Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 11. 2018,
12.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

dom dekoracija oprema opremljanje

Nedelja, 11. 11. 2018, 12.00

5 let, 5 mesecev

Ko je vsega preveč: trend maksimalizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
pohištvo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V notranjem oblikovanju se pogosto omenja minimalizem, slog, ki je zadnjih nekaj let potisnjen v ospredje. Tega velikokrat povezujemo s feng šujem, saj ta tako kot minimalizem spodbuja prečiščeno oblikovanje, kjer mora biti vse v harmoniji, brez pretiranih dodatkov. Če ne marate "praznih in dolgočasnih" prostorov, je za vas nadvse primeren maksimalizem, njegovo diametralno nasprotje.

obešanje slik
Trendi Zlata pravila pri obešanju slik, ki se jih moramo držati

Več je več! To je glavno načelo maksimalizma, kar pomeni, da tovrsten slog vodi ideja, da nečesa ne more biti nikoli preveč. Pozdravlja močne in bogate barve, različnost tekstur in pretirano uporabo okrasnih dodatkov. Čar maksimalizma se skriva v njegovi dekadentnosti, ki ustvarja nekakšno eklektično mešanico "vsega po malem".

Ne obstajajo točno določene smernice pri ustvarjanju maksimalističnega sloga, kar je dobrodošlo za vse, ki uživate v notranjem oblikovanju, nimate pa strokovnega znanja pri estetiki opremljanja. Vse, kar dejansko potrebujete, je strast za ustvarjanje resnično edinstvenega sloga, ki bo odražal vašo osebnost.

Podite pogumni z barvo

Kot temelj maksimalizma bi lahko izpostavili barvo, ki naj je bo čim več. Da bi si olajšali delo, je najbolje že takoj na začetku izbrati temeljno barvo, ki vam je najljubša in bi bila primerna za vaš prostor, zato da boste lahko počasi in postopoma gradili preostale elemente.

pleskanje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Predlagamo, da namesto nežnih in nevpadljivih tonov izberete močne in bogate barve, kot so temnomodra, siva, bordo rdeča in celo oranžna. Lahko greste še korak dlje in uporabite barvite tapete z zanimivimi orientalskimi vzorci. Najpogumnejši pa se lahko odločijo za izdelavo zidnih ornamentov.

Ko izberete temeljno barvo, lahko pri iskanju bivalnega pohištva izberete tistega, ki bo v komplementarnem tonu s stensko barvo. Tudi pri tem niste omejeni, ni potrebno, da je pohištvo enobarvno, brez vzorcev. Bolj ko so stvari kričeče, bolje bo.

Brez stenske galerije ne gre

Polne stene slik in umetnij lahko izpostavimo kot skoraj edino in najpomembnejšo oblikovalsko značilnost tovrstnega sloga. Edine smernice, ki jih morate upoštevati pri obešanju slik, so pravila, ki veljajo pri oblikovanju stenske galerije. Pri postavitvi te je treba upoštevati razmerja med velikostjo in deležem, če ne gre drugače, pa vsaj razmike med slikami.

stenska galerija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čeprav gre pri maksimalizmu za "prosti" slog, gre pri tem vsaj navidezno slediti nekim splošnim navodilom za doseganje estetske povezanosti in ne nazadnje privlačnosti, ki ne omejujejo vaše ustvarjalnosti, a obenem poskrbijo za to, da prostor ni videti razmetan. Pri izbiri slik in okvirjev pa ste povsem prepuščeni lastnim odločitvam, raznolikost tu šteje.

Okrasnega dekorja ni nikoli preveč

Stanovanja in hiše postanejo domovi šele takrat, ko se v njih zares udomačimo, pri tem pa zelo pomaga tudi to, da se obkrožimo s stvarmi, ki so nam ljube in v nas prikličejo prijetne spomine. Svoje prostore zato napolnite s stvarmi, ki jih imate radi.

maksimalizem | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Da pa dekor ne bi bil videti preveč naključno izbran, iščite med stvarmi vzorce, barve ali teksture, ki se ponavljajo. Tako boste lažje ohranili rdečo nit, ki vam bo pomagala do slogovne povezanosti, a bo hkrati vseeno videti, kot da ste to dosegli povsem nenačrtno.

Končni videz lahko opišemo kot udobno retro mešanico vsega

S tem, ko med seboj sestavljamo in nenehno dodajamo nove stvari, pravzaprav nehote ustvarimo nekakšen retro slog, saj si dejansko "izposojamo" trende iz drugih obdobij dizajna in notranjega oblikovanja.

maksimalizem | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za ustvarjanje bolj elegantnega in sofisticiranega prostora strateško razporedite debele knjige po pohištvenih površinah, uporabite bogate in debele zavese, preproge in masivne okvirje slik. Pri izbiri stenskih in namiznih luči nikoli ne morete povsem zgrešiti, če uporabite take, ki so izdelane iz bogato okrašene medenine.

Ker maksimalizem nima nikakršnih pravil, je doseganje tega zabaven proces, pri katerem ne morete narediti nobenih večjih napak, obenem pa se proces opremljanja nikoli povsem ne konča. Vedno je moden in brezčasen, ker se ne zmeni za trenutne trende, poleg tega pa gre onkraj vseh pravil in vnaprej začrtanih smernic notranjega oblikovanja.

jesen v domu
Trendi Kako vnesti več topline v dom v hladnih jesenskih mesecih

 

Ne spreglejte