SiolNET. Dom Oprema in dekor
Vsebino omogoča Daikin
  • Messenger
  • Messenger

Zakaj bi za svoj ogrevalni sistem izbrali prav toplotno črpalko?

Vsebino omogoča Daikin

Da je tako pri obnovah kot novogradnjah velikega pomena tudi energetska učinkovitost našega doma, je v zadnjih nekaj letih postalo del našega zavedanja. Prav zaradi tega je izbira toplotne črpalke vse bolj priljubljena izbira za ogrevanje in hlajenje. Ob tem pa je ključno, da se zavedamo, da gre tukaj za dolgoročno naložbo, ki morda na začetku zahteva nekoliko več truda in finančnih sredstev, toda na dolgi rok prinaša kopico zadovoljstva in prihrankov.

Daikin | Foto: Daikin Foto: Daikin

Toplotne črpalke DAIKIN - rešitev prihodnosti!

Prilagodljivost, učinkovitost, dolgoročna donosnost naložbe in manjši vpliv na okolje so tako le nekateri od razlogov, zaradi katerih si želijo lastniki stanovanj nadomestiti svoje obstoječe sisteme na osnovi fosilnih goriv s toplotnimi črpalkami. Pogosta napačna predstava med bodočimi lastniki toplotnih črpalk je, da so toplotne črpalke primerne samo za nove domove, čeprav so toplotne črpalke v resnici lahko vsestranski sistem za ogrevanje, toplo vodo in hlajenje vašega doma. Prav zaradi tega postaja vse bolj jasno, da so prav toplotne črpalke rešitev prihodnosti.

Toplotne črpalke poganjajo predvsem obnovljivi viri energije. V trenutku, ko bo vaša toplotna črpalka nameščena, bo zagotovila 100 odstotkov vašega ogrevanja in zadostila 100 odstotkom vaših potreb po topli vodi, veliko učinkoviteje kot kotel na fosilna goriva. Zaradi tega so dandanes toplotne črpalke ena najbolj ekonomičnih in do okolja prijaznih rešitev ogrevanja.

Prav tako je velikega pomena to, da imajo toplotne črpalke na splošno cenejše obratovalne stroške kot tipični plinski kotel, ker uporabljajo hladilni krogotok za prenos toplote iz zunanjega zraka v vaš dom, s čimer ohranjajo udobno temperaturo. Zaradi tega za delovanje potrebujejo bistveno manj energije, imajo manjši vpliv na okolje in zagotavljajo bistveno nižje račune za komunalne storitve.

Na trgu obstaja več različnih vrst toplotnih črpalk, zato odkrivanje delovanja toplotnih črpalk in odločitev, ali je izbrana toplotna črpalka prava izbira za vas in vaš dom, ni lahka naloga. Na vašo odločitev bosta tako močno vplivali vrsta vaše nepremičnine in podoba vaše obstoječe ogrevalne naprave. Na primer: nakup toplotne črpalke zrak-voda je najbolj koristen, če toplotno črpalko uporabljamo s sistemom talnega ogrevanja ali za ogrevanje s toplim zrakom, saj so potrebne nižje temperature vode.

Katere vrste toplotnih črpalk poznamo? 

Daikin | Foto:

Za novogradnje, energetsko učinkovite stavbe in nadomestitev električnih ogrevalnih sistemov:

Nizkotemperaturne toplotne črpalke zrak-voda bodo zagotavljale ogrevanje, toplo vodo in želeno hlajenje. Toplotne črpalke zrak-zrak, splošno znane kot klimatske naprave, so preproste za namestitev in predstavljajo nižjo cenovno naložbo. Obe toplotni črpalki pridobivata energijo iz zunanjega zraka, da na energetsko učinkovit način zagotavljata tako ogrevanje kot hlajenje.

Za renovacije in zamenjavo starejših plinskih kotlov:

Visokotemperaturne toplotne črpalke zrak-voda so idealne za priključitev na obstoječi cevovod in starejše radiatorje, ki delujejo pri višjih temperaturah kot sodobni ogrevalni sistemi. Te toplotne črpalke lahko zagotavljajo ogrevanje, toplo vodo in dodatno hlajenje (razen če so priključene na radiatorje), voda kot medij za prenos energije pa zagotavlja optimalno udobje.

Ali se naložba v toplotno črpalko obrestuje?

Daikin | Foto: Daikin Foto: Daikin

Nobenega dvoma ni, da bo namestitev sistema toplotne črpalke na začetku zahtevala znatno naložbo, ki je običajno večja kot namestitev standardnega kotla na fosilna goriva. Velikost naložbe je odvisna od različnih dejavnikov, kot so vrsta toplotne črpalke, velikost vašega doma in to, s kakšno napravo je toplotna črpalka povezana (radiator, talno gretje ...). 

Kljub cenovno veliki naložbi bo donos, ki ga boste s svojo toplotno črpalko pridobili z udobjem, zanesljivostjo in manjšimi računi za energijo v njeni življenjski dobi, močno odtehtal njeno namestitev. Vsak kilovat električne energije, porabljene s toplotno črpalko, proizvede od tri do štiri kilovate obnovljive toplote iz zraka, kar predstavlja od 300- do 400-odstotno izboljšanje učinkovitosti. Toplotne črpalke bodo delovale učinkoviteje, če je dom dobro izoliran, zato je pomembno razmisliti o nadgradnji ustrezne izolacije in zaščite pred prepihom, da bi dosegli najvišjo stopnjo učinkovitosti.

Nobenega dvoma ni, da je namestitev novega ogrevalnega sistema velika odločitev. Namestitev lahko močno vpliva na vaše domače okolje in stroški namestitve se lahko hitro povečajo, če niste dobro pripravljeni. Dolgoročno pa je namestitev toplotne črpalke vredna naložbe in dela, ki ste ga vložili, saj bo vaša nova toplotna črpalka služila vam in vaši družini še mnogo let.

Prehod na energetsko učinkovito toplotno črpalko, ne glede na to, ali je predpisana po zakonu ali ne, je nedvomno dobra odločitev, še posebej če lahko za pomoč pri začetni naložbi pridobite nepovratna sredstva.

Medtem ko mnogo tradicionalnih ogrevalnih sistemov zahteva nekaj rednih korakov za ustrezno delovanje, naj bo to dolivanje goriva ali polnjenje kuriva, lahko toplotna črpalka začne ogrevati s pritiskom na gumb. S svojo toplotno črpalko se lahko povežete tudi prek telefona z aplikacijo Daikin Onecta, ki omogoča upravljanje na daljavo.

Daikin | Foto:

Toplotne črpalke Daikin Altherma poganja obnovljiva energija. Zmanjšajte svojo odvisnost od fosilnih goriv, preklopite na toplotno črpalko Daikin in pri tem še prihranite.
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin