Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 11. 2018,
12.07

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

nasveti gradnja prenova dom

Sobota, 10. 11. 2018, 12.07

5 let, 5 mesecev

Načini, kako izkoristiti prav vsak prosti kotiček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
neroden prostor | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vsi imamo v svojih domovih nekaj nerodnih kotičkov in vmesnih prostorov, za katere ne vemo točno, kako jih urediti oziroma ali jih je sploh vredno izkoristiti. Dejstvo pa je, da uporabnega prostora ni nikoli preveč, še posebej če je vaše domovanje manjše in vam dodatne površine za shranjevanje pridejo še kako prav.

Trendi Osem kvadratnih metrov veliko stanovanje v središču Tokia #foto #video

V prvi vrsti mora biti dom funkcionalen ne glede na kvadraturo in obliko, ravno tako pa je treba maksimalno izkoristiti tisto, kar nam je na voljo. Tudi nerodne kotičke, kot so predeli in koti med vrati ali prostor pod stopniščem.

Pravzaprav lahko nekateri pomanjkljivi in neuporabni predeli postanejo najbolj priročni. Zapolnite vsako špranjo, ne da bi bilo pri tem videti, kot da ste to naredili zato, ker vam primanjkuje idej, kaj narediti s tem nesrečnim delom prostora. 

Povečajte shranjevalne površine

Pri razmišljanju, kaj z njim, ne gre preveč komplicirati. V vsakem domu, pa naj bo še tako prostoren, vedno primanjkuje prostora za odlaganje vsakodnevne šare, ki se kopiči, mi pa ne vemo točno, kam z njo.

Najlažje je tovrstne kote izkoristiti za namestitev odlagalnih polic. V prostoru med vhodnimi vrati in steno uredite kotne poličke, kjer bodo svoje mesto našli vsi ključi, vrečke, dežniki, copate, pošta in preostala drobnarija, ki jo potrebujemo pred odhodom od doma oziroma jo odložimo takoj po prihodu domov.

ozke police | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

V spalnicah in otroških sobah si lahko ta prostor omislite kot knjižno polico. Ker moramo poskrbeti, da bodo imela vrata vseeno dovolj prostora za odpiranje in zapiranje, naj bodo te poličke čim ožje.

Namesto da bi knjige pospravljali bočno, jih lahko frontalno, saj bodo tako potrebovale manj prostora za odlaganje. Ni potrebno, da je širina police večja od petih centimetrov, nad njo pa pritrdite tudi tanjšo zaščitno pregrado, s čimer boste preprečili padanje knjig.

obešene obleke | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nerodne predele v spalnicah in otroških sobah lahko ravno tako zapolnite z odprtim tipom omare. Tako boste dobili dodaten prostor za odlaganje svojih oblačil. Na stene pritrdite tanjše letvice. Obesite svoje najpogosteje nošene obleke, saj jih boste tako imeli vedno pri roki. Če vam koncept odprte omare ni všeč, jo lahko vedno skrijete za predelno zaveso.

Tisto nekaj med steno in kavčem

Sedalnih površin ni nikoli priporočljivo popolnoma prisloniti ob steno, saj lahko tako poškodujete material sedežnih garnitur. Če imate to srečo, da ste že med načrtovanjem doma razmišljali o tem, da jih boste imeli pod okenskimi odprtinami, tega problema nimate, saj ta nerodni prazni prostor praktično ne obstaja.

Tisti, ki imate nekoliko nerodno razporeditev in kavče nameščene tako, da je med steno in njimi nekaj prostora, ki ni ravno dovolj širok, da bi bil prehoden, pa lahko ta prostor zapolnite z okrasno polico, na katero lahko postavite svoje fotografije ali, še bolje, uporabite ta del za ustvarjanje svetlobe "vzdušja", tako da na obe strani postavite namizna svetila. Poličko poljubno dopolnite z okrasnimi dodatki.

Mesto pod stopniščem, ki ga najraje ignoriramo

Škoda bi bilo, če tega kotička ne bi izkoristili, saj ta od vseh v hiši ponuja največ prostora. Tega lahko spremenite v vgradne garderobne omare ali police odprtega tipa. Ta prostor lahko prav spretno izkoristite za shrambo hrane ali ga celo uredite v vinsko klet, saj ponavadi ni ogrevan, zato je hladnejši in primernejši za pospravljanje hrane in pijače.

stopnišče | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Še boljša ideja se skriva v prenovi igralnega prostora za otroke. Malčki potrebujejo svoje mesto, kamor se lahko umaknejo in posvetijo igranju. Na tla postavite debelejšo preprogo ali igralno podlogo.

Če je kotiček temen oziroma slabo osvetljen, ne pozabite namestiti lučk, lahko tudi tiste na baterije. S to ureditvijo jih boste razveselili, ker bodo dobili občutek osebnega prostora, vi pa se boste spretno izognili neredu, ki nastane ob igranju z igralnimi pripomočki.

Nerodni koti v mansardi

Mansardni koti so problem zaradi več razlogov. Najprej zaradi samega kotnega nagiba, v katerega težko spravimo katerokoli standardno bivalno pohištvo ali police, ter ozkosti in višine, ki je redko zares uporabna za povprečno velikega človeka. Ta del lahko spremenite v mini pisarno. Izdelajte polico po meri, ki bo delovala kot računalniška miza.

igralnica | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če je ta prostor uporaben iz sedečega položaja, res ni razloga, da ga ne bi izkoristili. Če pisarne ne potrebujete, v tega dajte udobnejši stol ter ga spremenite v kotiček za sproščanje in branje ali pa prepustite domačim živalim.

Nekateri imate kuhinje v mansardnem delu, kar pomeni, da za vas pridejo v poštev le spodnji elementi, kar seveda pomeni tudi manj prostora za odlaganje. V ozke nadzemne dele, če le gre, namestite police in si uredite odprti tip kuhinje.

ledene kocke
Trendi Z ledom si lahko olajšate marsikatero gospodinjsko delo
Ne spreglejte