Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2013,
8.22

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dom sobne rastline

Ponedeljek, 8. 4. 2013, 8.22

6 let, 1 mesec

Sobne rastline, ki so dobre za alergike in čistijo zrak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Alergiki lažje dihajo ob bršljanu ali fikusu, idealni sostanovalec dnevnih prostorov je bambus, klivija pa ne samo, da olepša prostor, temveč tudi čisti zrak.

Bršljan je učinkovit v boju proti formaldehidu, plinu, ki lahko spodbudi dihalne in nevrološke težave. Formaldehid najdemo v dezinfekcijskih sredstvih, dezodorantih, preprogah in lepilih ter je eden najbolj strupenih onesnaževalcev. Rastlina tako iz zraka čisti plin, ki draži sluznico in je lahko vzrok za demartitis in pogoste glavobole. Bršljan, ki ga je zelo preprosto vzgajati, saj zahteva svetlo mesto, a ne neposrednega sonca, in redno zalivanje, pa bo dom očistil tudi drugih alergenov.

Benzen je drugi onesnaževalec zraka. Rastlina, ki uspešno iz ozračja odstranjuje formaldehid in benzen, je aloja. Za to je prav tako preprosto skrbeti – postavitve jo na mesto z veliko svetlobe, najbolje na okensko polico, kjer jo bo doseglo sonce. Poleg tega, da je rastlina dober čistilec zraka, pa je blagodejen tudi gel, ki je v njenih listih. Če samo prelomite list, boste v njem našli sestavino, ki pomaga pri zdravljenju ureznin in opeklin. Če se bodo na listih pojavile pege, je to znak, da je zrak onesnažen.

Večnamenski rastlinski filter je fikus. Iz zraka očisti prah, alergene, glivice in bakterije ter nevtralizira cigaretni dim. Ta lončnica sicer zahteva nekoliko več pozornosti. Ne smemo ga namreč niti preveč niti premalo zalivati, zato ga, dokler je zemlja na površini vlažna, ne zalivajte. Ne postavite ga na mesto, kjer bo ves dan izpostavljen soncu.

Bambus v dnevno sobo Bambus je prav tako odličen čistilec formaldehida in drugih alergenov iz zraka, poleg tega pa v zaprtih prostorih vzdržuje optimalno stopnjo vlage. Potrebuje svetlobo, vendar naj ne bo neposredno izpostavljen soncu, zemlja pa naj bo vedno vlažna.

Polepša prostor in čisti zrak Klivija je poznana kot sobna rastlina, ki takoj očisti zrak in sprošča kisik, to velja tudi za cigaretni dim, ki se vali po prostoru. Za fotosintezo ne potrebuje veliko svetlobe, zato jo lahko postavite daleč od okna.

 

Ne spreglejte