Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 7. 2018,
11.30

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Dom in vrt Vrt Vrt vrtnarjenje opravilo

Ponedeljek, 2. 7. 2018, 11.30

2 meseca, 2 tedna

Vrtnarska opravila v mesecu juliju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
zelenjavni vrt | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Z julijem smo stopili v poletno sezono vrtnarskih opravil. Ta zaznamuje čas, ko večina odide na zaslužene počitnice, zato bo treba prej poskrbeti še za vrtnine. Potrebna bo priprava na čas, ko bo vrt sameval. Najpomembnejše opravilo, ki vas čaka v prihajajočih poletnih mesecih, je ustrezno zalivanje vrtnin, da bodo lahko preživele visoke temperature.

Redno zalivanje je najpomembnejše pri negi vašega poletnega vrta, saj med pretakanjem po zemlji prenaša hranilne snovi, daje oporo in hranilno ravnotežje vrtninam.

zalivanje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Zalivajte ob zgodnjih jutrih

V poletnih mesecih zalivanje še posebej priporočamo v zgodnjih jutranjih urah, ko je zemlja še dovolj hladna. Z jutranjim zalivanjem pa boste prav tako nahranili svoje vrtnine čez ves dan, tako da bodo lažje prenašale vročino.

Če načrtujete dopust v juliju, predlagamo, da namakanje vrta zaupate sosedom.

Shranjujte deževnico

Redno spremljajte vremenske napovedi in ob deževnih dneh pripravite zabojnike za shranjevanje deževnice, saj je ta najbolj primerna za zalivanje vrtnin v poletnih mesecih. Z njeno uporabo se boste izognili tudi višjemu računu za vodo, saj poletno zalivanje vrtnin zahteva izdatnejše zalivanje.

visoka greda
Trendi Izdelajte si svojo visoko gredo #video

zelenjavni vrt | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Na zelenjavnem vrtu pobiramo vrtnine

Julija že skrbno pobiramo vrtnine, ki so zorele čez pomlad. To je čas pobiranja zrelih paradižnikov, paprik, kumar, bučk, špinače in stročnic.

Med pobiranjem vrtnin skrbno pregledujte grede in se znebite ovenelih, gnilih plodov in rastlinja. Med odsotnostjo naj vrtnine, kot so stročnice, pobirajo sosedi, saj te rastejo zelo hitro in jih je zato treba redno nabirati, da naredite prostor novim. 

Julija lahko poskrbimo za jesenske vrtnine

V sredini julija svoj vrtnarski čas namenite sajenju jesenskih vrtnin, kot so solatnice, sadike zelene in ohrovta. Sadike ustrezno zaščitite pred poletnimi točami in nevihtami, da ne bi uničile pridelka, še preden zares dobro vzklije. Zelenjava, posajena julija, bo dozorela jeseni in jo bo lahko nabirati vse do pozne jeseni.

zelišča | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Zelišča nabirajte v jutranjih urah

Tako kot vaše vrtnine lahko julija nabirate tudi prva zelišča kot tudi njihove semenke. Če se odločite za sušenje zelišč, jih nabirajte skupaj s stebli, jih povežite v šopke in pustite sušiti na prostem.

Nedozorela zelišča redno pregledujemo, slabo rastoča po potrebi pognojimo ali jih odstranimo z vrta, da ne bi zavirala rasti preostalih. Julija lahko počasi začnete pripravljati zelišča za čajne mešanice.

Nabirajte sladke plodove jagodičevja

V prvih dnevih poletne sezone lahko začnete obirati jagodičevje, ki ga bo treba tudi obrezati. Ovenele plodove odstranimo in pazimo, da jih redno nabiramo, saj s tem zagotovimo ravnotežje na poganjkih. Redno pregledujemo rastlinje za znaki bolezni in škodljivci.

okrasni vrt | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Ne pozabite tudi na okrasni vrt

Okrasni vrt redno zalivajte in ga gnojite z rastlinskimi substrati. Redno pregledujte listje in ovenele cvetove odstranite, da bi podaljšali cvetenje rož.

Drugo polovico julija posvetite presajanju. Poskrbite tudi za obrezovanje grmičevja in žive meje.

Zelenico kosite na višini 5 centimetrov

V poletnih mesecih ne pretiravajte s košnjo zelenice, raje jo pustite rasti. Kosite največ dvakrat na mesec v višini 5 centimetrov. Ob zalivanju vrta ne pozabite tudi na namakanje zelenice.

Pred odhodom na dopust predlagamo, da na zelenici opravite aeracijo - postopek prezračevanja, ki vključuje luknjanje zemlje z vilami, da bi omogočili boljši pretok zraka in vode do korenin trave.

kosilnica
Trendi Kako izbrati pravo kosilnico za svojo zelenico
Ne spreglejte