Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 3. 2018,
11.32

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Dom in vrt vrtnarjenje vrtna opravila rastline zalivanje

Sreda, 28. 3. 2018, 11.32

2 meseca, 1 teden

Hitri in preprosti nasveti za spomladansko čiščenje vrta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
zalivanje | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

S prihodom pomladi se bližamo tudi času, ko bo treba znova poprijeti za delo na vrtu. Ponujamo vam nekaj nasvetov, s katerimi se boste lažje organizirali in pripravili svoj vrtni prostor za nove nasade. 

Jerneja Jošar
Trendi Največje zmote o gnojenju vrta, ki jih morate poznati

Preden se lotite kakršnegakoli dela na vrtu, najprej dobro razmislite, kaj vse boste za pripravo vrta potrebovali. Naredite celovit seznam z natančnimi koraki, da vam kakšna pomembna stvar ne uide iz glave. Po obisku trgovine se lahko lotite dela na vrtu, na katerem se je v času zimskega mirovanja nabralo veliko odpadnih ostankov. Te bo treba najprej seveda odstraniti in prostor temeljito očistiti, da boste lahko pripravili podlago za novo sezono.  

1. Čiščenje vrta

V roke vzemite vrtno orodje, najbolj priročne so vrtne škarje, in odrežite ves plevel, odmrle veje z dreves in grmičevja ter rož trajnic. S tal s pomočjo grabljic odstranite vse korenine in vrtnine, ki jih je uničila zima, da naredite prostor novim. S pomočjo grabelj pograbite in poberite odpadlo listje ter preostale odpadke, ki jih je naneslo vreme, saj so ti lahko gojišče škodljivcev in bolezni.

2. Hranjenje

Po čiščenju bo na vrsti priprava zemlje za novo rastno sezono. Zgodnja spomlad je najboljši čas za pognojitev vašega vrta. Predlagamo, da na staro podlago nanesete novo, sveže pognojeno plast zemlje, na njo pa še kompost, da zagotovite rodovitnost. 

vrt, pomlad, poletje
Trendi Pet nezahtevnih rastlin za barvit in dehteč vrt

3. Osvežitev zelenice

Če ima vaš vrt kaj travnate površine, se bo treba posvetiti tudi zelenici. Najprej jo s kovinskimi grabljami dobro pograbite, da z nje odstranite mrtvo rast in morebitne krtine. Nekatere zelenice po koncu zime ostanejo razredčene, zato ta območja dobro namočite z vodo in sredstvom za izboljšanje tal. Po potrebi posadite novo travo. 

4. Začnite saditi

Zgodaj spomladi lahko že posadite nekatera zelišča in zelenjavo. Na pripravljenem terenu začnite delati gredice. Pazite, da letos na ista mesta ne posadite enakih vrtnin kot prejšnjo sezono. Poskrbite za njihovo rotacijo, da zemlja čez sezono ostane rodovitna in da bo pridelek letos še boljši. Pri tem seveda ne pozabite na to, da je treba vsakemu nasadu zagotoviti dovolj prostora za rast. V tem času že lahko posadite paradižnik, kumare, solato in nekatera zelišča, kot so bazilika, peteršilj in čili. 

5. Poživite svoj vrt z barvo

Da vam na vrtu nikoli ne bo dolgčas, vam predlagamo, da letos svoj zunanji prostor poživite z močnimi barvami, ki vas bodo razveseljevale in spravile v dobro voljo vsakič, ko boste stopili na svoj vrt. Barve lahko vnesete s sveže prebarvano ograjo ter pisanimi vrtnimi lonci in koriti, v katera lahko posadite tudi nekatere barvne cvetlice, kot so tulipani, vrtnice ali narcise. 

Trendi Feng šui na vrtu: vse, kar vidimo s svoje parcele in iz svoje hiše, vpliva na nas

6. Popravilo zunanjega pohištva

Prihajajoče toplo vreme bo prineslo tudi uživanje na soncu. Če imate na svojem vrtu prostor za sedenje, preverite, ali je vaše zunanje pohištvo "preživelo zimo". Če je barva na pohištvu zbledela, ga prebarvajte in polakirajte. Po potrebi zategnite vse matice in vijake. Ne pozabite na čiščenje žara in pometanje zunanjih betonskih površin.

7. Ne pozabite na redno zalivanje in gnojenje

Delo na vrtu bo v prihodnjih dneh zahtevalo več vašega časa. Ker je vreme v spomladanskih mesecih nepredvidljivo, za uspešno rast vrta pa je potrebno redno zalivanje, vam predlagamo, da ste od zdaj pozorni na vremensko dogajanje. Če se nekaj dni zapored ne obeta dež, ste za rast svojih pridelkov odgovorni sami. Vrt redno zalivajte, predlagamo vam pozne večerne ali zgodnje jutranje ure, ko je zemlja še dovolj hladna. Ne pozabite tudi na pognojitev posajenih sadik in cvetlic.

Trendi Rastline, ki varujejo vaš vrt
Ne spreglejte