SiolNET. Dom Prenova in gradnja
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Urbani vrtovi globoko pod ulicami Londona

2

termometer

V podzemlju Londona ne strašijo duhovi in ne živijo podgane, ampak nastajajo urbani vrtovi zelenjave.

Vrtove se lahko zasadi vsepovsod, po novih londonskih izkušnjah tudi trideset metrov pod zemljo. Globoko pod ulicami Londona, v prostorih, ki so jih med drugo svetovno vojno uporabljali kot zaklonišča, sta Britanca Richard Ballard in Steven Dring zasadila rastline z namenom, da boste s hrano oskrbela bližnje restavracije in trgovine v južnem delu mesta. Želela sta pokazati, da je vzgoja rastlin mogoča tudi na mestih, ki so na prvi pogled zelo neprimerna za rastline.

Vrtovi, poimenovani Growing Underground, tako nastajajo v podzemlju Londona na stalni temperaturi 16 stopinj Celzija, varni pred vsemi neprijetnostmi iz okolja, pred nevarnimi boleznimi in pred nepredvidljivim vremenom. Projekt hidroponske vzgoje sta razvila v 18 mesecih na površini 0,8 hektarja.

Za vzgojo rastlin uporabljata varčne LED-luči in integriran hidroponski sistem. Rastline za svojo rast potrebujejo svetlobo in zemljo, a v predorih pod zemljo ni ničesar od tega. Kako to, da uspevajo?

LED-luči rastlinam dovajajo svetlobo, potrebno za fotosintezo, hidroponska tehnologija pa omogoča rastlinam, da rastejo brez zemlje. Rastline vzgajajo na umetnih, pogosto sintetičnih podlagah in v vodi, polni hranljivih snovi.

Prve povrtnine, ki bodo dozorele poleti, so grah, brokoli, česen, bazilika, radič in nekatera eksotična zelišča.

Ballard je povedal: "Eksperimentirali smo mesece. Za integrirano kmetovanje v urbanem okolju je potrebno veliko občutka in veseli smo, da je postalo resničnost."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin