Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 7. 2018,
9.23

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Dom in vrt pametni dom zalivanje namakalni sistem Poletni Dan

Sreda, 4. 7. 2018, 9.23

2 meseca

Namestite samodejni zalivalni sistem za brezskrben dopust

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
namakalni sistem | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pred odhodom na dopust bo treba poskrbeti za zalivanje vrta. Če nimate v bližini nikogar, ki bi vam priskočil na pomoč pri oskrbi vrta, ko boste na počitnicah, si lahko pred odhodom omislite namakalni zalivalni sistem, ki bo poskrbel za zdrav in zelen vrt do vašega prihoda. 

Namakalni sistemi niso samo priročni, ampak so tudi izjemno funkcionalni in zalivanje z njim je veliko bolj racionalno. Pri ročnem zalivanju porabimo namreč več vode, kot je je potrebno za zalivanje vrta, hkrati pa nanašamo vodo na vrtnine neenakomerno, kar pomeni, da z nespametnim zalivanjem vrtninam bolj škodimo, kot koristimo.

namakalni sistem | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Z namakalnim sistemom privarčujemo 

Z dobro urejenim namakalnim sistemom lahko privarčujete tudi več kot polovico vode, kot bi je z ročnim zalivanjem.

Ker gre za samodejno urejen sistem, vaše zalivanje ne bo več odvisno od razpoložljivega časa, hkrati pa z urejenim urnikom zalivanja pomagate vrtninam do boljše rasti. 

Zalivanje je enostavnejše in enakomernejše

Večina bolezni, ki prizadene vrtnine, nastane zaradi nespametnega in neenakomernega zalivanja. Veliko ljudi namreč ne ve ali ne zna oceniti, kolikšno količino vode vrtnine potrebujejo, zato prihaja do prekomernega zalivanja vrtnin, s čimer tvegamo umiranje rastlin in prenašanje bolezni, bakterij, virusov in škodljivcev, ki se prenašajo v mokrih in vročih razmerah. 

Namakalni sistemi so nameščeni tako, da zagotavljajo optimalno količino vode za vaše vrtnine, hkrati pa zalivajo enakomerno in optimalno. 

zelenjavni vrt
Trendi Vrtnarska opravila v mesecu juliju

namakalni sistem | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Na kaj morate biti pozorni

Pri nameščanju namakalnega sistema morate paziti, da ga prilagodite potrebam in velikosti svojega vrta. Razmislite, na kakšen način želite izpeljati namakalne cevi, ali želite sistem uporabiti na celem vrtu ali samo na območju, kjer je redno zalivanje nujno.

Tudi razmere vašega terena imajo pomembno vlogo, saj je treba nameniti pozornost tudi okoliškemu terenu. Če imate okoli vrta zelenico, bi bilo smiselno sistem namakanja namestiti tudi nanjo, saj ta v poletnih mesecih potrebuje redno zalivanje, da bi ostala zdrava.

Namakalni sistemi se med seboj razlikujejo

Pred namestitvijo sistema se je smiselno posvetiti s strokovnjakom s tega področja, saj se namakalni sistemi med seboj razlikujejo in za varčno in najbolj optimalno rešitev niso dovolj samo ustrezne cevi, ampak tudi krmilniki, šobe in razpršilci, ki jih je treba prilagoditi glede na razmere v vašem vrtu. 

namakalni sistem | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock S samodejnim namakalnim sistemom na brezskrbne počitnice

Samodejni namakalni sistem vam omogoča namestitev časa in intervala zalivanja, kar pomeni, da vam med počitnicami ne bo treba skrbeti, ali vaše vrtnine dobijo dovolj vode.

Celotno delovanje samodejnega namakalnega sistema je povezano do glavnega krmilnika, ki skupaj z elektromagnetnimi ventili omogoči popoln nadzor nad zalivanjem, ki ga lahko predhodno uravnate glede na sezonske potrebe. 

Škropilnike, ki škropijo vodo, lahko namestite pod zemljo ali zunaj. Če jih namestite pod zemljo, v času zalivanja izskočijo in se ponovno vrnejo v zemljo. Zunanji škropilniki niso tako priročni, saj lahko tvegate njihovo predčasno okvaro, ki jo lahko povzročijo ptice in druge vrtne in domače živali. Cevi za namakanje so v celoti izpeljane pod zemljo, zato ni bojazni, da bi te kvarile estetsko privlačnost vašega vrta.

Dela se lotite pred rastno sezono

Namakalne sisteme je najbolje postavitvi pred vrtno sezono ali po njej, v poznih jesenskih in zgodnjih pomladnih dneh, ko še niste zasadili prvih vrtnin, saj nameščanje zahteva kopanje zemlje in polaganje cevi. Če pa o postavitvi razmišljate zdaj, pa ni treba skrbeti, saj lahko sistem postavite okoli že rastočega vrta in zelenice. 

vrt
Trendi Kako obvarovati vrt pred prihajajočo poletno vročino
Ne spreglejte