnarske nasvete na Siol.net pripravlja vodja Samen Maier Slovenija Urška Bregar, magistrica poslovnih ved in diplomirana inženirka gozdarstva.

Oglejte si še:

trobentice Dom Spomladanska zelišča: katera so najbolj blagodejna in kako jih uporabimo? vrt, vrtnarjenje Dom Kako se lotiti ekološkega vrtnarjenja? Držite se teh načel. balkon vrt Dom Kako si vrtiček urediti kar na balkonu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin