Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 10. 2018,
10.10

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

čiščenje Prha nasveti pametni dom dom

Nedelja, 7. 10. 2018, 10.10

5 let, 6 mesecev

Odstranjevanje vodnega kamna in umazanije iz kadi in prh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
čiščenje kadi in kabin | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kadi in prhe so ena najbolj umazanih mest v naših domovih, v nekaterih primerih še bolj od straniščnih školjk. Po končanem prhanju velikokrat ne pomislimo na to, da je treba za seboj počistiti, da se v kabini za prhanje ali kadi ne bi nabirala vodni kamen in plesen. Ostanki mila prav tako pustijo sledi, ki jih je ob nerednem čiščenju težko odstraniti.

straniščna školjka
Trendi Česa nikakor ne smete metati v straniščno školjko

Kopalni prostori so zbirališče bakterij, plesni, vodnega kamna, mineralov in drugih umazanij, od uporabljenih mil in kopalnih pripomočkov, ki jih uporabljamo med kopanjem. Če ne poskrbimo za redno čiščenje, postanejo zelo nezdrav prostor, kjer uživanje lahko postane tudi zdravju škodljivo.

Vlaga, ki nastane ob prhanju, povzroči optimalno okolje za razmnoževanje bakterij in mikrobov, ki se prenesejo na celotno območje kopalnega prostora, tudi zunaj kadi ali prhe, zato je redno vzdrževanje ključ za ohranjanje zdravju varne kadi ali prhe in ne nazadnje celotne kopalnice.

umazanija v kadeh in prhah | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bela umazanija v kopalnih prostorih nastane zaradi trde vode

Nepobrisana voda se nabira v kadeh in prhah, ki se čez čas začne razgrajevati, vidni ostanki te pa so minerali, ki so naravno prisotni v vodi. Ko voda izhlapi in se posuši, se minerali posedajo na površino in postanejo trdi ter jih je zelo težko odstraniti.

Z minerali se mešajo tudi ostanki milnice kot stranski pojav uporabljenih mil. Čeprav bela umazanija neposredno ne škoduje steklu in keramiki, lahko leta nabiranja tega povzročijo njuno bledenje in nabiranje plesni.

Z naravnimi sestavinami nad trdovratne madeže

Soda bikarbona in beli kis sta vestranski čistili, s katerima lahko odstranite vrsto madežev, ki se naberejo v naših kadeh in prhah. Zelo uporabna sta tudi navadna kuhinjska sol in mehčalec za perilo.

Razpršilo iz belega kisa in pasta iz sode bikarbone:

- Zmešajte beli kis z vodo v razmerju 50:50. Dobro premešano tekočino prelijte v staro plastično pakiranje čistila za steklo. Snov razpršite na vsa umazana območja, vključno s keramičnimi površinami, steklom in porcelanom. Pustite stati od dve do tri ure. Kad ali prho sperite z vodo in na koncu obrišite s krpo iz mikrovlaken.

- Vogale in razpoke, ki jih imate na kopalnih površinah, očistite s pasto, narejeno iz sode bikarbone in vode. Naj bosta v razmerju 3:1. Po želji lahko uporabite tudi manjšo količino limonovega soka ali navadne soli. Pasto nanesite na vse vogale, nato te dele ponovno popršite z mešanico belega kisa in vode. Pustite stati od dve do tri ure, nato s ščetko za zobe sčetkajte plesen stran. Sperite z vodo in obrišite s krpo iz mikrovlaken.

- Po čiščenju ne pozabite dobro prezračiti svoje kopalnice, saj soda bikarbona in kis sproščata zelo močne vonjave, med njimi tudi ogljikov dioksid.

Steklene predele lahko prav tako očistite z razpršilom iz kisa in vode. Zelo dobro pa deluje tudi navaden mehčalec za perilo. Ta je narejen za mehčanje trde tkanine, ki prav tako učinkovito deluje pri mehčanju vodnega kamna.

čiščenje kadi in kabin | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bombažno krpo navlažite pod vodo in nanesite količino mehčalca, kot mislite, da je treba. Podrgnite po steklu. Takoj ko boste začeli opažati, da se madeži topijo, jih odstranite s čisto krpo.

Na koncu lahko še dodatno z vodo sperete steklene površine in jih ponovno obrišete z razpršilom za čiščenje stekla in papirjem, da bi odstranili prav vse lise, ki v tem procesu lahko nastanejo.

čiščenje kadi in kabin | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Preprečevanje ponovnega nastanka plesni in vodnega kamna ter vzdrževanje

Da bi preprečili ponovni nastanek plesni in vodnega kamna, poskrbite za to, da kopalnico vsakič po prhanju dobro prezračite, da se odstrani vsa odvečna vlaga.

Odprite okno za vsaj deset minut. Če tega nimate, razmislite o namestitvi prezračevalnika.

Po vsaki uporabi kad in kabino pobrišite s krpo iz mikrovlaken, saj ta zelo dobro deluje na gladkih površinah, obenem pa je tudi zelo vpojna.

Temeljitega čiščenja kopalnih prostorov se lotite vsaj enkrat na mesec, saj tudi z rednim vzdrževanjem ne odstranimo vseh bakterij, ki nastanejo ob vsakodnevni uporabi.

Medenino očisti soda bikarbona, pipe beli kis

Na žalost vodnemu kamnu ne uide niti medenina. Zmešajte manjšo količino sode bikarbone z limonovim sokom in mešanico z zobno ščetko nanesite neposredno na medenino. Pustite stati, obrišite z mokro krpo in nato še s suho.

Vodni kamen s pip in glav za prhanje gre najlažje odstraniti z belim kisom. Manjšo količino belega kisa vtrite v papirnato brisačo, to pa ovijte čez pipo. Pustite stati nekaj ur. Če opazite, da se vodni kamen ni povsem raztopil, podrgnite z zobno ščetko in nato ponovno sperite z vodo. Na koncu obrišite s krpo iz mikrovlaken. Pipa bo ponovno sijoča kot nova.

Poskrbite za redno menjavo pregradnih zaves

Tako kot na preostalih površinah se tudi na pregradne zavese kadi ali prh lepi vsakršna umazanija. Na teh lahko najdemo celo več umazanije, saj kot pregrada blokira ogromne količine vode. Na njih tudi hitreje nastaja plesen, zato začne čez čas zeleneti in smrdeti.

kopalna zavesa | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Da bi se izognili neprijetnemu vonju, ki ga oddaja umazana zavesa, poskrbite za to, da jo redno menjate z novo. Če se vam zdi kupovanje novih nespametno zapravljanje, jo lahko operete tudi v pralnem stroju, vendar ne na najvišiji temperaturi.

Pred pranjem v pralnem stroju jo namočite v vodo, v katero zlijete majhno količino belila, da zbledijo prav vsi trdovratni madeži. Oprane zavese ne obešajte mokre, ampak jo pustite, da se popolnoma posuši.

domače živali
Trendi Prilagajanje doma potrebam vaših hišnih ljubljenčkov
Ne spreglejte