SiolNET. Dom Oprema in dekor
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zlata pravila pri obešanju slik, ki se jih moramo držati

0,58

termometer

obešanje slik
Foto: Thinkstock

Opremljanje in okraševanje prostorov je stvar posameznika in njegovega osebnega okusa, vendar obstaja nekaj temeljnih načel, ki se jih je pri tem treba držati, da bi vsi uporabljeni elementi delovali skladno in v sorazmerju med seboj.

vignette Dom Vsi to počnemo, pa ne vemo, kako se temu reče

Pri okraševanju s slikami ni nič drugače, saj pri tem ne gre samo za preprosto obešanje del, ki so nam všeč. Treba je upoštevati nekaj ključnih stvari, kot so razmerja, barve, obsegi in deleži, da bi slike zasijale v vsej svoji lepoti. 

Te osnove imajo pomembno vlogo, saj vam lahko pomagajo pri prilagajanju slik preostalemu hišnemu okrasju in pohištvu. Nepravilno obešena slika lahko pokvari prostorsko ravnotežje in ne nazadnje tudi samo vzdušje.

Ne glede na to, ali obešate večji kos umetniškega dela ali več manjših slik, lahko pri neupoštevanju razmerij slike delujejo izstopajoče in neprijetno na pogled.

obešanje slik Foto: Thinkstock

Zakaj sta pomembna merilo in delež

Osnova notranjega oblikovanja je, da resnično razumemo, kaj pomeni merilo in v kakšnem razmerju je do deleža v prostoru. Merilo se nanaša na velikost enega predmeta glede na drugega, še posebej pa je uporabno pri slikah.

Gre za upoštevanje razmerij med slikami ter velikosti prostora v odnosu do človeka in njegovega pogleda. Pri merilu niso toliko pomembne dimenzije samih slik, kot je pomembna harmonija pohištva v odnosu do teh.

Čeprav sta merilo in delež v svoji osnovi dokaj podobna, se delež nanaša na splošno razmerje nasičenosti med pohištvom in okrasnimi elementi ter na to, kako se med seboj kohezivno povezujejo.

Pri merilu gre torej za upoštevanje razmerij med slikami, medtem ko se delež nanaša na upoštevanje njihove količine. Sledenje tem pravilom ustvari potrebno ravnotežje, ki naredi prostor še bolj funkcionalno povezan.

razmerja slik Foto: Thinkstock

Triki za doseganje pravega razmerja

Nikoli ne obešajte umetnin nad pohištvo, ki je po dolžini krajše od same slike, saj bo celotna stvar videti zelo neuravnoteženo in nesorazmerno. Element slike mora dopolnjevati prostor okoli kosa pohištva, ne pa mu krasti pozornosti.

Odločite se za kos pohištva, ki bo deloval kot osrednja točka prostora in okoli katerega boste gradili preostale elemente, v tem primeru slike. Velikost teh je vedno treba prilagoditi velikosti glavnega elementa, ki ga želite poudariti, še posebej če jih nameravate obesiti v njegovi neposredni bližini.

Odličen način pri iskanju tovrstnega razmerja je, da umetnino ali slike pred samim obešanjem položite na tla pred pohištvom in izdelate približen tloris, kako bi jih izobesili. Tako boste dobili vizualno in tudi prostorsko predstavo, kako bo celotna stvar videti na steni. Premikajte slike in iščite načine, da bodo najbolje delovale na zidu.

kolaž slik Foto: Thinkstock

Ena velika slika ali več manjših, kako se odločiti

Kakšne dimenzije slik uporabiti, je najbolj odvisno od tega, na kako veliko steno jih nameravate obesiti. Načeloma je dobro spoštovati pravilo, da manjše slike bolj pridejo do izraza na ozkih zidovih, velike pa na velikih in širokih zidovih.

Te ponavadi izobesimo kar na največji zid, ki ga imamo v prostoru. Pri manjših slikah računajte na to, da boste iz njih izdelali neke vrste kolaž, ki ga bo treba obravnavati kot celoto - eno veliko sliko. Središče tovrstnega kolaža mora biti v višini oči.

Kolaž ali večje slike nikakor ne smejo presegati 75 odstotkov širine prvega bližnjega pohištva, pa naj bo to komoda, sedežna garnitura ali postelja. Tudi višina, na katero jih boste obesili, je pomembna. Postavite jih vsaj pol metra nad pohištvom.

Če jih nameravate izobesiti na prazen zid, kjer pohištvo ne bo v napoto, se tega načela ni treba držati. Tu se držite predvsem načela dimenzije stene in količine slik, ki jih želite na to obesiti.

Simetrična umestitev je odlična za slike, ki so si podobne po velikosti, obliki in vsebini. Tovrstna metoda postavljanja vam omogoča ustvarjanje kolaža, saj ponuja vizualno ravnovesje, obenem pa dodaja prostoru potrebno teksturno in barvni kontrast.

Središče kolaža slik mora biti v višini oči. Skupina slik ne sme biti nikoli več kot 15 centimetrov narazen. Središče kolaža slik mora biti v višini oči. Skupina slik ne sme biti nikoli več kot 15 centimetrov narazen. Foto: Siol.net

Če imate več slik, ki so si po velikosti popolnoma različne, lahko ustvarite asimetrično postavitev, ki pa vseeno ustvari naravno ravnotežje. To ne bo izstopalo v primerjavi z drugimi elementi. Večje slike izobesite nižje od manjših, tako da se spodnja in zgornja meja ne ujemata. Povezovanje večjih in manjših slik lahko ustvari zanimivo sinergijo.

Največja slika naj bo najnižje ležeča, najmanjša pa najvišje. Vmes postavite slike preostalih dimenzij. Največja slika naj bo najnižje ležeča, najmanjša pa najvišje. Vmes postavite slike preostalih dimenzij. Foto: Siol.net

Kam slike postaviti v različnih prostorih

V dnevni sobi se ponavadi pozornost usmeri na televizijo, ki je postavljena na pohištvo ali obešena na steno. Če želite dodati slike okoli televizije, to obravnavajte kot "samostojno sliko". Slike lahko postavite nad televizijo ali okoli nje.

Če je vaša televizija med večjimi, prostor okoli te raje pustite prazen, saj lahko v nasprotnem primeru kombinacija slik in televizije delujejo preveč kičasto in zadušljivo. Slike lahko obesite tudi nad kavči in sedežnimi garniturami, pri čemer v širino nikakor ne smejo presegati širine kavča. Če imate sedalne površine nameščene pod okni, lahko slike izobesite med vmesnim prostorom.

Hodniki so še posebej primerni za obešanje slik, saj tu ponavadi ni nobenih drugih elementov, ki bi jih lahko motili. Nekateri se odločajo za izdelavo galerije slik, ki se razprostira po najdaljšem zidu, ali pa jih postavijo nad stopnišče. Pri manjših hodnikih s slikami ne gre pretiravati. Odločite se za eno ali dve sliki, ki bosta v središču pozornosti.

V spalnicah slike najbolje delujejo na zidu, ob katerega je naslonjena glava postelje. Te naj bodo v višini, ki dovoljuje vsaj pol metra prostora med okvirjem postelje in okvirjem slik. Ozke vertikalne postavitve slik dobro delujejo nad nočnimi omaricami, vendar jih ne obešajte višje, kot sega okvir postelje. Tu naj bodo slika in okvir v isti vodoravni dolžini.

Kopalnice so ponavadi najmanjši prostor v hiši, zato moramo biti pri obešanju slik preudarni. Najboljši prostor za slike je nad kopalniško školjko ali v neposredni bližini okna, če ga imate.

obešanje slik Foto: Thinkstock

kristali Dom Okraševanje prostorov s kristali in kako izbrati prave

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin