Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2018,
10.04

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

vignette dekoracija oprema dom

Četrtek, 20. 9. 2018, 10.04

5 let, 7 mesecev

Vsi to počnemo, pa ne vemo, kako se temu reče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
vignette | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vsi imamo v domačem ali poslovnem prostoru prav posebno mesto, ki je namenjeno samo razkazovanju okrasja. Naj gre za namizno svetilko, ob katero postavimo še sliko in kakšno knjigo, ali pa za police regalov in komod, kjer ob rožah razstavljamo še majhne drobnarije, na katere nas vežejo čustveni spomini.

Temu nikoli ne namenjamo večje pozornosti, vendar ima ta navada posebno ime. V svetu arhitekture in notranjega oblikovanja temu rečejo vignette (vin-jet, op. p.), vendar ne gre za povezavo z bolj znanim, a že kar zastarelim filtrom Instagrama.

kristali
Trendi Okraševanje prostorov s kristali in kako izbrati prave

Dekorativni slog, za katerega se odločamo vsi

Tovrstni slog označuje tiste površine, ki jih dokaj redno spreminjamo s premeščanjem in dodajanjem predmetov ter dekorativnih malenkosti. Za večino tistih, ki blogajo o življenjskem slogu, je vignette pomemben vizualni element pri oblikovanju fotografij, s katerim želijo razbiti monotonost in povečati estetsko privlačnost fotografije. 

Vignette je torej majhno, slogovno oblikovano območje. Gre za skupek okrasnih elementov na mizi, policah, komodah ali celo sedežnih garniturah, ki jih je mogoče videti skoraj v vseh prostorih doma. Gre tudi za povsem preprost način, kako osvežiti prostor in mu dodati središčno točko, ne da bi ob tem trpela denarnica. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elizabeth (@blueandwhitehome) on

Kako doseči pravi vignette

Prav veliko truda vam v to ne bo treba vložili, saj ne gre za težaško delo. Priporočljivo je, da pred urejanjem svojega kotička premišljeno izberete predmete, ki se med seboj povezujejo in imajo neko estetsko podobnost, na primer barvo ali velikost. 

Ključ do uspešnega oblikovanja sloga vignette je, da izberete predmete, kot so knjige, slike, luči in preostale drobnarije, ki se med seboj dopolnjujejo po barvnem tonu. To seveda ne pomeni, da v svoj kotiček ne smete vnesti močnejših kontrastnih barv, a te nikakor ne smejo prevladovati. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luiza Krolczuk (@homelikeilike) on

Razmislite o tem, kaj želite izpostaviti in kaj želite s tem sporočiti. Osredotočite se na predmet, ki ga želite še posebej poudariti in za katerega želite, da pritegne pozornost. Okoli njega gradite preostale elemente. Iščite in kombinirajte predmete, ki se barvno dopolnjujejo z glavnim predmetom, vendar naj ne bodo preveliki, ker mu lahko odvzamejo pozornost.

Pri načinu vignette je najbolje kombinirati velike, srednje velike in majhne predmete, saj je to videti lepše in estetsko zanimivejše. S kombiniranjem različnih predmetov dobimo potrebno vizualno asimetrijo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Interior Stylist + Enthusiast (@space_distilled) on

Prav tako uporabite največ tri različne odtenke barv, saj boste dosegli bolj urejen in organiziran videz. Vignette pride najlepše do izraza na kavnih mizicah, komodah in višjih policah, saj pogled beži proti njim.  

Postavitev samih elementov je prav tako pomembna. Višji predmeti, kot so svetilke, sveče, stojala in vaze, bi morali biti postavljeni ob strani, nikakor ne na sredini. Cvetlične aranžmaje postavite v kot in pustite nekaj prostora med preostalimi predmeti. Najmanjši predmeti naj bodo na sredini. 

Ne pozabite na ustrezno ozadje

Da bi vaša postavitev prišla do izraza, je treba razmišljati tudi o ozadju. Najlepše je belo ozadje, zelo dobro pa deluje tudi postavitev na okenskih policah, vendar je pri tem treba paziti, da ne uporabite prevelikih predmetov, saj lahko blokirajo naravno svetlobo. 

Če vam je bližje eklektični slog, lahko v ozadje vključite barvne tapete, polne vzorcev in različnih tekstur. Namesto teh lahko barvitost vnesete tudi z večjimi umetninami, ki bodo s svojimi vzorci ponudile potrebno barvno razigranost, ta pa bo razbila monotonost. Pri ozadju dobro delujejo tudi ogledala, saj prostor vizualno povečajo in razširijo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luiza Krolczuk (@homelikeilike) on

Ravnotežje je ključ vsega

Najpomembnejši dejavnik pri ustvarjanju lastnega dekorativnega aranžmaja je, da je prijeten na pogled. Še en dejavnik, ki ga morate upoštevati in brez katerega ne gre, je to, da so vsi elementi v ravnotežju.

Pazite na postavitev, na to, kako si predmeti sledijo od leve proti desni, saj nam pogled ponavadi najprej beži v levo, šele nato v desno. Pozorni bodite tudi na prostor med predmeti, saj ti ne smejo biti postavljeni predaleč drug od drugega, vseeno pa morajo med seboj imeti nekaj prostora, da "dihajo".

Kris Jenner
Trendi Kako je videti garderobna "omara" Kris Jenner #video

Kako do popolne fotografije na Instagramu

Ker je vignette najbolj priljubljen prav na Instagramu, smo za vas zbrali nekaj nasvetov, kako posneti čim lepšo fotografijo, ki bo poudarila tako lepoto okrasnih elementov kot osrednjega predmeta. 

1. Dekorativni dodatki naj bodo vedno na robu fotografije, nikoli jih ne postavljajte v ospredje. 

2. Ne dušite fotografije s preveč dekoracije, izberite največ dva ali tri predmete.

3. Izberite en predmet močnejše barve, da ustvarite barvni kontrast.

4. Predmetov ne fotografirajte od strani oziroma s telefonom, postavljenim diagonalno.

5. Svetloba naj ob fotografiranju pada neposredno na dekoracijo.

6. Držite se kompozicijskih elementov in pravila tretjin.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jessa Smith (@lovingfarmhouse) on  

Ne spreglejte