Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 7. 2015,
14.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

advertorial klimatska naprava gospodinjski aparati vročinski val

Ponedeljek, 20. 7. 2015, 14.00

2 meseca, 1 teden

Vas je vročina prepričala, da je čas za nakup klime?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Poletja postajajo vse bolj vroča, letos je za na nami že tretji vročinski val. Nakup klimatske naprave je tako vse pogostejša odločitev. Kaj upoštevati pri nakupu in vzdrževanju?

Klimatska naprava je še posebej dobrodošla tam, kjer živijo majhni otroci, starejši, no, pravzaprav počutje in kakovost bivanja izboljša prav vsem. Če tudi vi razmišljate, kako bi pregnali vročino iz svoje dnevne sobe, je čas, da kupite klimatsko napravo. Na kaj bodite pozorni pri nakupu?

Kaj mora imeti dobra klimatska naprava?

Nakup klimatske naprave je investicija za več let, zato se vam bo obrestovalo, da kupite zares kakovostno, takšno, ki bo delovala dolgo in brez okvar. Najbolje je, da se pri izbiri posvetujete s strokovnjaki in jim zaupate tudi montažo.

Katero izbrati?

Na izbiro je več vrst klimatskih naprav, zato se pred nakupom pozanimajte, katera je najprimernejša za vaš dom. Na trgu ponujajo prenosne, stenske split sisteme, okenske klime, kanalske talne in še druge, bolj kompleksne.

Split klimatska naprava

Pri nakupu split klimatske naprave vam bodo strokovnjaki podjetja GA+kuhinje ves čas na voljo, od svetovanja glede dizajna do končne vgradnje. Klimatska naprava ima ločena zunanji in notranji del, ki sta med seboj povezana z napeljavo (električno napeljavo in cevmi, v katerih se pretaka hladilni plin). Toploto v prostoru odvzema in jo pošilja v zunanji del, ki se zaradi tega tudi segreva. Notranja enota hladi zrak v prostoru, danes večina modelov omogoča tudi ogrevanje prostorov.

 

Prenosna oziroma premična klimatska naprava

Nekoliko hitrejša in preprostejša rešitev proti vročini je prenosna klimatska naprava. To lahko postavite kamorkoli v prostor, saj vsebuje vse elemente za delovanje, tudi hladilni kompresor. Edina omejitev pri postavitvi je cev, po kateri morate topel zrak odvajati ven. To lahko storite skozi priprto okno, zidno rešetko ali odprtino v zidu, v nasprotnem primeru se prostor ne bo ohladil. Za montažo in pravilno namestitev cevi se obrnite na strokovnjake iz trgovin GA+kuhinje.

Naredite izračun moči klimatske naprave

Tudi to nalogo zaupajte strokovnjakom, ki vam bodo izmerili površino prostora, ki ga želite klimatizirati.

V trgovinah GA+kuhinje vam bodo določili, kako močno klimatsko napravo potrebujete. Izračun bo odvisen od velikosti prostora, pa tudi od kakovosti izolacije. Poleg tega bodo upoštevali tudi moč drugih strojev in aparatov, ki so v tem prostoru, tako da bodo delovanje klime zares optimizirali in prilagodili vašemu domu.

Vas skrbi, da bodo poskočili stroški? Preprečite jih z naslednjimi ukrepi.

Med delovanjem klimatske naprave zaprite vsa okna, s pomočjo rolet in žaluzij pa poskrbite, da bo v prostor prihajalo čim manj sončnih žarkov.

Lamele za razporejanje zraka naj bodo obrnjene navzgor, tako se bo zrak bolj enakomerno razporejal po prostoru.

Filtre redno čistite oziroma menjajte. Z redno menjavo filtra boste pripomogli tudi k zmanjšanju bakterij v bivalnem prostoru in s tem k boljšemu zdravju.

Želeno temperaturo prilagajajte zunanji temperaturi, priporočljivo je, da je razlika med zunanjo in notranjo temperaturo med pet in sedem stopinj Celzija.

Notranja in zunanja enota klimatske naprave naj bosta nameščeni v senčnem delu prostora, tako se enota ne bo neposredno segrevala in bo že sama po sebi ostala hladna.

Pri klimatskih napravah je podan podatek SEER, ki pomeni, kolikšen izkoristek ima klimatska naprava pri hlajenju. Podatek SCOP pa pove, kolikšen izkoristek ima klimatska naprava pri ogrevanju. Pri faktorjih, višjih od 3,2, je klimatska naprava v energijskem razredu A.

Montaža klimatske naprave

V trgovinah GA+kuhinje poskrbijo za vse: klimatsko napravo dostavijo kamorkoli v Sloveniji in vam ob tem posredujejo tudi podatke o razpoložljivih monterjih. Monter vas bo predhodno poklical in se dogovoril z vami, kdaj bi vam ustrezala montaža.

Ne spreglejte