Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2018,
14.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

nasveti gradnja prenova doma prenova dom

Sreda, 10. 10. 2018, 14.00

5 let, 6 mesecev

Razlogi, zakaj prostori delujejo utesnjeno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
kako doseči bolj urejen prostor | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ničkolikokrat se ozremo po svojih sobah in ugotovimo, da smo z obstoječim pohištvom prostor zaprli, ga naredili klavstrofobičnega in da bivanje v njem ni prijetno. Razlog, zakaj se to zgodi, je verjetno to, da se opremljanja ne lotimo sistematično. Večina misli, da gre pri opremljanju za končni korak do popolnega prostora.

vhodni prostori
Trendi Vabljiva domačnost lepega vhoda

Velikokrat v sobo postavimo pohištvo, ki po dimenzijah nikakor ne ustreza njeni velikosti. Kot da to ni dovolj, ga ponavadi postavimo še na napačna mesta, s čimer omejimo funkcionalnost in kroženje svetlobe. Kako torej urediti prostor, da bo prijeten?

Osnova je seveda prostorsko načrtovanje. Tega se je najbolje lotiti že v začetni fazi gradnje hiše, drugače pa takrat, ko je prostor prazen, saj tako dobite realno sliko o velikosti prostora.

Prav tako dobite pregled nad vsemi vtičnicami in drugimi priključki. V naslednjem koraki si zapišite seznam stvari, ki jih morate nujno imeti v določeni sobi, in dodajte, kakšne potrebe mora ta zadovoljevati. Natančno izmerite velikost sobe.

nered | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

V ospredju mora biti funkcionalnost

Glavni problem večine prostorov je, da pri teh ni točno določena namenskost. Jedilnice se velikokrat spremenijo v pisarne, dnevne sobe v igralnice, kuhinje v pralnice, spalnice v zunanje garderobne omare, hodnik v garažo in tako naprej.

Težava ni v večnamenskosti, ampak v tem, da se prostor, ki je bil na začetku nečemu namenjen, postopoma spreminja v nekaj drugega.

Če že na samem začetku jasno določite, da boste morali zaradi pomanjkanja prostora del jedilnice zmanjšati, to ne bo takšen problem, saj boste jedilnico prilagodili in oblikovali tudi za druge potrebe.

Težava je bolj v tem, da nekaj, kar ste na začetku imeli za jedilnico, postopoma postaja nekaj drugega, česar velikokrat sploh ne opazimo, saj se prostor spreminja glede na trenutne potrebe.

dnevna soba | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zato je treba že na samem začetku natančno določiti funkcijo prostora. Vprašajte se, kaj želite imeti v tej sobi in kako bi jo radi uporabljali. Ali gre za prostor, ki ga boste uporabljali vsak dan, ali za prostor za posebne priložnosti?

Ga bo treba prilagoditi glede na starostne in zdravstvene omejitve stanovalcev? Kakšne prioritete bodo v ospredju? Boste v tej sobi ležali in počivali ali delali?

Pozorni bodite na slog, v katerem želite prostor opremiti, vendar bodite pri tem fleksibilni, saj ne boste mogli uresničiti čisto vsake svoje želje. Te boste lahko začeli uresničevati šele čez čas, ko se povsem udomačite, soba pa bo postopoma rasla z vami.

Velikost pohištva naredi ali uniči prostor

Velika težava, s katero se marsikdo srečuje, je, da v svoje prostore namesti pohištvo, ki tem po merah nikakor ne ustreza. Večna napaka je, da zapolnimo prav vsak kotiček sobe, ki ga imamo na voljo.

Natančne meritve prostora pred nakupom pohištva so ključnega pomena. Natančno ga izmerite tako v višino kot dolžino. Na podlagi meritev izdelajte podroben načrt, kako bi postavili pohištvo v prostor, prav tako imejte v mislih razmerje okenskih odprtin in električnih vtičnic, od katerih bo odvisno, kje bo stal določen kos. 

nefunkcionalnost | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ena izmed možnosti je, da narišete dimenzije pohištva kar na tla sobe, ker boste tako dobili natančno prostorsko predstavo o velikosti. Prav tako se po prostoru sprehodite, izmerite razdaljo enega pohištvenega elementa do drugega, da dobite občutek, koliko prostora vam še ostane.

S prilagoditvijo pohištva glede na velikost prostora si boste zagotovili normalno prehodnost, saj boste imeli več prostora in zraka. Primerno pohištvo bo povečalo estetsko vrednost prostora, obenem pa poskrbelo za boljšo funkcionalnost.

Posebno pozornost namenite električnim napeljavam, imejte v mislih, kam želite oziroma morate postaviti pohištvo, ki bo gostilo vašo elektroniko.

Slog prostora naj sledi njegovi funkciji

Lep kavč ne prinese nobene dodane vrednosti prostoru, če se ne počutite dobro, medtem ko na njem sedite. Pri izbiri pohištva morate biti pozorni predvsem na to, da slog, ki si ga izberete za določen prostor, sledi funkcionalnosti in udobju, saj mora biti primeren za vsakdanjo uporabo.

Ko določite funkcijsko vrednost pohištva in slog, ki ga želite, je čas, da začnete ugotavljati, kakšni kosi bi najbolj ustrezali vašemu prostoru. Pozorni bodite na barvne odtenke in podobnost. Izogibajte se preveliki uporabi "unikatnih" kosov, ker lahko drugače delujejo nesmiselno in kičasto.

pohištvo po meri | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vprašajte se, kakšno pohištvo bi vam prineslo največ sreče in udobja, kako se bo skladalo s preostalimi pohištvenimi elementi in kako ga izboljšati, da bi iz njega potegnili najboljše. To je še kako pomembno v večnamenskih in visokofunkcijskih prostorih, kot so pisarne in kuhinje.

Izpostavite pohištvo, narejeno po meri. To najbolj ugodi vsem kriterijem, obenem pa je narejeno po meri obstoječega prostora, tako da ga ne bo zaprlo ali mu zmanjšalo svetlosti in zračnosti.

Pohištvo, narejeno po meri, je res večja naložba, ki pa se na dolgi rok vsekakor bolj obnese kot nakup pohištva po standardnih merah.

Pogosto pozabljamo na pretočnost prostora

Pri oblikovanju sobe morate imeti v mislih tudi to, da ni samostojni element domovanja, ampak njegov del. Biti mora v skladu s preostalimi prostori, in sicer tako, da jih dopolnjuje. S tem izboljšate tudi pretočnost svojega doma, saj je povezan v smiselno organizirano kohezivno celoto. 

Posegajte po podobnih materialih ter lesenih in keramičnih podih, kakršne imate v preostalih prostorih, saj neprekinjenost materialov in barve iz sobo v sobo omogoči prijeten vizualni tok, ki poskrbi za boljšo estetiko, sproščenost in udobje.

pretočnost prostora | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Stene lahko prostor odprejo ali zaprejo

Če imate majhen prostor, se izogibajte prevelikemu zapiranju sten, drugače boste ustvarili utesnjeno vzdušje. Stene lahko zaprete bodisi s pohištvom ali preveč okrasnimi dodatki, kot so prevelike slike in umetnine. Stene naj bodo čim bolj prazne in pobarvane v svetle tone.

Izogibajte se tudi postavljanju prevelikih lončnic na okenske police, saj boste s tem omejili dostop naravne svetlobe, ki ima ključno vlogo pri ustvarjanju prijetnega vzdušja in zračnosti.

Prostor lahko optično povečate, če nasproti oken postavite ogledalo. Svetloba, ki se bo odbijala od ogledala, bo šla neposredno v prostor, tako da bo ta ostal svetel dalj časa.

obešanje slik
Trendi Zlata pravila pri obešanju slik, ki se jih moramo držati
Ne spreglejte