SiolNET. Digisvet Vtisi
3,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Težko je opisati, kaj slišiš, ko prvič nadeneš in vklopiš te slušalke

3,27

termometer

Slušalke Sony | Ko enkrat preizkusiš slušalke Sony WH-1000XM3, je izredno težko iti nazaj na stare. | Foto: Matic Tomšič
Ko enkrat preizkusiš slušalke Sony WH-1000XM3, je izredno težko iti nazaj na stare. Foto: Matic Tomšič

Kako dobre so slušalke Sony WH-1000XM3 pri tem, kar počnejo, je zelo dobro ponazoril presenečen izraz na obrazu novinarskega kolega na sosednjem sedežu potniškega letala, ki je prosil, ali jih lahko za trenutek nadene in preizkusi. "Kot da je pilot ugasnil motorje," je opisal izkušnjo, zaradi katere za slušalke WH-1000XM3 mnogi kritiki in poznavalci ne pravijo zaman, da so v svojem razredu trenutno najboljše na svetu. Očitati jim namreč ni mogoče niti ene resne pomanjkljivosti.

Kakšne slušalke so Sony WH-1000XM3?

Slušalke Sony | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič
Gre za naglavne brezžične slušalke z aktivnim odpravljanjem šumov.

To pomeni, da slušalke v notranjosti niso le zvočno izolirane s plastjo goste pene ali katerega drugega materiala, ki blokira visokofrekvenčni zvok. Prek vgrajenega mikrofona poslušajo tudi nizke zvočne frekvence iz okolice in proizvajajo lastne zvočne valove, ki so njihovo popolno nasprotje. Zvok iz okolice in zvok, ki ga proizvajajo slušalke, drug drugega s tem tako rekoč izničita, ostane pa le zvok, ki ga želi slišati uporabnik slušalk.

Kaj vse nam je bilo všeč pri slušalkah Sony WH-1000XM3?

Izjemno učinkovito utišanje zvokov iz okolice. Ko slušalke nadeneš in vklopiš, letalski motorji, sesalnik, mestni vrvež, ropot strojev v delavnici ali čebljajoči sodelavci v pisarni dobesedno izginejo.

Še vedno bomo sicer slišali šibke zvoke, saj nobene slušalke z aktivnim odpravljanjem šumov niso stoodstotno zatesnjene, a blažen občutek skorajšnje tišine in miru, ki ga v sicer zelo glasni okolici pričarajo slušalke, je težko opisati. Ne dvomimo, da jih bo marsikateri uporabnik samo zato, da bi užival v spokojnosti, ki jo omogočajo, nadel tudi takrat, ko ne bo imel želje po poslušanju glasbe. 

Kako učinkovito naj slušalke izničijo zvoke iz okolice, se lahko uporabnik odloči v Sonyjevi aplikaciji Headphones, ki jo je mogoče namestiti za preprostejše upravljanje nekaterih funkcij slušalk. "Noise Cancelling" pomeni popolno odpravljanje šumov, če spodnji drsnik premaknemo v desno, pa lahko v ušesa spustimo nekaj zvoka iz okolice.  | Foto: Matic Tomšič Kako učinkovito naj slušalke izničijo zvoke iz okolice, se lahko uporabnik odloči v Sonyjevi aplikaciji Headphones, ki jo je mogoče namestiti za preprostejše upravljanje nekaterih funkcij slušalk. "Noise Cancelling" pomeni popolno odpravljanje šumov, če spodnji drsnik premaknemo v desno, pa lahko v ušesa spustimo nekaj zvoka iz okolice. Foto: Matic Tomšič

Digisvet Slovenci našli rešitev za slušalke brez zapletanja s kabli

Način za pozornost. Gre za eno najbolj posrečenih in uporabnih funkcij slušalk WH-1000XM3. Če opazimo, da nam med poslušanjem glasbe v načinu z aktivnim odpravljanjem šumov nekdo poskuša nekaj povedati, lahko z dlanjo preprosto prekrijemo desno "školjko" in sogovornika bomo lahko slišali, dokler dlani ne umaknemo. 

Odličen zvok. Slušalke, ki pri nas stanejo od 340 do skoraj 400 evrov, preprosto morajo igrati dobro in Sony jih je s tega vidika res naredil tako, kot je treba.

Med načinom za odpravljanje šumov in ambientnim zvokom, ki v slušalke spusti nekaj zvokov iz okolice, lahko preklapljamo tudi z gumbom (NC/AMBIENT), ki je neposredno na slušalkah.  | Foto: Matic Tomšič Med načinom za odpravljanje šumov in ambientnim zvokom, ki v slušalke spusti nekaj zvokov iz okolice, lahko preklapljamo tudi z gumbom (NC/AMBIENT), ki je neposredno na slušalkah. Foto: Matic Tomšič

V za brezžične slušalke v veliki večini primerov kristalno čistem zvoku bodo brez dvoma uživali vsi, razen najbolj pikolovskih avdiofilov, za katere pa je poslušanje glasbe prek povezave Bluetooth tako ali tako nesprejemljivo.

Brezžični Bluetooth glasbo med prenašanjem od vira do slušalk res stisne, a povprečen uporabnik skoraj zagotovo ne bo opazil razlike, če bo slušalke s pametnim telefonom ali drugo napravo povezal s priloženim kablom. 

Slušalke sicer podpirajo tudi novi zvočni standard oziroma tako imenovani kodek aptX HD, ki glasbene datoteke med prenašanjem prek Bluetootha obdela manj in s tem omogoča čistejši ter kakovostnejši zvok, podpira pa ga že precej pametnih telefonov in drugih predvajalnikov. Tukaj preverite, kateri

WH-1000XM3 podpirajo tudi Sonyjev lastni zvočni standard oziroma kodek LDAC, ki je prav tako namenjen zmanjševanju izgube kakovosti zvoka pri predvajanju prek povezave bluetooth. 

Zvočniki, Logitech Digisvet Zanimivo odkritje v zvočnikih, ki jih zelo hvalijo tudi Slovenci

Trajanje baterije. Tovrstne slušalke za aktivno odpravljanje šumov potrebujejo elektriko, to pa zagotavlja baterija, ki jo je treba polniti. Sony obljublja, da slušalke WH-1000XM3 z enim polnjenjem zdržijo do 30 ur delovanja. Ugotovili smo, da to večidel drži, saj smo jih med desetdnevnim preizkusnim obdobjem polnili samo enkrat. 

Koliko baterije je še preostalo, je mogoče videti v aplikaciji Headphones, s katero lahko slušalke upravljamo prek pametnega telefona.  | Foto: Matic Tomšič Koliko baterije je še preostalo, je mogoče videti v aplikaciji Headphones, s katero lahko slušalke upravljamo prek pametnega telefona. Foto: Matic Tomšič

Za nameček imajo slušalke v primerjavi s prejšnjim modelom WH-1000XM2, ki so mu v precej vidikih sicer precej podobne (sploh kar zadeva kakovost zvoka), že novejši priključek USB-C, ki uporabniku omogoča, da njihovo baterijo v desetih minutah napolni za pet ur poslušanja glasbe. 

Udobje. Gre za slušalke, pri katerih lahko pozabiš, da jih sploh imaš na glavi, saj ušesa objamejo ravno prav čvrsto, da z njih ne drsijo, oziroma pa so dovolj mehke, da uporabnik nikoli ne bo dobil občutka, da njegova ušesa nekdo drži in jih ne želi spustiti.

Prejšnji model, slušalke Sony WH-1000XM2, je imel zaradi manj razkošnega oblazinjenja na videz večji naglavni lok, zaradi katerega je bil tisti, ki jih je nosil, videti malce večji "vesoljec" kot pri novi generaciji (na fotografiji).  | Foto: Matic Tomšič Prejšnji model, slušalke Sony WH-1000XM2, je imel zaradi manj razkošnega oblazinjenja na videz večji naglavni lok, zaradi katerega je bil tisti, ki jih je nosil, videti malce večji "vesoljec" kot pri novi generaciji (na fotografiji). Foto: Matic Tomšič

Naglavni lok ima medtem debelejši sloj pene kot prejšnja generacija slušalk (model WH-1000XM2), kar zagotavlja tesnejše, a hkrati tudi bolj udobno prileganje temenu. 

iPhone, slušalke Digisvet Slušalke vas lahko tudi stresejo

Ali, razen morda cene, obstaja kaj, kar bi me lahko odvrnilo od nakupa teh slušalk?

Cena je v primeru slušalk Sony WH-1000XM3 stvar razprave. Priporočena maloprodajna cena zanje je v Sloveniji 386 evrov, kar se bo komu morda zdelo pretirano, a ne smemo pozabiti, da gre za najverjetneje najboljše slušalke z aktivnim odpravljanjem šumov ta hip.

Takšno mnenje med drugim delijo številni svetovno znani tehnološki in avdiofilski mediji, kot so Cnet, The VergeWhat Hi-Fi, Wired, Engadget

Huawei Mate 20 Pro Digisvet Je novost, ki jo ima vse več telefonov, že obsojena na propad?

Našo pozornost je bolj od cene pritegnilo nekaj drugih manjših pomanjkljivosti, ki pa najbrž vseeno niso dovolj velike, da bi koga lahko odvrnile od nakupa: 

- Strma učna krivulja za upravljanje z gumbi za nadzor. Slušalke Sony WH-1000XM3 nimajo le dveh fizičnih gumbov, ki jih lahko vidimo na eni od zgornjih fotografij, temveč imajo na desni ušesni školjki tudi pravo navidezno tipkovnico nadzornih gumbov, ki jo upravljamo s prsti. 

Teh gumbov v resnici ne vidimo, gre le za shemo, ki prikazuje, kje je posamezna funkcija.  | Foto: SONY Teh gumbov v resnici ne vidimo, gre le za shemo, ki prikazuje, kje je posamezna funkcija. Foto: SONY

Upravljanje z dotikanjem in vlečenjem po drsni ploščici na desni slušalki zahteva precej privajanja. Pripravite se, da boste še po nekaj dneh občasno bentili nad tem, da niste hoteli zmanjšati glasnosti, temveč preklopiti na naslednjo pesem.

- Zvok klicev je v najboljšem primeru soliden. Sogovorniki so nas med telefonskimi klici večkrat vprašali, zakaj govorimo tako po tiho, čeprav smo govorili z normalnim glasom. 

Slušalke Sony WH-1000XM3 v okolju, kjer bo uporabnik od njih imel največ - na letalu.  | Foto: Matic Tomšič Slušalke Sony WH-1000XM3 v okolju, kjer bo uporabnik od njih imel največ - na letalu. Foto: Matic Tomšič

- Slušalke so na glavi in na ušesih zelo udobne, okrog vratu pa ne tako zelo. Slušalke med začasno neuporabo, na primer med čakanjem na vkrcanje na letalo in pregledom vozovnic, marsikdo sname in jih obesi okrog vratu. Težava slušalk WH-1000XM3 je, da školjk ni mogoče obrniti in naglavnega loka raztegniti tako, da ne bi imeli občutka, kot da nas ves čas nekdo sicer zelo nežno drži za vrat. 

Preberite tudi:

Digisvet Zakaj slušalke Beats By Dre niso vredne nakupa tado, termostatski ventil Digisvet Pametno ogrevanje, ki ga niti s svojo nepričakovano prisotnostjo ne morete presenetiti Honor View 20 Digisvet Preizkusili smo prvi izjemen telefon leta 2019: jasno je, zakaj ga tako hvalijo Samsung Galaxy Watch LTE Digisvet Ura, prek katere se lahko pogovarjate brez svojega mobilnega telefona v bližini električna zobna ščetka Oral-B Genius 9000 Digisvet Oral-B Genius 9000: ni več opravičil za neustrezno nego zob in ustne votline Gear Fit2 Pro Digisvet Samsung Gear Fit2 Pro: Bazeni, jezera in morje niso več ovira
delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin