Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 5. 2018,
7.47

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogočajo Armex Armature

Foto: Armex Armature

Natisni članek

advertorial voda Armex Armature deževnica

Petek, 11. 5. 2018, 7.47

2 meseca, 1 teden

Kako do prihrankov z uporabo deževnice?

Vsebino omogočajo Armex Armature

Foto: Armex Armature

Pitna voda postaja zelo draga.V zadnjih 20 letih se je podražila bolj kot vsa goriva. V povprečju je vsak človek porabi 130 litrov na dan. Z uporabo deževnice prihranimo tudi do polovice pitne vode, kar lahko močno zmanjša mesečne stroške v gospodinjstvu.

deževnica Armex | Foto:

Nebeški blagoslov – deževnica

Naraščajoča cena vode je sicer le eden izmed argumentov za smotrno uporabo deževnice, ki ni uporabna samo za zalivanje, ampak tudi za pranje perila in avtomobila ter splakovanje stranišča. Z dodatnim filtriranjem je deževnico mogoče uporabljati tudi kot pitno vodo. Deževnica je zelo pogost vir pitne vode v počitniških hišicah.

Namesto dragocene pitne vode lahko uporabljamo deževnico za:

  • splakovanje stranišč,
  • pranje perila,
  • pranje avtomobila in
  • zalivanje vrta.

deževnica Armex | Foto:

S preprosto vgradnjo podzemnega rezervoarja ter dodatne opreme lahko pridobimo učinkovit in cenovno ugoden sistem za uporabo deževnice. Naložba v sistem se zaradi precejšnjih prihrankov uporabniku kmalu povrne.

Za normalno delujoč sistem potrebujemo:

  • rezervoar (pohoden ali povozen) s teleskopskim pokrovom, ki je poravnan s terenom,
  • filter, prek katerega se deževnica, preden vstopa v rezervoar, očisti, ter
  • črpalko za distribucijo vode do porabnikov.

Rezervoarji so dovolj močni, da jih lahko ob pomanjkanju prostora na vrtu vgradimo tudi pod parkirišče ali dovozno pot.

Ali ste vedeli, da je pitne vode na svetu le za približno odstotek skupne količine vode, čeprav voda sestavlja kar 71 odstotkov površine Zemlje?

Mehka in prijazna do vodovodne napeljave

Vgradnja in delovanje sistema za rabo deževnice:

Deževnica je mehka voda. Ne vsebuje mineralov, mangana, železa in drugih kovin, ki so pogosto prisotne v vodi iz vodovoda.

Vodo, ki jo kot dež ujamemo s pomočjo strehe, žlebov in zbiralnika za vodo, brez težav uporabimo tudi kot sanitarno vodo v WC-kotličkih ali za pranje perila.

Tako se izognemo številnim težavam v pralnih in pomivalnih strojih. Ker ne vsebuje apnenca, v strojih ne nastaja vodni kamen.

Deževnica kot prihranek

deževnica Armex | Foto:

Na območjih, kjer veliko dežuje, med katera se uvršča tudi večji del Slovenije, bi bilo dobro vodo, ki pade z neba, izkoristiti. Posebej zato, ker po novem pri nas plačujemo tudi ravnanje z meteorno vodo, torej nekakšen "davek na dež" (obračunan glede na površino objekta).

Z rabo deževnice ne izražamo le svoje ekološke ozaveščenosti, temveč tudi varčnost in preudarnost. Ker z rabo deževnice zmanjšamo porabo pitne vode, nam bo hvaležna tudi denarnica, saj bi lahko prihranili do 50 odstotkov pitne vode. Pranje z mehko vodo ne zahteva toliko detergentov, zato bi tudi to vplivalo na naš proračun.

Tudi rastline nam bodo hvaležne za zalivanje z deževnico, ki je celo primernejša od pitne vode, ki vsebuje težke kovine.

V petih letih povrnjena investicija

deževnica Armex | Foto:

Sodobni sistemi za zajem in rabo deževnice se vgradijo zelo preprosto, zato jih lahko ljudje z nekaj smisla za tehniko vgradijo kar sami. Naložba v sistem za izrabo deževnice se običajno povrne v od petih do desetih letih, a ker je njegova življenjska doba precej daljša (več desetletij), v naslednjih letih ustvarja še dodatne prihranke.

Ali ste vedeli, da povprečen prebivalec Slovenije porabi kar od 130 do 150 litrov vode na dan? To sta velik strošek in velika obremenitev za okolje, ki jo uporaba deževnice močno zmanjša.

Je moj objekt primeren za rabo deževnice?

dećevnica Armex Graf | Foto:

Najprej preverite, ali je strešna kritina vašega objekta primerna za zbiranje deževnice, naslednji korak pa je izbira zbiralnika.

Največ pozornosti namenimo realnim potrebam. Prevelika rezerva namreč ni najbolj modra odločitev, saj se mora voda v zbiralniku menjati, sicer se "postara", zato naj zbiralnik ne bo prevelik.

Strokovnjaki objektu, v katerem biva štiričlanska družina, priporočajo uporabo zbiralnika s prostornino pet ali šest kubičnih metrov. Če je mogoče, zbiralnik vgradimo v tla (pod zemljo), saj bo tako voda v njem zaščitena pred visokimi (in nizkimi) temperaturami ter sončno svetlobo, pa tudi pred razvojem alg, ki obožujejo prav svetlobo, visoke temperature in stoječo vodo. Če te možnosti ni, razmislimo o namestitvi zbiralnika v kletne prostore.

  • Carat po promocijski ceni

Največji nemški proizvajalec rezervoarjev za deževnico je podjetje Graf, ki je v svojem več kot 50-letnem delovanju prijavilo in zaščitilo več kot 200 patentov ter za svoje proizvode prejelo številne nagrade za inovativnost in dizajn.

Njihov podzemni rezervoar Carat je nova generacija podzemnih rezervoarjev. Povozen je do 12,5 tone skupne teže, stabilen je tudi v visoki podtalnici in primeren tudi za uporabo pitne vode. Dobavljiv je v kapacitetah od 2,5 pa vse do 26 kubičnih metrov prostornine.

Predstavlja varno investicijo, saj proizvajalec zagotavlja 25-letno garancijo. Ob povečanih potrebah je mogoče kaskadni sistem sestaviti in povezati več rezervoarjev Graf Carat. V tem trenutku je na voljo v kompletu po posebni promocijski akciji.

deževnica Armex | Foto:

  • Rezervoar Platin za samovgradnjo

Graf izdeluje tudi posebno izvedbo rezervoarjev Platin z nizko vgradno višino in zmogljivostjo od 1,5 do 7,5 kubičnega metra prostornine. Zaradi svoje lahkosti in preprostosti transporta je zelo primeren za samovgradnjo. Proizvajalec navaja, da ga lahko dve osebi vgradita in povežeta v sistem že v enem popoldnevu. Še vedno pa se ponaša z visoko nosilnostjo oziroma povoznostjo do 3,5 tone, 25-letno garancijo in ugodnejšo ceno.  

Vgradnja rezervoarja Platin:

  • Cenovno ugoden Flat s kapaciteto 1.500 litrov

Cenovno najugodnejši pa je nizek podzemni rezervoar Flat 1500 z vgrajenim filtrom. Tudi tega lahko vgradimo sami brez uporabe gradbenih strojev. Njegova teža je namreč le 80 kilogramov, ima vrtljiv nastavek s pripravljenimi priključki in pohodnim pokrovom z zapiralom ter predstavlja odlično zamenjavo za obstoječe nadzemne rezervoarje za zbiranje deževnice.

Rezervoar za deževnico Flat 1500:

Podjetje Armex Armature iz Ivančne Gorice je dolgoletni partner nemškega podjetja Graf v Sloveniji in v državah bivše Jugoslavije, kjer ima tudi svoja podjetja. S svojimi več kot 25-letnimi izkušnjami skrbi za svetovanje in vzdrževanje čistilnih naprav ter rešitev za deževnico.

Inovativnost tudi pri razvoju čistilnih naprav

čistilna Armex | Foto: Podjetje Graf pa ne izdeluje le rešitev za deževnico. Zadnji dosežek pri razvoju sistemov za čiščenje odpadnih voda je inovativna čistilna naprava one2clean, ki za proizvodnjo čiste vode potrebuje le tri korake, vsa obdelava odpadne vode pa poteka v eni sami komori.

Čistilna naprava nima nepotrebnih dodatkov, zato je zelo zanesljiva. V odpadni vodi namreč nima nobenih gibljivih mehanskih delov, črpalk in drugih električnih komponent, zato se lahko pohvali z zelo dolgimi intervali praznjenja, minimalnimi stroški vzdrževanja in minimalno porabo energije – le 75 kWh na osebo na leto.

One2clean že izpolnjuje jutrišnje zahteve – čiščenje odpadnih voda z do 99-odstotno učinkovitostjo zagotavlja visoko varnost naložbe, tudi če bodo zakonske zahteve strožje.

Ne spreglejte